Απόβαση των “ράμπο” της εφορίας στα ελληνικά νησιά
Δημοσίευμα της “Καθημερινής” επισημαίνει ότι τα συνεργεία ελέγχου θα είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, καθώς το μεγάλο τουριστικό κύμα δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, δεδομένου μάλιστα ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσιάζουν πτωτική πορεία συγκριτικά με τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο διοικητής της Αρχής, θα διενεργηθούν 9.000 έλεγχοι για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
Τι διαπίστωσαν οι ελεγκτές
Όπως προαναφέρθηκε, η παραβατικότητα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ξεπέρασε το 70%, με τα πρωτεία να διατηρούν τα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό που διαπίστωσαν οι ελεγκτές είναι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και στις συνομιλίες που είχαν με τους ελεγχόμενους, τους διατυπώθηκαν οι προβληματισμοί αλλά και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις τεράστιες υποχρεώσεις τους, κυρίως ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Ωστόσο, αυτά που εντόπισαν ξεπερνούν κατά πολύ τις αιτιάσεις τους. Ορισμένοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της διασκέδασης όχι μόνο δεν εξέδιδαν αποδείξεις, αλλά δεν είχαν καν ταμειακή μηχανή!
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η επιχείρηση χωρίς ταμειακή μηχανή εντοπίστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης. Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν πειραγμένοι μηχανισμοί με ειδικό λογισμικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές έτσι ώστε να περιορίζεται ή μηδενίζεται ο τζίρος της ημέρας, ενώ βρέθηκαν και ταμειακές του παρελθόντος οι οποίες δεν έχουν καν δυνατότητα έκδοσης “Ζ” ημέρας.
Με βάση τον πρόσφατο νόμο, οι ελεγκτές κατά τη διενέργεια ελέγχων θα μπορούν να βάζουν “λουκέτο” στα καταστήματα για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής η ποινή θα είναι πιο αυστηρή, με κλείσιμο του καταστήματος για τέσσερις μέρες, ενώ σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του “λουκέτου” θα κλείνουν για δέκα μέρες. Το άμεσο κλείσιμο θα γλιτώνουν μόνο ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεωv στις οποίες δεν μπορεί να μπει “λουκέτο”, όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρια, ιατρεία κ.λπ. Γι’ αυτές ο νόμος προβλέπει χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.
Εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση άνω των 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Εάν εντός του ιδίου ή του επομένου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες, δηλαδή για τέσσερις μέρες.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα μέρες.Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών, αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία αφορά ο έλεγχος μέχρι και ένα μήνα, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας