Πρωταγωνιστής η ιχθυοκαλλιέργεια στις εξαγωγές

Πρωταγωνιστής η ιχθυοκαλλιέργεια στις εξαγωγές
Η αύξηση των εξαγωγών τσιπούρας και λαυρακιού κυμάνθηκε από 7% έως 32% ξεπερνώντας συνολικά τους 83.000 τόνους, εκτιμώμενης αξίας άνω των 433 εκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας για άλλη μια φορά θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Κατά 17% αυξήθηκε ο όγκος εξαγωγών των προϊόντων ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2016, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κλάδου στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων αλλά και την συνεισφορά του στην εθνική οικονομία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών.

Η αύξηση των εξαγωγών τσιπούρας και λαυρακιού κυμάνθηκε από 7% έως 32% ξεπερνώντας συνολικά τους 83.000 τόνους, εκτιμώμενης αξίας άνω των 433 εκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας για άλλη μια φορά θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. 

Ποσοστό 93% των εξαγωγών διοχετεύεται σε αγορές της ΕΕ και το υπόλοιπο 7% σε όλες τις άλλες χώρες, ενώ όσον αφορά στον ανταγωνισμό, η Τουρκία με αυξημένη παραγωγή και επιθετική εμπορική πολιτική παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ΣΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιχθυοκαλλιέργεια εκτός από την οικονομική συνεισφορά της, συμβάλλει και στην κοινωνική συνοχή της χώρας προσφέροντας πάνω από 12.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε παράκτιους δήμους και κοινότητες που δεν υπάρχουν εναλλακτικές προοπτικές απασχόλησης.

«Η ιχθυοκαλλιέργεια έχει αναγνωριστεί ως ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της χώρας και έχει να επιδείξει πολλές πρωτιές στην 30χρόνη πορεία του» δήλωσε ο Ι. Πελεκανάκης, Γ.Δ. του ΣΕΘ και συνέχισε: «Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη πενταετία, ο κλάδος παραμένει ανταγωνιστικός διαψεύδοντας όσους προεξοφλούσαν την κατάρρευσή του. Η αναγνώριση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων σε συνδυασμό με την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση τους, δίνουν το μήνυμα για περαιτέρω ανάπτυξη. Για να κερδίσουμε όμως το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει η σημερινή Κυβέρνηση να σταθεί αρωγός μας και να προωθήσει τις δυο στρατηγικές προτεραιότητες του κλάδου.

Πρώτον, να επισπεύσει την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών που προβλέπονται από το 2011 καθώς αποτελούν το βασικό εργαλείο για την οργανωμένη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη του κλάδου.

Δεύτερον, να ενεργοποιήσει άμεσα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας καθώς αποτελεί το κύριο εργαλείο χρηματοδότησης επενδύσεων και δράσεων προώθησης του κλάδου. Ενδεικτικό είναι πως ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ έχει αρχίσει ήδη η χρηματοδότηση των Οργανώσεων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, στην Ελλάδα εκκρεμεί ακόμα το θεσμικό πλαίσιο για την αναγνώρισή τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play