Ολοκληρώθηκε χωρίς συνολική συμφωνία το Eurogroup – Τον Ιούνιο ο νέος γύρος επαφών για το χρέος (upd)

Ολοκληρώθηκε χωρίς συνολική συμφωνία το Eurogroup – Τον Ιούνιο ο νέος γύρος επαφών για το χρέος (upd)
Η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας. Το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup μέχρι τότε. Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Τι δήλωσαν Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ μετά τη συνεδρίαση.

Ολοκληρώθηκε χωρίς συνολική συμφωνία λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους παραπέμπεται για τον Ιούνιο.

Πηγή της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup μέχρι την προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου συνεδρίαση. Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ μετά τη συνεδρίαση

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι απόψε «κάναμε τεράστια πρόοδο. Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις εν τω βάθει για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν νέες συζητήσεις σε τρεις εβδομάδες και πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Η εκταμίευση της δόσης πάντως, μπορεί να προχωρήσει τον Ιούνιο.

Ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε ότι συζητήθηκαν 140 μέτρα, τα οποία είναι μεταρρυθμιστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ψήφιση, την περασμένη εβδομάδα των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε επίσης ότι “είχαμε μακροσκελείς συζητήσεις. Προχωρήσαμε σημαντικά. Θέλουμε συμφωνία για το χρέος στο επόμενο Eurogroup. Έχουμε γόνιμο έδαφος”.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του συμφώνησε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα ήθελαν να συζητήσουν και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. “Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις μόλις υπάρξει πλήρης συμφωνία. Θέλουμε να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο 2016” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έκλεισε η αξιολόγηση

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, αν και όπως πρόσθεσε, «είμαστε πολύ κοντά». «Πιστεύω ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Θα κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση για το ποια πλευρά “μπλόκαρε” τελικά την επίτευξη συμφωνίας. 

Στην ερώτηση πού εντοπίζεται η διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι πέρσι το Μάιο μπήκαν οι βάσεις για το μεσοπρόθεσμο. Για τα δάνεια όμως, και τα χρέη, αυτά μένουν ανοιχτά. Σήμερα δεν έχουμε συμπέρασμα.

Τι προηγήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης

Από τις 16:00, που ξεκίνησε το Eurogroup έγιναν μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τόσο μεταξύ όλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όσο και σε επιμέρους συζητήσεις. Tο Eurogroup διεκόπη για περίπου 3 ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς και πολυμερείς επαφές και μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς συνολική συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τετραμερή σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Στόχος των επαφών ήταν να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Νωρίτερα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι υπάρχει ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι όσο περνούσε η ώρα τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν χειρότερα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των πυρετωδών διαβουλεύσεων βρίσκεται το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 μέχρι το 2060 (εφόσον έχουν «κλειδώσει» στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022), η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και το πακέτο των παρεμβάσεων για το χρέος. Το ΔΝΤ φαίνεται πως παίζει σκληρό παιχνίδι, απειλώντας ότι δεν θα μπει στο πρόγραμμα, αν οι Ευρωπαίοι δεν υποχωρήσουν στα παραπάνω σημεία.

H ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη ανέφερε σε tweet της ότι το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup γράφει ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.

Στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου πραγματοποιείται το Eurogroup, κυριαρχεί η αίσθηση ότι το χάσμα Γερμανίας – ΔΝΤ για το χρέος παραμένει αγεφύρωτο, κάτι που φαίνεται να προέκυψε και από την πρωινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Στη συνεδρίαση έχουν ήδη συμφωνήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, για την έγκριση της δόσης και η συζήτηση συνεχίζεται αποκλειστικά για το χρέος. Νεότερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι, ήδη, έχουν απορριφθεί δύο προσχέδια κοινής ανακοίνωσης, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθούν οι διατυπώσεις που θα ικανοποιούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πάντως, πολύ δύσκολο δείχνει αυτή τη στιγμή να φτάσουμε απόψε ή έστω τα ξημερώματα στη λεγόμενη συνολική συμφωνία (global deal), η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος, εκτός κι αν τις επόμενες ώρες έχουμε μια εντυπωσιακή ανατροπή, που θα οδηγήσει σε συμβιβασμό Γερμανίας – ΔΝΤ.

Για την ώρα, οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ύψος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια (βασικό στοιχείο για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους – DSA) και για το αν στη λύση του χρέους θα συμπεριληφθεί και η μείωση επιτοκίων, όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά δεν το δέχεται προς το παρόν η Γερμανία.

Η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκίνησε στις 16.45 στη σκιά των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Αναμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και ελπίσουμε ότι σήμερα θα φτάσουμε σε μια λύση», σχολιάζοντας επίσης ότι «συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά».

Όμως, ανέφερε επίσης ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ θα γίνει προσπάθεια ώστε να συνεχίσει το ΔΝΤ τη συμμετοχή του. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε νωρίτερα σήμερα, πριν από την άφιξή του στο Eurogroup ότι «υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για μια συμφωνία για την Ελλάδα. Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία».

«Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης», επιβεβαίωσε. «Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», ανέφερε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο υπάρχουν αναφορές ότι αν σήμερα δεν υπάρξει συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει και λύση για το χρέος, τότε είναι πιθανή μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τις επόμενες μέρες.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία

Την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Προσπαθώ και δουλεύω για μια συμφωνία σήμερα, που όμως δεν θα είναι η συμφωνία» είπε ο Ντάισελμπλουμ διευκρινίζοντας πως «η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα» ωστόσο, «η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος».

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε επίσης ότι «η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης. Ήρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του νέου Γάλλου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την οποία -σύμφωνα με το Reuters- ο Emmanuel Macron είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι επιθυμεί να δει ελάφρυνση χρέους στο προσεχές διάστημα. «Ο πρόεδρος είπε ότι ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, που θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος» δήλωσε στο πρακτορείο πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό είναι το σχέδιο του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire, το οποίο θα υποστηρίξει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι «μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μία καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές».

Ο κ.Τσακαλώτος επισημαίνει πως «η χώρα ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της, οπότε οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών και δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους». 

Υπέρ μία συνολικής συμφωνίας ο Λεμέρ

Ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ήταν από τους λίγους που τάχθηκαν υπέρ μία συνολικής συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup.  Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε: «Μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής αρκεί να υπάρχει φαντασία». Πάντως, επισήμανε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα».

Ο Λεμέρ ακόμη χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης».

Κάζιμιρ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση αυτή τη στιγμή

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, δήλωσε προσερχόμενος ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματική ανάγκη μία ελάφρυνση χρέους αυτή τη στιγμή. «Ακόμη πιστεύω ότι είναι περισσότερο πολιτικό και όχι πρακτικό θέμα. Η Ελλάδα δεν τα χρειάζεται αυτή τη στιγμή», έγραψε στο Twitter, για τα πιθανά μέτρα για το χρέος.

Νούναν: Δεν θα έχουμε συνολική συμφωνία σήμερα

Στο ίδιο ύφος και οι δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν «βλέπει» συνολική συμφωνία σήμερα, για το ελληνικό ζήτημα. «Μπορεί όμως να αποφασίσουμε για την εκταμίευση της δόσης και το θέμα του χρέους να αναβληθεί», πρόσθεσε. Ο Νούναν επεσήμανε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, η οποία «από όσο ξέρω δεν έχει επιλυθεί ακόμη πλήρως. Ελπίζω όμως ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σήμερα για να περιοριστεί η διαφορά».

Πιτέλα: Ήρθε η ώρα οι δανειστές να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα

«Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητά του», διαμηνύει με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Το ΔΝΤ να σταματήσει να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας

Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική». Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα.

Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι Θεσμοί για το χρέος

Επιστολή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών προς τους Γερμανούς βουλευτές αναφέρει τα τρία σενάρια τα οποία εξετάζουν οι θεσμοί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα οδηγήσουν σε σημαντικά διαφορετικά επίπεδα απομείωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Τα σενάρια, που περιγράφονται στην επιστολή, βασίζονται σε διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών. Το πρώτο σενάριο, που είναι και το πλέον αισιόδοξο για την χώρα μας, θέλει την Ελλάδα να πετυχαίνει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται στο υψηλό 2,6% του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα, υπό αυτές τις εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί ελάχιστη ελάφρυνση και θα πέσει στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι και το πιο απαισιόδοξο, θέλει το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται στο 226% του ΑΕΠ έως το 2060, λόγω χαμηλής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, που θα ανέρχεται στο 1%, και χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%. Αυτό το σενάριο απαιτεί βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο χωρίς να υπάρχουν ακριβείς αριθμοί. Το τηλεγράφημα του Bloomberg δεν αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι, κάτι που αποτελεί και σημείο τριβής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τι προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά –όπως και όλες οι πλευρές- να υπάρξει μία συνολική συμφωνία σήμερα, η οποία θα περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία.

-Την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα. -Τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.-Τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων μιλούσε για λύση-έκπληξη και έλεγε ότι όλα πάνε πολύ καλά και ότι στο τέλος θα φορέσει… γραβάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play