“Να μη γίνουμε σαν τους Τούρκους” – “Γι’ αυτό έφυγε ο Ζοτς απ’ τον ΠΑΟ”

“Να μη γίνουμε σαν τους Τούρκους” – “Γι’ αυτό έφυγε ο Ζοτς απ’ τον ΠΑΟ”
Συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Συνέντευξη που θα συζητηθεί από τον δημοσιογράφο του ΣΠΟΡ ΦΜ, Μιχάλη Λεάνη, ο οποίος μίλησε στο Sportdog.gr για το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Εξήγησε πως η ταλαιπωρία του Πρίντεζη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τελικό, αλλά και το ότι ο Σπανούλης τα έδωσε όλα στον ημιτελικό.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν θέλει οι ελληνικές ομάδες να γίνουν σαν τις τούρκικες και να αγοράζουν παίκτες, αλλά να… παράγουν Έλληνες, ενώ μίλησε και για την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς απ’ τον Παναθηναϊκό.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Μιχάλη Λεάνη στο sportdog.gr

Κύριε Λεάνη, ποιο είναι το σχόλιό σας για την εμφάνιση του Ολυμπιακού στον τελικό. Τι δεν πήγε καλά για τους Πειραιώτες;

“O Ολυμπιακός για εμένα έμεινε από ενέργεια. Δεν είναι εύκολο πράγμα μέσα σε 48 ώρες να παίξεις με δύο ομάδες τέτοιου επιπέδου και με τέτοιο ρόστερ. Η ΤΣΣΚΑ έχει ρόστερ 40 εκ. ευρώ και την έπαιξε στα ίσια την Παρασκευή ο Ολυμπιακός και μέσα σε 48 ώρες έπρεπε να παίξει ξανά με μία ομάδα ίδιου επιπέδου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία 5 χρόνια οι Τουρκοι έχουν ξοδέψει ένα 200άρι! Έχουν αλλάξει οι εποχές που λέγαμε ότι τα χαμηλά μπάτζετ μπορούν να τα καταφέρουν. Όλο και ξεμακραίνουν αυτές οι εποχές, δεν είναι καθόλου εύκολο να τα καταφέρουν πια. Ειδικά όταν θα έχουμε δύο ματς την εβδομάδα, δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι τότε θα παίζουν μόνο τα μπάτζετ.

Αλλά δεν πρέπει να απαξιώνουμε: Ο Ολυμπιακός έχει παίξει σε 4 τελικούς τα τελευταία έξι χρόνια, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν οι ομάδες μας να ανταγωνιστούν τα μπάτζετ των ξένων ομάδων, έχουν ήδη κάνει υπερβάσεις. Κι αφού εμείς δεν παίζουμε με τα εκατομμύρια του μπάτζετ, πρέπει να παίξουμε μπάσκετ. Να στηρίξουμε τους Έλληνες παίκτες να τους δώσουμε ευκαιρίες, να κάνουμε υπομονή. Και κάθε φορά με τις φουρνιές καλών Ελλήνων παικτών, να επιστρέφουμε στα Final 4 και να κερδίζουμε και έναν τελικό. Τα πράγματα δεν είναι όπως το 2015, τα μπάτζετ έχουν μεγαλώσει πολύ, τόσο είναι σαν να έχει περάσει μία 10ετία από το 2015. Και δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε τις ομάδες της πρώτης γραμμής, ακόμα και στη Μπασκόνια συμβαίνει αυτό”.

“Δεν είναι ρομπότ οι παίκτες”

Η απόδοση των Σπανούλη-Πρίντεζη είναι βαρόμετρο για τον Ολυμπιακό και, δυστυχώς, χθες δεν πήγαν καλά.

“Είναι και θέμα ενέργειας. Ο Πρίντεζης ήταν καταταλαιπωρημένος από το πρώτο δεκάλεπτο και ο Σπανούλης, στα 35 του, έκανε παιχνιδάρα την Παρασκευή. Και όλη τη σεζόν είχε ταλαιπωρηθεί με ειδική αγωγή μετά από τα παιχνίδια. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά. Και έχει και έναν αριθμό παιχνιδιών φέτος στην πλάτη του. Έχω την απολύτη βεβαιότητα ότι τα απόνερα αυτής της διοργάνωσης, η κούραση δηλαδή, θα φανούν στο Πανευρωπαϊκό. Αλλά, επίσης, θέλω να δω σε τι κατάσταση θα είναι του χρόνου τέτοια εποχή οι παίκτες, μετά από τον φετινό Γολγοθά, τη συμμετοχή τους στο Πανευρωπαϊκό και την Ευρωλίγκα που αρχίζει αμέσως μετά. Δεν μιλάμε για ρομπότ και ούτε σημαίνει ότι επειδή συμβαίνει στην Αμερική αυτό, θα πρέπει να συμβαίνει και εδώ”.

Μετά το τέλος του ματς είδαμε το ξέσπασμα των Αγγελόπουλων, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, για το θέμα της έδρας, των εισιτηρίων κ.λπ.

“Δεν συμφωνώ με το ξέσπασμά τους. Όπως και με την απόφαση να θυμηθούν τώρα το θέμα των εισιτηρίων και της έδρας. Γνωρίζω ότι ήδη μία μεγάλη ισπανική ομάδα, της οποίας δεν θέλω να αποκαλύψω το όνομα, είναι σε κόντρα με την Ευρωλίγκα, τη φιλοσοφία και την πολιτική της. Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να πατήσουν πόδι, αυτό που γίνεται είναι ανεξέλεγκτο. Δεν γίνεται ένα πρωτάθλημα όπως το θέλει ο κύριος Μπερτομέου. Ούτε μπορούν οι ομάδες μας, όπως επισημαίνει και η ισπανική που ανέφερα νωρίτερα, να βιώνουν αιχμαλωσία γιατί έχουν υπογράψει ένα συμβόλαιο.

Γι’ αυτό πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά οι Έλληνες παράγοντες, που έχουν δώσει έναν σκασμό λεφτά, ότι δεν μπορούν να τους πιάνουν αιχμαλώτους. Όπως και δεν μπορεί ένας θεσμός να βασίζεται αποκλειστικά σε οικονομικά κριτήρια. Με ποια κριτήρια μπαίνουν 4 τουρκικές ομάδες στην Ευρωλίγκα και 5 ισπανικές, αν όχι με οικονομικά; Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί υπάρχει μία ΤΣΣΚΑ Μόσχας που της ρίχνει λεφτά όλο το ρωσικό κράτος, όλο το Ισραήλ ρίχνει λεφτά στη Μακάμπι, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν λύσει το οικονομικό τους θέμα για τα επόμενα 10 χρόνια μέσω χορηγιών και υπάρχουν και οι τουρκικές που τους χώνουν χρήματα χωρίς μέτρο”.

Πόσες πιθανότητες υπήρχαν να έχανε ο Ομπράντοβιτς τον τίτλο μέσα στην Τουρκία, με 15 χιλιάδες οπαδούς στο γήπεδο;

“Δεν γινόταν να χάσει, καμιά ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει. Πολύ μεγάλος προπονητής ο Ζοτς, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια που έμενε με το πιάτο αδειανό, πολύ μεγάλος προπονητής ήταν. Αλλά κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί: Πηγαίνει μία ομάδα στον τελικό, τον χάνει και την επόμενη σεζόν γίνεται ο τελικός στη χώρα της. Στην Ελλάδα όμως δεν μπορεί να γίνει μία μεγάλη διοργάνωση, γιατί υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο που θα γίνει στο Βελιγράδι, τα έχουν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα δηλαδή;”.

“Αποφάσισε να φύγει γιατί θα έπεφτε το μπάτζετ”

Ήταν λάθος από την πλευρά του Παναθηναϊκού, έστω και ως ύστερο συμπέρασμα, που δεν κράτησε τον Ζοτς στον πάγκο του;

“Τώρα θα μπορέσουν κάποιοι να κατανοήσουν αυτά που γράφαμε για τον Γιαννακόπουλο από τότε, αν άφησε δηλαδή τον Ζοτς να φύγει κ.λπ. Ο Ομπράντοβιτς κατάλαβε ότι έκλεισε ο κύκλος μίας φουρνιάς Ελλήνων παικτών, η καλύτερη μετά το 1987, ήξερε ότι πολύ δύσκολα θα βγει άμεσα κι άλλη τέτοια φουρνιά. Το μπάτζετ θα έπεφτε, οπότε αποφάσισε να φύγει. Δεν ήταν λάθος του Γιαννακόπουλου, επιλογή του Ζοτς ήταν να φύγει, ήξερε ότι δεν ήθελε να μείνει με αυτό το μπάτζετ. Η Φενέρ έχει δώσει 200 εκ. ευρώ τα τελευταία.

Αλλά αυτό δεν είναι το μπάσκετ που θέλουμε εμείς, δεν θέλουμε να αγοράσουμε μπάσκετ, δεν είμαστε Τούρκοι. Θέλουμε να φτιάξουμε μπάσκετ, με ελληνικό κορμό στις ομάδες, για να έχουν διάρκεια, αξιοπιστία, άμεση σύνδεση με εκείνους που παρακολουθούν το άθλημα. Αυτό θέλουμε να φτιάξουμε και καλά κάνουμε. Οι τίτλοι δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε και μπορεί να είναι, με ομάδες που έχουν αυτή τη φιλοσοφία. Τα τελευταία χρόνια δεν είχε ανοίξει τόσο πολύ η ψαλίδα, είχαμε πάρει 6 τίτλους σε 11 χρόνια, καλομάθαμε! Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ομάδες μας, να καταλάβουμε ότι το μπάσκετ είναι άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα και το θέμα δεν είναι οι τίτλοι, αλλά να το χαιρόμαστε, να βλέπουμε τις ομάδες μας, να νιώθουμε υπερηφάνεια”.

Τι μπορούμε να περιμένουμε τώρα στους τελικούς μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, αν πάρουμε ως δεδομένο ότι θα παίξουν αυτοί οι δύο;

“Περιμένω να δω καλό μπάσκετ. Να δούμε δύο από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, γιατί δεν θεωρώ αποτυχημένη τη χρονιά του Παναθηναϊκού φέτος. Ο τρόπος που αποκλείστηκε προβληματίζει, αλλά δεν είναι αποτυχημένη η χρονιά. Πολύ εύκολο να μπλέξουν η αποτυχία και η επιτυχία: Με μία νίκη είσαι πετυχημένος, στην ήττα είσαι αποτυχημένος. Θέλω να δω υψηλό επίπεδο μπάσκετ, πέρα από τα οπαδικά πρότυπα και να βρίσκονται οι ομάδες σε σωστό αγωνιστικό προσανατολισμό. Μία θα κερδίσει, δεν γίνεται και οι δύο. Η κόντρα κάνει καλό και στους δύο, κι αν μπει και τρίτη ομάδα στο δίπολο Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, φαντάζομαι την ΑΕΚ, θα είναι ακόμα καλύτερα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play