Κατάρ 2022: Το Μουντιάλ του θανάτου (pics & vids)
Ακόμα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ήρθαν να προστεθούν σε όσα τραγικά συμβαίνουν στο Κατάρ. Η προετοιμασία για το Μουντιάλ του 2022 φέρνει οργή και θλίψη: νεκροί εργάτες, μισθοί πείνας. Ένας εργασιακός μεσαίωνας υπό την ανοχή της λαμπερής FIFA.
Εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι εργάτες, από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές έχουν πάει στο Κατάρ για να δουλέψουν πάνω στην προετοιμασία νέων σταδίων και μιας υπερσύγχρονης υποδομής. Ακούγεται φιλόδοξο, μα η πραγματικότητα είναι σκληρή. Eργάτες – σκλάβοι, άθλιες συνθήκες ζωής και δουλειάς, θάνατοι στο δρόμο για το Μουντιάλ στο Κατάρ.
Η αδιαφορία της FIFA στις συνθήκες Μεσαίωνα
Τη Δευτέρα, μάλιστα, τρεις ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, δουλεύοντας στα εργοτάξια-κάτεργα του Κατάρ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του Κόλπου, «QNA», σημειώθηκε έκρηξη σε εργοτάξιο για την κατασκευή υποδομών του υπουργείου άμυνας, που θα έχει ρόλο στην τήρηση της ασφάλειας των αγώνων, και τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι φωνές σε ολόκληρο τον κόσμο ολοένα και αυξάνονται γύρω από τις συνθήκες εργασίας στη χώρα του Κόλπου, όμως η FIFA σφυρίζει αδιάφορα. Για εκείνη πάνω και πρώτα απ’ όλα είναι η λαμπερή εικόνα του ποδοσφαίρου. Όταν ο διαιτητής θα σφυρίξει τη σέντρα στο Μουντιάλ του 2022, να φαίνονται όλα τέλεια. Πριν απ’ αυτό το σφύριγμα, όμως, έχουν προηγηθεί δάκρυα, πείνα, στερήσεις, πόνος και θλίψη.
Εκατοντάδες έχουν σακατευτεί στα εργοτάξια, καθώς δεν τηρούνται, ούτε στοιχειωδώς, οι συνθήκες ασφαλείας. Δουλεύουν με μισθούς πείνας και χάνουν τη ζωή τους για να προλάβει το Κατάρ να ολοκληρώσει, με κάθε κόστος, το μεγαλοπρεπές όνειρο του.
“Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού”
Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.
Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε, τον περασμένο Μάρτιο, στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022».
Στην πολυσέλιδη έκθεση καταγγέλλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.
Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Σαλίλ Σέτι, είχε καλέσει, μάλιστα, τον νέο πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να πάρει θέση ενάντια στην κακοποίηση των εργαζομένων: «Η απάνθρωπη μεταχείριση των εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο παγκόσμιου κυπέλλου είναι ένα μέρος ονείρων. Για ορισμένους από τους εργαζομένους οι οποίοι μας μίλησαν, είναι ένας ζωντανός εφιάλτης».
Η μήνυση εναντίον της FIFA
Να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου, ο 21χρονος, Ναντίμ Σαριφούλ Αλάμ από το Μπαγκλαντές, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ εργαζόταν στο Κατάρ και τις εγκαταστάσεις για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου και μήνυσε τη FIFA, επειδή η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργάτες.
Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στη Ζυρίχη, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ολλανδίας, καλεί τη FIFA να αναγκάσει το Κατάρ να υιοθετήσει «μίνιμουμ εργατικά στάνταρ» για τους μετανάστες εργάτες που μετέχουν στην προετοιμασία για το τουρνουά, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το δικαίωμα παραίτησης ή αναχώρησης από τη χώρα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας