G7: Αγριο “παζάρι” Σόιμπλε – Λαγκάρντ για χρέος και πλεονάσματα
Σε άγριο «παζάρι» μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ αναμένεται να εξελιχθεί η Σύνοδος του G7 , με επίδικο αντικείμενο το ελληνικό χρέος.
«Φυσικά και θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, όλοι οι παίκτες-κλειδιά θα είναι εδώ», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters λίγες ώρες πριν την έναρξη της πρώτης συζήτησης για την Ελλάδα στις 8 το πρωί της Παρασκευής.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφκαγκ Σόιμπλε και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο περιθώριο της Συνόδου των 7 ισχυρότερων κρατών, που διεξάγεται στο Μπάρι της Ιταλίας. Στη συνέχεια η επικεφαλής του Ταμείου θα αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα συναντηθεί και με τον Ελληνα Πρωθυποργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφτασε ήδη στο Πεκίνο.
Λαγκάρντ: Οι ευρωπαίοι δεν έχουν συγκεκριμένα μέτρα
Ωστόσο από τις πρώτες δηλώσεις των “κορυφαίων παικτών” Λαγκάρντ και Σόιμπλε προκύπτει ότι οι διαφορές των δύο πλευρών δεν γεφυρώνονται. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωσε πως ακόμα δεν υπάρχει επαρκής καθαρότητα όσον αφορά τις προτάσεις των ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.“Η ελάφρυνση είναι απαραίτητη, καιι τα μέτρα που θα προταθούν θα πρέπει να είναι αρκετά συγκεκριμένα” είπε η Λαγκάρντ.
Σόιμπλε: Χρέος από το 2018 και αν κριθεί απαραίτητο
Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να μείνει πιστός στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του περσινού Μαΐου, που προβλέπει ότι οι όποιες αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το 2018, και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν αναφερόταν και σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος.
Το Ταμείο επιμένει για ελάφρυνση του χρέους αλλιώς όπως διεμήνυσε εκ νέου, δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την άλλη, η Γερμανία, θέτει ως προϋπόθεση για το ελληνικό πρόγραμμα την συμμετοχή του ΔΝΤ αλλιώς η συμφωνία δεν θα έχει ισχύ. Ωστόσο, ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε δεν θέλει να ακούσει για άμεση ανακούφιση του χρέους. Επάνω σ’ αυτό το μοτίβο, οι δύο πλευρές πρόκειται να συζητήσουν προκειμένου να γίνει
Οι διαφορές Βερολίνου-ΔΝΤ ήταν χαοτικές εξαρχής: Ο Β. Σόιμπλε ήθελε να παραταθεί η διάρκεια διατήρησης του πλεονάσματος στο 3,5% μέχρι το 2028 ενώ το ΔΝΤ απαιτούσε μετά το 2021% να υπάρχει πλεόνασμα μόλις 1,5%.
Ωστόσο, μετά τη συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν στο Eurogroup της Μάλτας, Γερμανία και ΔΝΤ ξεκινησαν επί τη βάση της συμφωνίας, ότι η παράταση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας θα είναι 3,5% για 6 χρόνια (ως και το 2023) Από εκεί ξεκινούν οι αποκλίσεις. Το ΔΝΤ θέλει το πλεόνασμα μετά το 2023 να πέσει στο 2%, ενώ το Βερολίνο θέλει κοντά στο 3% και να υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας