Καρίμ Μπενζεμά, ένα χαμίνι που χαραμίζει το ταλέντο του (vids)

Καρίμ Μπενζεμά, ένα χαμίνι που χαραμίζει το ταλέντο του (vids)
Απόρησαν πολλοί το βράδυ της Τετάρτης όταν αυτό το… γατί κατάφερε με την απίστευτη ενέργειά του να κάνει το highlight της καριέρας του σε ένα παιχνίδι για… άνδρες. Μα ο Καρίμ Μπενζεμά δεν είναι ένας συμβατικός ποδοσφαιριστής.

​Είναι ένας ποδοσφαιριστής που βγάζει δέκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αλλά εξακολουθεί να ζει υπό τις νόρμες και τους άγραφους κανόνες της φτωχογειτονιάς, στην οποία μεγάλωσε.

«Δεν προδίδουμε ποτέ τα αδέρφια μας. Μεγαλώσαμε μαζί, θα πεθάνουμε μαζί». Είναι ο όρκος που δίνουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά, κυρίως μεταναστών, που ζουν και μεγαλώσουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Γαλλίας. Από την Καστεγιάν της Μασσαλίας, μέχρι την Μπρον Τεραγιόν της Λιόν, εκεί όπου έγινε άνδρας ο Μπενζεμά, φτωχόπαιδα μεγαλώνουν σε δύσκολες συνθήκες μαθαίνοντας να υπερασπίζονται, συχνά μέχρι θανάτου, τα αδέρφια τους και να πηγαίνουν κόντρα σε αυτούς που γεννήθηκαν με προνόμια και δεν χρειάζεται να παλέψουν για τίποτα στη ζωή τους.

Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια πιστών Μουσουλμάνων σε μια χώρα που δεν αποδέχθηκε ποτέ τους Άραβες, σε ένα σπίτι με οκτώ αδέρφια, με τον Καρίμ να κάνει τον δικό του αγώνα και να ξεχωρίσει και να γίνει κάποιος. Αυτός τα κατάφερε, τα παιδιά με τα οποία μεγάλωσε παρέα, αυτά με τα οποία έπαιζε μπάλα στη γειτονιά έγιναν εγκληματίες: δολοφόνοι ή εκβιαστές. Ο Καρίμ κατάφερε να γίνει σπουδαίος και να αποτινάξει την ξενοφοβία σε βάρος του, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τα αδέρφια της παιδικής ηλικίας του.

Ο Μπενζεμά έφυγε από το Μπρον (το Μπρονξ της Γαλλίας, όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του), αλλά το μυαλό του και η ψυχή του είναι πάντα εκεί. Ακόμα κι αν έγινε σούπερ σταρ της μπάλας, ακόμα κι αν βγάζει όλα τα εκατομμύρια του κόσμου, θα είναι πάντα ο Καρίμ, αυτός που θα βοηθά με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος αυτούς που τον βοήθησαν να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του: καλό ή κακό, ίσως δεν έχει σημασία.

Ακόμα και αν εξευτελίστηκε με τις εικόνες της σύλληψής του και της προσαγωγής του στο δικαστήριο για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπουενά, είναι βέβαιο πως δεν τον νοιάζει. «Το έκανα για να βοηθήσω έναν παιδικό φίλο μου». Δεν λέει ψέματα. Όταν ένας παιδικός φίλος του μπλέκει, επειδή έκλεψε ένα αυτοκίνητο, επειδή λήστεψε ένα σούπερ μάρκετ, επειδή πούλησε μαριχουάνα, ο Μπενζεμά είναι εκεί για να τον βοηθήσει να ξεμπλέξει.

«Αυτά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι οι φίλοι της ζωής μου» λέει και ξαναλέει ο Μπενζεμά. Δεν είναι λίγες οι φορές που φεύγει από την πολυτελή βίλα στο Ποθουέλο, μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της Μαδρίτης για να κάνει ταξίδι – αστραπή στη Γαλλία προσπαθώντας να βοηθήσει κάποια από τα αδέρφια του που έμπλεξε. Όπως συνέβη στην υπόθεση Βαλμπουενά με τον Καρίμ Ζενάτι. Για αυτόν έγιναν όλα. Για έναν κοινό εγκληματία με γεμάτο φάκελο στην αστυνομία: ληστείες, παράνομη οπλοκατοχή, διακίνηση χασίς. «Γεννηθήκαμε στη βία. Αυτή είναι η ζωή μας, στις γειτονιές και στα σχολεία μας» είναι η δικαιολογία του Μπενζεμά. Ο Ζενάτι συνελήφθη για τον εκβιασμό του Βαλμπουενά και, όπως προέκυψε, ζήτησε βοήθεια από τον Μπενζεμά για να πάρει τα χρήματα από τον άσο της Λυόν. Για τον σούπερ σταρ της Ρεάλ δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη. Έπρεπε να βοηθήσει τον αδερφικό φίλο του… Με οποιοδήποτε τίμημα!

Κάποιοι του ζητούν να σοβαρευτεί και να αρχίσει πια να ζει και να φέρεται όπως «πρέπει», όπως «αρμόζει» σε έναν σούπερ σταρ της μπάλας. Ο Καρίμ, όμως, δεν είναι έτοιμος να πετάξει από μέσα του το χαμίνι της Μπρον…

Αυτή είναι η ιστορία της ζωής του παίκτη, ο οποίος έχει αμφισβητηθεί όσο λίγοι. Η περσινή σεζόν δεν ήταν καθόλου εύκολη γι’ αυτόν. Πέρασε ένα βράδυ στο κρατητήριο, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την υπόθεση Βαλμπουενά, εξαιτίας αυτού δεν κλήθηκε στην εθνική ομάδα της πατρίδας του για το EURO του περασμένου καλοκαιριού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μίλησε δημόσια εναντίον του τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να φορά την φανέλα με το εθνόσημο κάποιος που δεν αποτελεί παράδειγμα με τη συμπεριφορά του εκτός γηπέδων.

Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής προτίμησε να σωπάσει, να μην προκαλέσει και να περιοριστεί στη δουλειά του. Η περσινή σεζόν ήταν δύσκολη για εξωαγωνιστικούς λόγους και η φετινή δεν άρχισε καλά λόγω τραυματισμού. Η απόκτηση του Άλβαρο Μοράτα λογικά θα του στερούσε θεωρητικά τη θέση του βασικού.

Ευτυχώς για τον Μπενζεμά (δυστυχώς για τον Μοράτα, ο οποίος επέστρεψε στη Ρεάλ με την ελπίδα ότι θα είναι αυτός βασικός) ο Ζινεντίν Ζιντάν τον στήριξε ίσως περισσότερο από ό,τι θα περιμένε κάποιος και παρά το γεγονός ότι οι οπαδοί της ομάδας αποδοκίμαζαν τον Γάλλο άσο με την πρώτη «στραβή».

Κόντρα στη Νάπολι, στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» άρχισε πάλι να συμπαθεί τον Μπενζεμά. Ήταν και το γκολ που πέτυχε, ήταν συνολικά η εμφάνισή του σε ακόμα ένα παίχνιδι της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης… Το βράδυ της Τετάρτης ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίθηκε στο ταλέντο του. Η απίθανη ντρίμπλα του, ο τρόπος με τον οποίο… χόρεψε τους τρεις παίκτες της Ατλέτικο και κατόπιν η πάσα του στον Κρόος στη φάση που κατέληξε στο γκολ της Ρεάλ θα μνημονεύεται ως η κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Αυτή τη φορά ο Μπενζεμά δεν… νιαούρισε.

Ουδέποτε, πριν από τον «Ζιζού», βέβαια, ο Μπενζεμά υπήρξε από τους αγαπημένους παίκτες των προπονητών του. «Αν θέλεις να πας για κυνήγι με τον σκύλο σου, αναγκαστικά θα πάρεις γάτα μαζί σου» έχει πει γι’ αυτόν ο Ζοζέ Μουρίνιο, σε μια προσπάθειά του να καταδείξει την έλλειψη όρεξης, ίσως σε σημείο απάθειας κάποιες φορές, που έχει δείξει κατά καιρούς ο Γάλλος.

Προφανώς και δεν ενδιαφέρεται για την γνώμη των άλλων. Όπως, επίσης, μάλλον δεν δίνει δεκάρα για το αν κάποιοι τον θεωρούν κακό πρότυπο. Μετά το πρώτο του clasico στην Ισπανία, τράκαρε την κίτρινη Lamborghini του επιστρέφοντας σπίτι μετά από ξέφρενο πάρτι. Επί μήνες οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, απαγγέλθηκε σε βάρος του κατηγορία για ερωτικές επαφές με ανήλικη ιερόδουλη, αλλά μυαλό δεν βάζει.

Ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, θα άνοιγε με ευχαρίστηση την πόρτα της εξόδου στον Μπενζεμά, αν δεν ήταν ο «Ζιζού», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επέμενε για την απόκτησή του από τη Λιόν το 2009.

Tον Μπενζεμά, βέβαια, μάλλον δεν τον απασχολούν αυτά… Παίζει τη μπάλα του, ζει τη ζωή του, είναι ακόμα το χαμίνι που προσπαθεί να βρει το δρόμο του…

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play