Τρόφιμα που προκαλούν τις παιδικές αλλεργίες

Τρόφιμα που προκαλούν τις παιδικές αλλεργίες
Το 33% των παιδιών με τροφική αλλεργία εμφανίζει αντίδραση σε παραπάνω από ένα τρόφιμα.

Η αλλεργική αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό παρουσιάζεται συνήθως λίγο μετά την κατανάλωσή του και μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, όπως εξανθήματα, φαγούρα, πρήξιμο, φτέρνισμα, μπούκωμα μύτης, βήχα, δύσπνοια, κ.α, ενώ σε περιπτώσεις σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να προκληθεί αναφυλακτικό σοκ, μια κατάσταση επικίνδυνη για τη ζωή που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Τα τρόφιμα που προκαλούν συχνότερα κάποια αλλεργική αντίδραση είναι το αγελαδινό γάλα, το αυγό, η σόγια, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα θαλασσινά, με τα τρία τελευταία να ευθύνονται συνήθως για τις πιο σοβαρές μορφές αλλεργίας.

Μάλιστα, οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς και τα θαλασσινά, στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής, ενώ μεγάλο ποσοστό των αλλεργιών σε άλλα τρόφιμα μπορεί να ξεπεραστούν μετά την ηλικία των 5 ετών.

Συνεπώς, είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση, καθώς και τα πιθανά συμπτώματα, προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα το ενδεχόμενο τροφικής αλλεργίας και να προσφέρουν στο παιδί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play