Survivor: Ένας θάνατος και μια αυτοκτονία…

Survivor: Ένας θάνατος και μια αυτοκτονία…
Η "σκοτεινή" όψη του πιο δημοφιλούς reality show της τηλεόρασης...

Τι κινδύνους κρύβει το Survivor για τους συμμετέχοντες; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που υπογράφουν στην Espresso ο Θάνος Μακρογαμβράκης και η Ελισάβετ Κυρίτση, για τους παίκτες μπορεί η εξέλιξη του παιχνιδιού να μην είναι και τόσο ρόδινη.

Η Γαλλία θρηνεί κιόλας δύο απώλειες από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Πριν από τρία χρόνια ένας παίκτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της πρώτης κιόλας μέρας γυρισμάτων στην Καμπότζη, ενώ ο γιατρός πρώτων βοηθειών που συνόδευε την αποστολή αυτοκτόνησε, ύστερα από επίθεση που δέχτηκε από μερίδα του Τύπου. 

Ο παίκτης πέθανε από φυσικά αίτια, ωστόσο ο γιατρός ήταν εκείνος που θεωρήθηκε υπεύθυνος, αν και έκανε ό,τι μπορούσε για να τον σώσει. Οι δύο θάνατοι είχαν ως αποτέλεσμα το reality επιβίωσης να μπει στον «πάγο». 

Το Survivor ως τηλεοπτικό φαινόμενο σε διεθνές επίπεδο θα μπορούσε κάλλιστα να μελετηθεί ως ένα «πείραμα» που διερευνά τις οργανικές και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης των συμμετεχόντων σε ένα έρημο νησί, όπως επίσης και τις συνέπειες του υποσιτισμού ή της κακής διατροφής στον οργανισμό τους.

Η ανησυχία για τον Κωνσταντίνο Βασάλο

Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Χριστίνα Μπαλαμώτη, ο καθημερινός υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό των παικτών. 

Ήδη τα περιστατικά με τα λιποθυμικά επεισόδια του Κωνσταντίνου Βασάλου έχουν προκαλέσει άγχος τόσο στην παραγωγή του παιχνιδιού όσο και στους γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς πίσω από τις κάμερες προκειμένου να αντιμετωπίσουν, όποτε χρειαστεί, οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει στην Espresso η κυρία Μπαλαμώτη, οι πεινασμένοι παίκτες κινδυνεύουν από ατροφία του μυοκαρδίου και αρρυθμίες, ενώ οι γυναίκες επιπλέον από διαταραχές έμμηνου κύκλου, εξαιτίας της μείωσης του βάρους από μυϊκό ιστό.

Ατροφία του μυοκαρδίου

«Η αναγκαστική αποχή από το φαγητό και επομένως η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του βάρους από μυϊκό ιστό. 

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του οργανισμού και σε αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμούς, ενώ μακροπρόθεσμα, επειδή χάνεται αθροιστικά πολύς μυϊκός ιστός, μπορεί να προκληθούν ατροφία του μυοκαρδίου και αρρυθμίες! Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν ορθοστατική υπόταση, αφυδάτωση, μη ανοχή στο κρύο, εξάντληση, ξηρότητα στο δέρμα, απώλειες μαλλιών και διαταραχές έμμηνου κύκλου!».

Καταναλώνουν ότι βρουν

Κι αν οι παίκτες αναζητήσουν και βρουν τροφή, αυτή θα είναι κατάλληλη προς βρώση; Η διατροφολόγος είναι κατηγορηματική: «Στη σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση ενός τρόφιμου, ποιοτικοί έλεγχοι μέχρι το προϊόν να φτάσει με ασφάλεια στο πιάτο μας. 

Δυστυχώς, όλα αυτά είναι πολυτέλεια στο “Survivor”, οπότε οι παίκτες καταναλώνουν ό,τι βρουν και το επεξεργάζονται με όποιον τρόπο μπορούν! Η ανεπαρκής θερμική επεξεργασία των τροφών, σε συνδυασμό με την απουσία ειδικών γνώσεων αναγνώρισης προβληματικών τροφών, και η ταυτόχρονη έκθεση του οργανισμού σε διατροφικές κακουχίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των παικτών, με τη δηλητηρίαση να φαντάζει το πιο απλό που μπορεί να πάθουν».

Προβλήματα μετά την έξοδό τους από το Survivor

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μέσα στο παιχνίδι. Σύμφωνα με την κυρία Μπαλαμώτη, οι παίκτες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν διατροφικά προβλήματα ακόμα και μετά την έξοδό τους από αυτό. 

«Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι το σύνδρομο επανασίτισης. Η εισαγωγή της τροφής, αν δεν γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα, αλλά γίνει απότομα σε έδαφος στέρησης του παίκτη και έντονης επιθυμίας για τροφή, μπορεί να προκαλέσει έντονες παρενέργειες στον οργανισμό, όπως δυσλειτουργία νεφρών, ήπατος (συκώτι), που χρήζουν ιατρικής παρέμβασης και νοσοκομειακής νοσηλείας».

Πηγή: zappit.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play