Μηδέν στα τρία με παθητικό -44 για την Ελλάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ!
Μπορεί να ακουστεί σκληρό, αλλά τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξια οπίσθια! Καθόμαστε και «σκοτωνόμαστε» το καλοκαίρι για το ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα επιλέξουν οι ελληνικές ομάδες (πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που έχουν δεκαετή συμβόλαια με την Ευρωλίγκα) και στο τέλος δεν προκρίνονται ούτε στο Top-8 του νεοσύστατου Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA.
Όχι, δεν πρόκειται να κάνω το λάθος να τσουβαλιάσω ΑΕΚ, Αρη και ΠΑΟΚ και αυτό γιατί η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου δεν δημιούργησε προσδοκίες στην αρχή της σεζόν. Να είμαστε σωστοί. Αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ για δύο λόγους: Πρώτον γιατί ήθελε να παίζει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και δεύτερον γιατί εκτίμησε ότι θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα από όσα εξασφάλιζε στο Eurocup. Με 417.000 ευρώ αγωνιστικό μπάτζετ, προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες, νίκησε (66-63) την Τενερίφη στο κλειστό της Πυλαίας και συνετρίβη (80-54) στην Ισπανία.
Ουσιαστικά, η έστω και μια νίκη συνιστά υπέρβαση, αν συνυπολογίσουμε την απουσία του Τζόρνταν Σάιμπερτ και τον τραυματισμό του Κιθ Κλάντον στο δεύτερο ματς. Αυτό που δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο είναι η επίθεση του Μπάνε Πρέλεβιτς προς τους διαιτητές διαμαρτυρόμενος για τη μια βολή, που εκτέλεσε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο. Με το σκορ 37-16 ο Μπάνε θα έπρεπε να χειροκροτήσει την ομαδάρα του Γιώργου Μπόγρη, όπως έκανε ο πρόεδρος της Τενερίφης στην πρώτη αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη. Πέρα από αυτό, ο ΠΑΟΚ έμεινε έξω από μια ομάδα με… εικοσαπλάσιο μπάτζετ!
Ακόμη χειρότερη ήταν η αντίδραση του Γιούρι Ζντοβτς στο 17’ του επαναληπτικού του 69-68 με αντίπαλο την Μονακό στο Πριγκιπάτο. Με το σκορ 61-51 υπέρ των γηπεδούχων, ο Σλοβένος πέρασε τις τέσσερις γραμμές, εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου φραστική επίθεση προς τον συμπατριώτη του ρέφερι Μίλαν Νέντοβιτς και η στάση του σώματός του παρέπεμπε σε τσαμπουκάδες που συναντάμε σε… τοπικά πρωταθλήματα!
Ακόμη και αν το Ξανθό Σκυλί σκέφτηκε να μετατρέψει το ματς σε ροντέο για να ξυπνήσει τους παίκτες του, επέλεξε πολύ λανθασμένο τρόπο και -έπειτα από καιρό είναι αλήθεια- χάλασε εκ νέου την εικόνα του. Είναι σίγουρο ότι έχασε πόντους με αυτή τη συμπεριφορά, ενώ η εικόνα του θα μείνει για καιρό χαραγμένη στη μνήμη του έκθαμβου Πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτου Β’, ο οποίος κοιτούσε τους παρακαθήμενούς του στα θεωρεία των επισήμων απορώντας σχετικά με αυτό που έβλεπε να συμβαίνει.
Προφανώς, η σεζόν είναι αποτυχημένη για την ΑΕΚ (εκτός αν φτάσει στους τελικούς της Α1), που μετά την πρόκριση στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, χάνει και την πρόκριση στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι προσθαφαιρέσεις – μπαλώματα στο ρόστερ της εμφάνισαν μια ομάδα με διαταραγμένη χημεία, που αργά ή γρήγορα θα γινόταν έρμαιο στις διαθέσεις της καλύτερης και πιο φορμαρισμένης γαλλικής ομάδας. Αυτό που θα γράψω ισχύει και για τον Αρη, που μπήκε στη διοργάνωση μετά βαΐων και κλάδων, με τον Νίκο Λάσκαρη να πρωτοστατεί και το κλαμπ να θέτει ως στόχο (όπως και η ΑΕΚ) την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ, ακόμη και την ανάληψη της διεξαγωγής του.
Με Ελληνες δεύτερης και τρίτης διαλογής είναι πολύ, μα πάρα πολύ δύσκολο για τις κίτρινες δυνάμεις της Α1 να απειλήσουν το δίπολο των «αιωνίων», οι οποίοι έχουν το χρήμα και αποκτούν ό,τι καλύτερο κινείται στην ελληνική αγορά. Και όταν αποτυγχάνουν σε κάποιες επιλογές, ξοδεύουν περισσότερα για να υπογράψουν με τους επόμενους. Το δεύτερο κομμάτι είναι η αθλητικότητα. Η ΑΕΚ και ο Αρης θέλησαν να τα βάλουν με τις πυραυλοκίνητες γαλλικές ομάδες καίγοντας κάρβουνο, ενώ οι αντίπαλοί τους πατούσαν το κουμπί με το νίτρο όπως στα Fast Furious!
Το αποτέλεσμα για τις τρεις ελληνικές ομάδες, οι οποίες μπόρεσαν μόνο να υπερασπιστούν τις έδρες τους, ήταν να υποκύψουν με συνολικό παθητικό πόντων… -44! Αν συνυπολογίσουμε την περυσινή πορεία τους στο Eurocup, όπου η ΑΕΚ αγωνίστηκε μόνο στην πρώτη φάση και οι Αρης και ΠΑΟΚ σταμάτησαν στους 32, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού οι υπόλοιπες ιστορικές ομάδες της χώρας θέλουν πάρα πολλή δουλειά για να επιστρέψουν δυνατές στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και αν ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική εκ των 14 ΚΑΕ με διοίκηση Πρωτοδικείου, οι ΚΑΕ ΑΕΚ και Αρης, που έχουν διψασμένους ιδιοκτήτες, χρειάζεται να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα, αν θέλουν να βγουν με αξιώσεις από τα ελληνικά σύνορα και να κοιτάζουν στα μάτια τα μεσαία (δεν μιλάμε για Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας) ευρωπαϊκά κλαμπ.
Πηγή: sdna.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας