Το… χρονολόγιο Τσόρι-Μπέντο!

Το… χρονολόγιο Τσόρι-Μπέντο!
Κατάσταση: Είναι πολύπλοκη! Πέρασαν εφτά μήνες υποβόσκουσας κόντρας για να φτάσουμε στην οριστική ρήξη! Τι είχε προηγηθεί ανάμεσα στον Τσόρι Ντομίνγκες και τον Πάουλο Μπέντο; Το sdna.gr αναλύει.

​Λένε, εκείνοι οι Κινέζοι που τους χρησιμοποιούμε ως σοφούς ή πρωτόγονους ανάλογα με το συμφέρον μας, ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις! Η σχέση του Πάουλο Μπέντο με τον Τσόρι Ντομίνγκες συνοψίζεται περίπου σε… τρεις χιλιάδες λέξεις. Σας φαίνονται πολλές; Εν παραδείγματι, θα προσθέσουμε ότι οι αντίστοιχες του Κώστα Φορτούνη είναι 23Χ1000, του Μπράουν Ιντέγε 4Χ1000, του Ρέτσου 12Χ1000 ή ακόμα και του Εστεμπάν Καμπιάσο 5Χ1000. Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Το φωτογραφικό πρακτορείο «intime» με το οποίο συνεργάζεται το sdna.gr προσφέρει μόλις τρεις φωτογραφίες που να είναι αμφότεροι στο ίδιο… κάδρο! Κι αυτό έρχεται ως αντίθεση της παροιμίας των Κινέζων ή ίσως ως επέκτασή της. Πολλές φορές η απουσία μιας εικόνας ισούται με χίλιες λέξεις!

Η πρώτη φωτογραφία είναι από τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Αρούκα στις 25 Αυγούστου. Ο Τσόρι Ντομίνγκες πέρασε αλλαγή στην παράταση του αγώνα και έδωσε στον Ολυμπιακό την πρόκριση. Η δεύτερη έρχεται από το ματς με τον ΑΠΟΕΛ στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο Τσόρι Ντομίνγκες ήταν στην αποστολή, αλλά δεν αγωνίστηκε. Το βίντεο μαζί με τον Κώστα Φορτούνη στον πάγκο από εκείνο το ματς, ήταν μια από τις πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Η τρίτη και τελευταίο φωτογραφία είναι τέλος Οκτώβρη από το ματς στο Περιστέρι, με τον Αργεντινό να μένει στον πάγκο σε όλο τον αγώνα.

Εκείνη ήταν και η τελευταία φορά που θα μπορούσε να πάρει τη συμμετοχή του στην ομάδα ως δεδομένη. Ακολουθούσε το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Και τότε ήρθε το πρώτο σοκ: Εκτός αποστολής ο Τσόρι! Μια είδηση που θα έπαιζε για τους επόμενους πέντε μήνες συνεχώς. Με λίγο διαφοροποιημένο τίτλο, με πιο ιντριγκαδόρικο πρόλογο, με ποικίλα κάθε φορά σχόλια, αλλά με το ίδιο συμπέρασμα. Ο Πάουλο Μπέντο δεν υπολογίζει τον Αργεντινό μέσο!

Πόσο (δεν) άλλαξες…

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα αναλύσουμε μερικά δεδομένα τα οποία μπορεί ο καθένας να εκλάβει όπως θέλει. Ο Πάουλο Μπέντο προσλήφθηκε στον Ολυμπιακό στις 8 Αυγούστου και το πρώτο δείγμα ήρθε πέντε μέρες αργότερα στο φιλικό με τον Άρη. Ο Τσόρι Ντομίνγκες μπήκε αλλαγή στο 46’ και έπαιξε μέχρι το τέλος του ματς! Ακολούθησε το επίσημο ματς με την Αρούκα στην Πορτογαλία. Ο Αργεντινός ήταν βασικός και αντικαταστάθηκε στο 72’. Στον επαναληπτικό ήρθε από τον πάγκο και έδωσε την πρόκριση στον Ολυμπιακό, ενώ στις 31 Αυγούστου σε φιλικό ματς των ερυθρολεύκων με τον Λεβαδειακό έπαιξε 90 λεπτά!

Θα μπορούσε το σημείο κλειδί να είναι η ημερομηνία. Φινάλε των μεταγραφών, με τον Ολυμπιακό να ψάχνει παίκτες, αλλά κι εδώ η ειδοποιός διαφορά είναι ότι δεν πήρε στη θέση του Τσόρι. Συνεπώς, δεν απέκτησε ξαφνικά περισσότερες λύσεις ο Πάουλο Μπέντο. Γιατί ναι μεν θα αποκτηθεί ο Μάρκο Μαρίν στις 20 Αυγούστου, αλλά ο Γερμανός παίζει λιγότερο και από τον Ντομίνγκες. Η μοναδική προσθήκη που θα μπορούσε να αιτιολογήσει τον παραγκωνισμό του είναι του Αντρέ Μάρτινς, ο οποίος ενσωματώθηκε στον Ολυμπιακό μέσα Αυγούστου και καθιερώθηκε από σταδιακά. Κι αυτό, όμως, έχει αντίλογο ότι οι δυο τους έπαιξαν μαζί στο Καυταντζόγλειο στις 18 Σεπτεμβρίου.

Τι ακριβώς, λοιπόν, ενόχλησε τον Μπέντο; Θα μπορούσε να είναι το βίντεο που κυκλοφόρησε και δείχνει στο περιθώριο του αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ για το Europa League, τον Κώστα Φορτούνη και τον Τσόρι Ντομίνγκες δυσαρεστημένους στον πάγκο. Ή απλά θα μπορούσε να είναι – όπως θα δούμε και πιο κάτω – η δική του ποδοσφαιρική λογική. Ο Αργεντινός έμοιαζε υπομονετικός και ανεκτικός απέναντι σε μια κατάσταση που δεν είχε συναντήσει. Δε θα ήταν πάντα έτσι, όμως. Η μη συμμετοχή του στον αγώνα με την Αστάνα στο Καζακστάν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και παραμονές του ματς με τον Παναθηναϊκό, ο Τσόρι θα δηλώσει ότι είναι «εδώ και καιρό έτοιμος και περιμένω τον προπονητή μου».

Το μήνυμα δεν ελήφθη. Ο Ντομίνγκες θα δει το αιώνιο ντέρμπι από την κερκίδα και θα αρχίσει να γίνεται στόχος των δημοσιογράφων, που έψαχναν την είδηση! Την έβγαλε μόνος του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν το ματς με τη Γιουνγκς Μπόις. «Μην μπερδεύετε τη σιγή μου με άγνοια, την ηρεμία μου με αποδοχή και την ευγένειά μου με αδυναμία. Περισσότερο από ποτέ μαζί σας παιδιά, έτοιμοι να πάμε ένα βήμα μπροστά. Πάμε Ολυμπιακέ!».

Ήταν στις 24 Νοεμβρίου και μια μέρα μετά θα πρόσθετε σε συνέντευξή του. «Δεν έχω άλλη επιλογή από το να δεχτώ τις αποφάσεις του προπονητή, να δουλεύω σκληρά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως το έκανα μέχρι σήμερα και να περιμένω την ευκαιρία, όταν αυτή μου δοθεί». Οι συμμετοχές του Τσόρι Ντομίνγκες ήταν συνολικά 124 λεπτά από τις 18 Σεπτεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου. Ένα δυσάρεστο συμβάν ήταν στον τελευταίο μήνα του χρόνου μια αιτία για να φέρει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής – τον Τσόρι και τον Πάουλο Μπέντο κοντά.

Η ληστεία στο σπίτι του, το ενδιαφέρον που θα δείξει ο Πορτογάλος τεχνικός και η πολύ ζεστή συζήτηση που θα έχουν στο προπονητικό κέντρο μεταφράζεται εκείνη την εποχή ως γέφυρα επικοινωνίας. Ο Τσόρι θα παίξει στην Κύπρο κόντρα στο ΑΠΟΕΛ (σ.σ. μοναδική του συμμετοχή σε ματς ομίλου) στις 8 Δεκεμβρίου, θα παίξει βασικός στο κύπελλο στην Σπάρτα, θα παίξει αλλαγή κόντρα στον Παναιτωλικό και θα αλλάξει τη μορφή του αγώνα. Κι από τότε, δε θα παίξει ξανά.

Κι αν ο Μπέντο έχει δίκιο;

Το περίεργο είναι ότι δεν το γράφουμε εμείς. Είναι κάτι που έχει γραφτεί κατά κόρον σε άρθρα και συχνά εξέφραζε… φιλοκυβερνητικές απόψεις. Η υπερασπιστική γραμμή του Πάουλο Μπέντο ήταν αφενός ότι και ο Μάρκο Σίλβα είχε ζητήσει να φύγει ο Τσόρι Ντομίνγκες το καλοκαίρι και αφετέρου ότι – δεν μπορεί – κάτι παραπάνω θα ξέρει. Έλεγαν ή έγραφαν πως ο Μπέντο θέλει παίκτες να τρέχουν. Κι αφού ο Τσόρι δεν τρέχει, δε γίνεται να παίζει κι αφού δεν παίζει, γιατί να μην πάρει ένας πιτσιρικάς τη θέση του;

Υπήρξαν άρθρα δημοσιευμένα με ένα μήνα διαφορά που ξεκάθαρα κάλυπταν τον Πάουλο Μπέντο έναντι του Τσόρι Ντομίνγκες, με αιτιολογία πάνω-κάτω, όπως την εξέφρασε και ο Αντώνης Νικοπολίδης πριν από είκοσι μέρες. Το ίδιο πάνω-κάτω είχε εκφράσει και ο Αντώνης Νικοπολίδης, πριν είκοσι μέρες! «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα βάλω και τον Καμπιάσο στην κουβέντα. Ο Τσόρι δεν είναι το μέλλον. Χωρίς να θεωρώ ότι η συμπεριφορά προς τον παίκτη είναι σωστή. Αυτή όμως είναι η φιλοσοφία του προπονητή, η νοοτροπία του. Το να πάρεις μια τέτοια απόφαση, να πας να παίξεις με τέτοια παιδιά, εγώ πανηγυρίζω, χαίρομαι».

Ο Πορτογάλος προπονητής καλείτο συχνά-πυκνά να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον Αργεντινό. Ουδέποτε παρέκκλινε της αρχής του ή της φιλοσοφίας του κι εκεί βρισκόταν πάντα η απάντηση. «Ποτέ δεν παίρνω αποφάσεις έναντι και κόντρα σε κάποιον. Ιδιαίτερα απέναντι στα πρόσωπα τα οποία αποτελούν τα πιο θεμελιώδη στοιχεία για ένα σύλλογο, όπως είναι οι ποδοσφαιριστές του ή οι φίλαθλοί του. Αυτές οι δύο κατηγορίες ανθρώπων είναι οι πιο σημαντικές για έναν σύλλογο και φυσικά δεν έχω πρόθεση να κοντραριστώ με κανέναν από αυτούς. Οι αποφάσεις μου δεν έχουν στόχο να κοντραριστώ με κάποιον από αυτούς. Η δουλειά μου σαν προπονητής είναι να παίρνω αποφάσεις. Και οι αποφάσεις αυτές έχουν πάντα γνώμονα το συμφέρον της ομάδας που εργάζομαι, είτε πρόκειται για ομάδα της χώρας μου, είτε της Ελλάδας. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι άλλο», είχε δηλώσει στις 25 Νοεμβρίου για το θέμα, παραμονές του αγώνα με την Κέρκυρα.

Το αρνητικό αποτέλεσμα που ακολούθησε, οι συνήθεις επιδοκιμασίες του κόσμου για τον Αργεντινό και η ερώτηση των δημοσιογράφων, τον ανάγκασαν να επανέλθει τρεις μέρες μετά. «Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον Τσόρι. Συνεχίζω να έχω την ίδια λογική και αντιμετώπιση. Επιμένω στα δικά μου κριτήρια. Το δικό μου κριτήριο είναι το καλύτερο για μένα και δεν βλέπω ονόματα ή εθνικότητα. Το κριτήριο δεν είναι προσωπικό. Αυτό συνεχίζω να κάνω. Ποτέ δεν θα αλλάξουμε κριτήρια ή ιδέες».

Ο Πάουλο Μπέντο μπορεί να έκανε λάθος ή μπορεί να φέρθηκε σωστά. Μπορεί να κράτησε ίδια κριτήρια και ιδέες ή να τα προσάρμοσε στην πορεία. Είναι σίγουρο ότι έπαιζε με τη φωτιά. Κι εδώ έρχονται οι Κινέζοι και μας λένε: Μην ανάβεις φωτιά που δεν μπορείς να σβήσεις! Το έχει πει, βέβαια, και ο Νίκος Κουρκούλης, αλλά αυτό ας προβληματίσει τους Κινέζους…

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play