Χάνουμε το τρένο για το QE

Χάνουμε το τρένο για το QE
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την καγκελάριο της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ να διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου».

Όμως η ΕΚΤ και ο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο QE μόνο αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερεί, ενώ μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν αναμένονται πριν τις γερμανικές εκλογές.

Η ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι ένας κεντρικός στόχος της κυβέρνησης και κάτι τέτοιο θα μας φέρει κοντύτερα στην επάνοδο στις αγορές.

Όμως όλο και απομακρύνεται η κυβέρνηση από τον στόχο της για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός θα που στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες και κατ΄ επέκταση από την ελληνική οικονομία σημαντική ρευστότητα.

Η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα ανοίξει το QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της Αθήνας ότι το τέλος της περιπέτειας των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι η Ελλάδα να νιώσει πιέσεις χρηματοδότησης, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο.

Το σενάριο αυτό βάζει τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE φέτος σε κίνδυνο.

Οι καθυστερήσεις θα δώσουν στην ΕΚΤ μια δικαιολογία να κρατήσει την Ελλάδα εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης.

Αν η Ελλάδα συμμετέχει στο QE αργότερα μέσα στο έτος, τα οφέλη θα είναι περιορισμένα, καθώς το πρόγραμμα θα είναι πιθανότατα στο τελικό στάδιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play