“Συναγερμός” για τις τράπεζες, το ΔΝΤ απαιτεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση

“Συναγερμός” για τις τράπεζες, το ΔΝΤ απαιτεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση
"Καμπανάκι" από τους τραπεζίτες για πιστωτική "ασφυξία" και εκτίναξη των "κόκκινων" δανείων, όσο η αξιολόγηση "σέρνεται" από μήνα σε μήνα. Στην Αθήνα μέσα στο μήνα η Νουί, σε επιφυλακή η αγορά. Ποιές οι νέες "ορέξεις" του ΔΝΤ.

Του Αλέξη Ρωμανού

“Συναγερμός” για την πορεία της εγχώριας τραπεζικής αγοράς έχει σημάνει στην κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες, την ώρα μάλιστα που οι πληροφορίες θέλουν την Ντέλια Βελκουλέσκου και το ΔΝΤ να απαιτούν την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με ποσό τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ.

Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών βρίσκονται σε εγρήγορση, ενόψει της άφιξης της Ντανιέλ Νουί (SSM) στην Αθήνα τον Μάρτιο, καθώς η δραματική καθυστέρηση στην ολοκλήρωσης της β΄αξιολόγησης, απειλεί να τινάξει στον αέρα τον σχέδιασμό τους.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα οδηγούν εκτός στόχων τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, οι καταθέσεις αρχίζουν και πάλι να κάνουν φτερά, το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ απομακρύνεται και το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα 1,567 δισ. έφθασαν οι εκροές των καταθέσεων το μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ. Έτσι διαμορφώθηκαν σε 119,75 δισ., που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2001. Το Δεκέμβριο του 2016, το ύψος των καταθέσεων είχε αυξηθεί κατά 2,972 δισ.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενώ είχε παρατηρηθεί σταθεροποίηση το 2016, τους πρώτους μήνες του 2017 καταγράφεται μείωση των αιτήσεων για ρυθμίσεις και παράλληλα επιδείνωση του δείκτη αθέτησης πληρωμών.

Στο τέλος του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 108 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 45% των χορηγούμενων δανείων. Μέχρι το τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει στα 68 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΚΤ και τον SSM.

Προβληματισμό δημιουργεί, και ταυτόχρονα αναδεικνύει τις δυσκολίες στην προσπάθεια διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το γεγονός ότι το ήμισυ σχεδόν των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) αφορούν περιπτώσεις με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών και σημαντικό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζουν εκ νέου καθυστέρηση, αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 32,7%, ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, ενώ ο αντίστοιχος λόγος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκε σε 45,2% έναντι 44,2% το Δεκέμβριο του 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play