Από τον… Γκμοχ στον Ρανιέρι – Προπονητές που απολύθηκαν άδικα (pics)

Από τον… Γκμοχ στον Ρανιέρι – Προπονητές που απολύθηκαν άδικα (pics)
Είσαι προπονητής. Κατακτάς τίτλους. Και μετά απολύεσαι! Αυτή είναι η μοίρα σου, αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο, όπως έγραφε στο μήνυμά του προς τον Κλαούντιο Ρανιέρι ο Ζοζέ Μουρίνιο.

Η απομάκρυνση του Ιταλού τεχνικού από τον πάγκο της Λέστερ έχει… σοκάρει τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Παίκτες και προπονητές, όχι μόνο στην Αγγλία, στέκονται στο πλευρό του Ρανιέρι στέλνοντας μηνύματα συμπαράστασης.

Ακόμα και οπαδοί δεν μπορούν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν να απολυθεί ο άνθρωπος που οδήγησε μια άσημη ομάδα στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, που έκανε όλο τον πλανήτη να παραμιλά για το θαύμα της, που την έφερε στο κέντρο του ποδοσφαιρικού χάρτη.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι πάντα δίκαιο. Και οι αποφάσεις των διοικήσεων δεν λαμβάνονται τις περισσότερες φορές με βάση το συναίσθημα, αλλά στηρίζονται στην ψυχρότητα της λογικής.

Η Λέστερ μπορεί να πήρε πέρυσι τον τίτλο πέρυσι στην Πρέμιερ Λιγκ, μπορεί να προκρίθηκε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και να έχει ελπίδες για να συνεχίσει στα προημιτελικά, αλλά στο αγγλικό πρωτάθλημα φέτος πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Έτσι, ο Ρανιέρι κατάφερε πριν από μερικούς μήνες να βάλει στο βιογραφικό του (επιτέλους) την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, αλλά εδώ και μερικές ώρες το «εμπλούτισε» και με μια ακόμη απόλυση.

Δεν είναι, φυσικά, ο πρώτος προπονητής που απολύεται άδικα… Και στην Ελλάδα είμαστε και σε αυτό πρωτοπόροι!

Τη σεζόν 1987-88 η Λάρισα πανηγύρισε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πρωτάθλημά της στην μεγάλη κατηγορία. Στον πάγκο των «βυσσινί» καθόταν ο Γιάτσεκ Γκμοχ, ο οποίος καθοδήγησε την ομάδα στον ανεπανάληπτο θρίαμβο. Το… παράδοξο, βέβαια, είναι ότι ο Πολωνός απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία της Λάρισας πριν ολοκληρωθεί η σεζόν και μόλις η ομάδα εξασφάλισε τον τίτλο! Υπήρχε, μάλιστα, η φημολογία ότι είχε συμφωνήσει με τον Γιώργο Κοσκωτά και όντως την επόμενη σεζόν κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο… αστικός μύθος λέει, επίσης, ότι ο Γκμοχ έμαθε από την τηλεόραση την απόλυσή του. Την τελευταία αγωνιστική εκείνης της σεζόν, κόντρα στον ΠΑΟΚ, στον πάγκο κάθισε ο βοηθός του, Οράσιο Μοράλες.

Δύο Τσάμπιονς Λιγκ, δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Διηπειρωτικό κάτέκτησε ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Πέντε τίτλοι σε δυόμισι χρόνια δεν ήταν, μάλλον, αρκετοί. Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας ποτέ δεν… γέμισε το μάτι του Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος δεν λογάριασε από τρόπαια και αποφάσισε την αντικατάσταση του προπονητή.

Διπλή αδικία για τον Κάρλο Αντσελότι! Και στην Τσέλσι και στη Ρεάλ Μαδρίτης! Ο Ιταλός προπονητής ανέλαβε τους Λονδρέζους το 2009 και στην πρώτη σεζόν του τους οδήγησε στην κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Απολύθηκε στις 22 Μαΐου 2011 λίγες ώρες μετά το τέλος εκείνης της περιόδου μετά την ήττα από την Έβερτον στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Στους Μαδριλένους, κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ τον Μάιο του 2014, πήρε επίσης ευρωπαϊκό και ισπανικό σούπερ καπ, αλλά και κύπελλο Ισπανίας, αλλά δεν ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν στον πάγκο της ομάδας.

Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο ήταν βοηθός του Αντρέ Βίλας Μπόας στον πάγκο της Τσέλσι. Μετά την απόλυση του Πορτογάλου τεχνικού, τον Μάρτιο του 2012, ο Ιταλός προπονητής ανέλαβε ως υπηρεσιακός μέχρι το τέλος της σεζόν. Και έκανε το… απίστευτο. Οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα στην ιστορία των «μπλε». Κατέκτησε, επίσης, και το Κύπελλο Αγγλίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από αυτή την επιτυχία κέρδισε την παραμονή του και την επόμενη σεζόν. Όχι για πολύ. Τελικά, παρέμεινε στον πάγκο της Τσέλσι μόλις για οκτώ μήνες, καθώς στην τελική απόφαση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς έπαιξαν ρόλο τα αρνητικά αποτελέσματα στην αρχή της σεζόν 2012-13.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι ανέλαβε τη Μάντσεστερ Σίτι το 2009. Οι τίτλοι άργησαν, αλλά ήρθαν. Πρώτα το Κύπελλο Αγγλίας τη σεζόν 2010-11, αλλά κυρίως το πρωτάθλημα την επόμενη περίοδο. Ήταν το πρώτο για τους «Πολίτες» μετά από 44 χρόνια. Ένας τίτλος, ο οποίος κατακτήθηκε στις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα της σεζόν σε αυτό που χαρακτηρίστηκε «το καλύτερο παιχνίδι της καλύτερης τελευταίας αγωνιστικής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου». Ο Ιταλός απολύθηκε τελικά τον Μάιο του 2013.

πηγή:  sdna.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play