Η διαστημική έδρα της Μπεσικτάς είναι ένα πραγματικό παλάτι! (vids, pics)

Η διαστημική έδρα της Μπεσικτάς είναι ένα πραγματικό παλάτι! (vids, pics)
Η πρόκριση του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Europa League περνάει από παλάτι της Μπεσικτάς, το οποίο χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ με την βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης και αποτελεί μία από τις κορυφαίες έδρες στην Ευρώπη.

​Το θέμα δεν ήταν πια αθλητικό, αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ. Αυτή η εκδήλωση κατάφερε να ενώσει όλες τις πολιτικές και αθλητικές δυνάμεις στην χώρα, αφού στα επίσημα εγκαίνια της Κυριακής ήταν όλοι εκεί, παρότι η Μπεσικτάς δεν ήταν κανενός η ομάδα της καρδιάς του: ο Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρώην Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και πλήθος πολιτικών, επιχειρηματικών, αθλητικών κύκλων, μαζί με περίπου 6.000 εκλεκτών προσκεκλημένων.

Ήταν τα V.I.P. εγκαίνια ενός ακόμα εντυπωσιακού έργου, σαν κι αυτά που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην Τουρκία. Μόνο που αυτό έκανε το όνομα της χώρας, να ταξιδέψει στα πέρατα της γης. Για καλούς λόγους, αυτή τη φορά.

Το κλίμα ήταν πιο χαλαρό από ποτέ. Ο Ερντογάν, ο οποίος υπήρξε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στα νιάτα του έπαιξε μερικές πασούλες με τον Νταβούτογλου, ο οποίος στόπαρε την μπάλα με στιλ που θα ζήλευε κι ο Αρντά Τουράν! Μερικά μέτρα πιο πέρα, ο πρόεδρος της Μπεσικτάς Φικρέτ Ορμάν έλαμπε από χαρά αλλά κυρίως από ευγνωμοσύνη, αφού κάθε φορά που έλεγε την λέξη «πρόεδρος» (και δεν την είπε και λίγες) το στόμα του… γέμιζε: «Η Μπεσικτάς είναι ομάδα του λαού και ο πρόεδρος του λαού θα εγκαινιάσει το γήπεδο της ομάδας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν για την παρουσία του, αλλά κυρίως για την υποστήριξη του στην κατασκευή αυτού του υπέροχου γηπέδου. Αν ο Πρόεδρος δεν μας είχε στηρίξει δεν θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε ποτέ. Το κολοσσιαίο στιλ του γηπέδου είχε σαν έμπνευση τον πρόεδρο. Κύριε πρόεδρε είστε ο μυστικός ήρωας αυτού του σταδίου! Οι οπαδοί της Μπεσικτάς δεν θα σας ξεχάσουν ποτέ». 

Μερικά μέτρα πιο δίπλα, ο καμαρωτός Ερντογάν έβρισκε γόνιμο έδαφος για να ανεβάσει λίγο περισσότερο τον δείκτη δημοφιλίας του: «Την πρώτη φορά που ήρθα εδώ δεν υπήρχε καν γρασίδι. Τώρα η Μπεσικτάς έχει ένα από τα πιο μοντέρνα στάδια στον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση για τα των δωρεά των 50 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών για να γίνει αυτό το γήπεδο, την χορηγό εταιρία Vodafone, αλλά κυρίως τους οπαδούς της Μπεσικτάς, που αξίζουν ένα τέτοιο γήπεδο».

Σιγά – σιγά το τοπίο ξεκαθάριζε. Η ανακατασκευή του παλιού «Ινονού» ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολιτικά οφέλη. Κάπως έτσι, τα γραφειοκρατικά / οικονομικά εμπόδια ξεπεράστηκαν σε χρόνο ρεκόρ και το αποτέλεσμα ήταν ένα γήπεδο βγαλμένο από τα πιο υγρά ασπρόμαυρα όνειρα.

Η εξορία της Μπεσικτάς κράτησε ακριβώς 1065 ημέρες. Τόσες πέρασαν από τις 2 Ιουνίου του 2013, όταν πάρθηκε η απόφαση να γκρεμιστεί το παλιό «Ινονού», μετά από μία τιτάνια μάχη απέναντι στις αρτηριοσκληρωτικές διατάξεις του νόμου. Το γήπεδο, το οποίο… γλύφει τις ακτές του Βοσπόρου είχε χαρακτηριστεί «ιστορικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς» και ως εκ τούτου ήταν απόλυτα προστατευόμενο από το ανάλογο Υπουργείο.

Χρειάστηκε κυβερνητική παρέμβαση ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, αφού πρώτα βρέθηκε ένα μικρό «παραθυράκι». Το παλιό γήπεδο ισοπεδώθηκε με εξαίρεση το πέταλο Eski Açık και τους δύο Πύργους που στήριζαν την παλιά εξέδρα και τα έργα ξεκίνησαν με γοργούς ρυθμούς.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των 70 εκατομμυρίων ευρώ, τελικά απογειώθηκε στα 110 εκατομμύρια ευρώ (350 εκατομμύρια τουρκικές λίρες εκ των οποίων τα 50 προήλθαν από κρατική δωρεά), όμως το αποτέλεσμα αφήνει άφωνο ακόμα και τον πιο εκλεπτυσμένο οφθαλμό. Το πιο εντυπωσιακό; Μία χορηγία μαμούθ με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Vodafone που υπογράφτηκε στις 21 Αυγούστου 2013 είχε εξασφαλίζει όλα τα έξοδα πριν καν το παλιό «Ινονού» γίνει ίσιωμα! 

Σύμφωνα με αυτή, η εταιρία έδωσε 127 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημιστεί στην φανέλα των «αετών» για 3 (+2 χρόνια), εξασφάλισε το όνομα του γηπέδου που βαφτίστηκε «Vodafone Arena» και υποχρεώθηκε να παράσχει όλη την τεχνολογική, υλική υποδομή που θα χρειαζόταν το γήπεδο σε επικοινωνιακό επίπεδο! 

Fırtına öncesi sessizlik! #EveDönüyoruz

A post shared by Vodafone Arena (@vodafonearena) on Apr 11, 2016 at 4:45am PDT

Η σχεδίαση του γηπέδου ανατέθηκε στην εταιρία DΒ, η οποία έφτιαξε ένα γήπεδο πρότυπο σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό, αλλά και ιστορικό κομμάτι του Βοσπόρου με μερικές εξωπραγματικές τεχνολογικές πινελιές. Το νέο γήπεδο είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αφού ο αγωνιστικός χώρος βρίσκεται 3,5 μέτρα κάτω από το απόλυτο 0!

Ο αγωνιστικός χώρος διαθέτει υβριδικό χλοοτάπητα, που ουδέποτε έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην Τουρκία και το γήπεδο είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, αφού χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες και συσσωρεύει το νερό της βροχής που χρειάζεται για το μετέπειτα πότισμα του γηπέδου! Μα, αυτά είναι μόνο μερικές μικρές λεπτομέρειες.

Το 43.500 θέσεων νέο γήπεδο διαθέτει μοναδικές παροχές για τους θεατές, αφού οι ενσωματωμένες οθόνες στην πλάτη κάθε καθίσματος σε συνδυασμό με την τεχνολογία Stadium Vision τους επιτρέπει να βλέπουν σε real time αμφισβητούμενες φάσεις, γκολ και κάθε μεγάλη στιγμή της αναμέτρησης. Στο γήπεδο συστεγάζεται το νέο interactive Μουσείο του συλλόγου, αλλά και η μπουτίκ «τα φτερά του αετού» που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση αθλητικό κατάστημα σε όλη την χώρα! Το εξασφαλισμένο wi-fi για κάθε ένα που βρίσκεται στο γήπεδο, τρέχει πιο γρήγορα κι από το φως του ήλιου!

Όλες οι θέσεις είναι τοποθετημένες σε γωνία 90 μοιρών προς τον αγωνιστικό χώρο, ώστε οι θεατές να έχουν πρόσβαση σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του γηπέδου, ενώ η ατμόσφαιρα που θα δημιουργείται θα είναι δεδομένα κολασμένη, αφού κάτω από τους δύο ηλεκτρονικούς πίνακες έχουν τοποθετηθεί κρυμμένες μεγαφωνικές εγκατατάσεις, που θα πολλαπλασιάζουν τον ήχο και θα διατηρούν τον «θόρυβο» στο 90λεπτο του ματς, πάνω από τα 184 ντεσιμπέλ, νούμερο που μπορεί να ξεκουφάνει κάθε αντίπαλο!

Σε όλα αυτά, προσθέστε 144 σουίτες, ένα lounge που μπορεί να φιλοξενήσει 1903 άτομα, 2,123 τετραγωνικά μέτρα με εστιατόρια εντός γηπέδου, άλλα 2,520 εκτός αυτού, θέσεις VIP πάρκινγκ για 600 οχήματα, πρότυπες υποδομές με κάμερες και δυνατότητες ώστε το γήπεδο να αδειάζει εντός ενός λεπτού σε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ένα αληθινό κομψοτέχνημα που δίνει άλλη λάμψη στην Πόλη, αλλά και στην Μπεσικτάς που χάρη στο νέο της στολίδι δεν έχει πια να ζηλέψει τίποτα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις. 

Τελικά ήταν τόσο απλό. Δεν πήρε ούτε 3 χρόνια. Αρκεί να υπάρχει συνεννόηση και πολιτική σύμπραξη. Ουδείς βγήκε ζημιωμένος. Η Μπεσικτάς έχει το γήπεδο που ονειρευόταν. Ο Ερντογάν αύξησε τα ποσοστά δημοφιλίας του. Η χορηγός εταιρία έκανε την μόστρα της και η Κωνσταντινούπολη απέκτησε ακόμα ένα αξιοθέατο που θα αυξήσει την τουριστική της ισχύ.

Η νέα διαστημική έδρα αποδείχθηκε το νέο… υπερόπλο της Μπεσικτάς. Από την ημέρα που έκοψε την κορδέλα, ο τουρκικός σύλλογος μετράει 15 νίκες, 5 ισοπαλίες και μόλις πριν από 19 ημέρες βρέθηκε ο πρώτος αντίπαλος που έσπασε το αήττητο. Η Φενερμπαχτσέ σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι κυπέλλου με πολλά νεύρα και ξύλο επικράτησε με 0-1 χάρη σε γκολ του Φαν Πέρσι έγινε ο πρώτος και μοναδικός μουσαφίρης που κέρδισε σε αυτό το γήπεδο (υπάρχει και το 1-4 της Άλκμααρ σε φιλική αναμέτρηση) σε επίσημο ματς.

Ο Ολυμπιακός το ξέρει το γήπεδο. Πάτησε το χορτάρι του κι έμαθε τα κατατόπια στο καλοκαρινό φιλικό της 7ης Αυγούστου (1-0), που κρίθηκε στην επανάληψη από γκολ του Εμέρ Σισμάνογλου στις αρχές της επανάληψης. Από τότε όμως μοιάζει σαν να έχει περάσει μία αιωνιότητα. Εξάλλου, τότε ο Ολυμπιακός ήταν ακόμα με τον Βίκτορ Σάντσεθ στο τιμόνι του και δεν είχε καν παίξει τα ματς με την Αρούκα για να μπει στους ομίλους του Europa League. Πραγματικά μία… αιωνιότητα πίσω…

ΥΓ: Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι οπαδοί της Μπεσικτάς εγκαινίασαν το νέο τους γήπεδο στο παιχνίδι με την Μπούρσασπορ, δημιουργώντας εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, αλλά και ένα σύντομο tour στις εξέδρες της νέας εκπληκτικές έδρας του τουρκικού συλλόγου.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play