Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης βλάπτει σοβαρά την υγεία
Ισπανοί επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ένα φυσικό γλυκαντικό που προστίθεται σε χυμούς, αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ και παγωτά μπορεί να υπονομεύει την καρδιαγγειακή και την ηπατική υγεία.
Πρόκειται για την φρουκτόζη η οποία σε πειράματα σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με μεταβολές στον οργανισμό οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και ηπατοπάθειας.
Μάλιστα η κατανάλωση φρουκτόζης ασκεί περισσότερες βλαπτικές επιδράσεις στον μεταβολισμό και στα αγγεία απ’ ό,τι η γλυκόζη, ακόμα κι όταν η τελευταία καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Heart and Circulatory Physiology.
Τόσο η γλυκόζη όσο και η φρουκτόζη είναι απλοί μονοσακχαρίτες (απλά σάκχαρα) που βρίσκονται στα φυτά (π.χ. η φρουκτόζη στα φρούτα) και τους προσδίδουν γλυκιά γεύση.
Ωστόσο και τα δύο συχνά προστίθενται ως γλυκαντικά στα τυποποιημένα προϊόντα, με συνέπεια την υπερκατανάλωσή τους, η οποία έχει καρδιομεταβολικές συνέπειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Όπως εξηγούν στο άρθρο τους, συνέκριναν τα δύο γλυκαντικά για να εξακριβώσουν πως επηρεάζουν τον οργανισμό, διαπιστώνοντας πως οι αρουραίοι που έπιναν νερό με φρουκτόζη για δύο μήνες πάχυναν περισσότερο απ’ ό,τι μία άλλη ομάδα ζώων που έπιναν νερό με γλυκόζη. Επιπλέον, η αύξηση του σωματικού βάρους όσων έπιναν φρουκτόζη ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι στα ζώα που έπιναν γλυκόζη.
Τα ζώα που κατανάλωναν φρουκτόζη παρουσίασαν επίσης υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, διαταραχή στη λειτουργικότητα της αορτής (είναι ηκύρια αρτηρία του σώματος) και αυξημένη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
«Η ποσότητα της φυσικής φρουκτόζης που καταναλώνουμε όταν τρώμε φρούτα, είναι κατά κανόνα μικρότερη από εκείνη που καταναλώνουμε με τους χυμούς ή τα άλλα ροφήματα στα οποία προστίθεται ως γλυκαντικό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μάρτα Αλέγκρετ, καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.
«Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο η ποσότητα ενός γλυκαντικού που καταναλώνει κανείς, αλλά και η ποιότητά του. Όπως διαπιστώσαμε, η φρουκτόζη ασκούσε αρνητική επίδραση στην αορτή, επιπλέκοντας την χαλάρωσή της, ενώ αντιθέτως η γλυκόζη δρούσε προστατευτικά».
Επειδή, εξ άλλου, η φρουκτόζη αύξανε τη λιπώδη διήθηση του ήπατος, «στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.
Και κατέληξε ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν την σύσταση να μην καταναλώνουμε πολλά τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όποιου είδους κι αν είναι αυτά, διότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η υπερκατανάλωση σακχάρων έχει σοβαρές συνέπειες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας