Μίνι σύσκεψη Τσακαλώτου με δανειστές λίγο πριν το Eurogroup
Σε μίνι σύσκεψη με σύσσωμη την ομάδα των δανειστών, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί “βλέπουν” τώρα τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Τόμας Βίζερ, τον Μάρκο Μπούτι, τον Ντέκλαν Κοστέλο, τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον Μπενουά Κερέ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ, την Ντέλια Βελκουλέσκου και τον Πόλ Τόμσεν.
Το σημερινό συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αναμένεται να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές, καθώς παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούσε η κυβέρνηση της Αριστεράς ακόμα και στο παρά πέντε, οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, εξεύρεσης συνολικής λύσης επί του ελληνικού ζητήματος.
Μέχρι πριν λίγες ημέρες το καλύτερο, που μπορούσε να αναμένει η Αθήνα από το σημερινό Eurogroup, ήταν η λήψη της απόφασης για επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, έτσι ώστε να “ξεπαγώσει” η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν το συντομότερο με το “βλέμμα” στις εκλογικές αναμετρήσεις στην ευρωπεριφέρεια, οι οποίες ξεκινούν από την Ολλανδία και αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Βερολίνο. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup ούτε και αυτό πλέον είναι ορατό.
Το ότι δεν περιμένουμε συμφωνία σήμερα στις Βρυξέλλες είχε σπεύσει να το διαμηνύσει το Βερολίνο, δια του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος στην αξιολόγηση του προγράμματος, ώστε η συμφωνία να κλείσει στο επόμενο Eurogroup.
Στο μεταξύ, ήρθε και ο Τόμας Βίζερ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group (EWG), ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα: Μόνο με τα μέτρα για μετά το 2018 επιστρέφει η τρόικα. Παράλληλα, ο ίδιος θεωρεί τεχνικά εφικτή μία συμφωνία, όχι στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά σε αυτό της 20ής Μαρτίου, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.
Ο πήχης για θετικό αποτέλεσμα ή «λευκό καπνό» από την αίθουσα του Eurogroup έχει πέσει στον πάτο. Αυτό είναι σίγουρο. Δεδομένο, επίσης, είναι πως οι εταίροι έχουν κάνει πρόταση take it or leave it στην Αθήνα, η οποία προβλέπει κι άλλα, ακόμα πιο επώδυνα μέτρα, ως «δόλωμα» για την εξασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Συνεπώς, ο υπουργός Οικονομικών καλείται σήμερα να δώσει καίριες απαντήσεις, σε ερωτήσεις, για τις οποίες δεν έχει ακόμη ενημερώσει ούτε Βουλή ούτε κοινή γνώμη.
Το μόνο, λοιπόν, που αναμένεται κατά τη σημερινή συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, είναι η καταγραφή προόδου και ένα σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα Εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά
Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στην πλευρά των θεσμών, η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες, τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μια τέτοια συμφωνία, η οποία, σύμφωνα και με κοινοτικούς παράγοντες, δύναται να επιτευχθεί, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν, εν είδει προαπαιτούμενων, οι λεπτομέρειες. Και όπως εκτιμάται από όλες τις πλευρές, μετά είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Στη συνέχεια, η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, έχει πάντα ως στόχο μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας. Ενώ, ο κ. Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως «κόκκινη γραμμή» στη διαπραγμάτευση είναι ο κόσμος της εργασίας, ενώ στη συμφωνία θα υπάρχουν και «θετικά πράγματα». Επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να μετατρέψουμε έναν φαύλο κύκλο σε ενάρετο και μια αποφασιστική συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, θα ανοίξει σίγουρα το δρόμο για μια τέτοια στροφή».
Στο Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Σημειώνεται ότι, μια πολιτική συμφωνία ή «προ- συμφωνία» έχει υπάρξει και παλαιότερα. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016 είχε δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει τοEuro Working Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει τη υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ.
Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, λένε πως ο ερχόμενος Μάρτιος θα είναι ενδεικτικός τόσο για την οικονομία όσο και για την πολιτική σκηνή της χώρας. Η κυβέρνηση βάζει ως στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 15 του μηνός, όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Ολλανδία, ενώ θέτει νέο ορόσημο για συμφωνία ή στις 20 Μαρτίου στο επόμενο Eurogroup ή στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου, προσβλέποντας όμως εκεί σε πολιτική λύση. Επισημαίνεται πάντως πως όσες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις επιδίωκαν πολιτική συμφωνία σε Συνόδους, έπεφταν πάνω σε «τοίχο». Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο συμβουλίου ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, όπου το ντέφι το βαράει πάντα ο… Σόιμπλε.
Τα “φώτα” στο δίδυμο Μέρκελ-Λαγκάρντ
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.
Τα “βλέμματα” όλα τώρα στρέφονται στο επικείμενο ραντεβού των δύο αυτών ισχυρών γυναικών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας