Όπισθεν από ΔΝΤ για τους στόχους(;)

Όπισθεν από ΔΝΤ για τους στόχους(;)
Το ΔΝΤ εν ανάγκη θα αλλάξει τις προβλέψεις του για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι είναι πολύ απαισιόδοξες, μόλις θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για το 2016, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν το Ταμείο για να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης προς την Αθήνα.

Σημάδια, υποχώρησης, έστω και μικρής, κρύβουν οι δηλώσεις του σκληρού του ΔΝΤ Π. Τόμσεν και ίσως δείχνουν ότι το Ταμείο προτίθεται να βάλει νερό στο κρασί του με στόχο να υπάρξει απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης- δανειστών.

Το ΔΝΤ εν ανάγκη θα αλλάξει τις προβλέψεις του για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι είναι πολύ απαισιόδοξες, μόλις θα έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για το 2016, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Handelsblatt.

Να σημειωθεί, ότι το σύνολο των στοιχείων για το 2016 θα είναι στη διάθεση του Ταμείου τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ νωρίτερα.

«Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη», δήλωσε ο Τόμσεν.

«Η κατηγορία ότι χρησιμοποιούμε ξεπερασμένα μοντέλα που οδηγούν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις, έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εκτός στόχων για πολλά χρόνια», υπογράμμισε, στηρίζοντας τη μεθοδολογία του Ταμείο

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν τις πρoγνώσεις του Ταμείου για την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.

Διαφορετικές εκτιμήσεις

Η Κομισιόν εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2016, έναντι 0,9% του ΔΝΤ. Προβλέπει πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,7% το 2018, έναντι 1% και 1,5% αντίστοιχα του ΔΝΤ.

Επιπλέον η ανάπτυξη εκτιμάται στο 0,3% το 2016 και εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως, θα επιταχυνθεί στο 2,7% το 2017 και στο 3,1% το 2018.

Σε επίπεδο ισοζυγίου γενικής κυβέρνησης το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,1% του ΑΕΠ το 2016, ενώ για το 2018 προβλέπεται πλεόνασμα 0,7%.

Το χρέος αυξήθηκε στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016, ενώ θα υποχωρήσει στο 177,2% το 2017 και 170,6% το 2018.

Το ΔΝΤ αντίθετα εκτιμά το χρέος στο 180,8% το 2017.

Ξέραμε από το 2010 ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα!

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, σύμφωνα με τον οποίον από το 2010 γνωρίζαμε στο Ταμείο ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν… βγαίνει.

Με ένα καυστικό tweet ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Olivier Blanchard, υπενθυμίζει σε όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ότι δεν μπορούν να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης.

Ο Blanchard, υπενθυμίζει μάλιστα με μια φωτογραφία παρουσίασής του το 2010, ότι το σχεδιαζόμενο τότε πρώτο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, ακόμη και αν οι ελληνικές κυβερνήσεις παρέμεναν πιστές σε αυτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play