Η Ινδία εκτόξευσε 104 δορυφόρους σε μια αποστολή
Στην εκτόξευση 104 δορυφόρων στο διάστημα προχώρησε η ινδική διαστημική υπηρεσία, ISRO, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κατείχε η Ρωσία, με 37 δορυφόρους το 2014.
Όλοι οι δορυφόροι, εκτός από τρεις, είναι από ξένες χώρες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Η εκτόξευση έγινε στο διαστημικό κέντρο της Σριχαρικότα, στην ανατολική Ινδία.
Όπως αναφέρει το Reuters, παρατηρητές και αναλυτές του χώρου εκτιμούν πως η Ινδία αναδύεται ως ένας σημαντικός «παίκτης» στη διαστημική αγορά, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για όλους μας. Σήμερα γράψαμε ιστορία» δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος, Μπ. Τζαγιακουμάρ.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, έδωσε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του για την εκτόξευση της ISRO, η οποία πραγματοποιήθηκε ομαλά και μεταδόθηκε ζωντανά από την ινδική τηλεόραση. «Το αξιοσημείωτο κατόρθωμα της ISRO είναι άλλη μια περήφανη στιγμή για τη διαστημική επιστημονική μας κοινότητα και το έθνος» τόνισε, προσθέτοντας πως «η Ινδία χαιρετίζει τους επιστήμονές μας».
Ο Μόντι επιμένει στο διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας και έχει επανειλημμένα επαινέσει τις προσπάθειες των επιστημόνων του, που πριν από τρία χρόνια υλοποίησαν μια χαμηλού κόστους αποστολή σκάφους σε τροχιά γύρω από τον Άρη, η οποία πέτυχε με την πρώτη προσπάθεια.
Οι χαμηλές τιμές της ISRO έχουν προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον, με πελάτες του εξωτερικού να εκτοξεύουν 75 δορυφόρους το 2016 από τη Σριχαρικότα (διαστημικό κέντρο Σατίς Νταουάν), στη νότια πολιτεία του Άντρα Πραντές.
Στο πλαίσιο της αποστολής PSLV-C37 (με πύραυλο PSLV) εκτοξεύτηκε ο Cartosat-2 και 103 άλλοι «συνεπιβάτες» νανοδορυφόροι, συνολικού βάρους 650 κιλών. Από τους 101 νανοδορυφόρους, οι 96 ήταν από τις ΗΠΑ, ενώ το Ισραήλ, το Καζακστάν, η Ολλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν από έναν.
Όπως αναφέρει το BBC, η ινδική κυβέρνηση έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό για το διαστημικό της πρόγραμμα φέτος και επίσης έχει ανακοινώσει σχέδια για μια αποστολή στην Αφροδίτη.
Σύμφωνα με τους Times of India, επρόκειτο για την 39η πτήση του πυραύλου PSLV, ο οποίος άρχισε να θέτει τους δορυφόρους σε τροχιά 17 λεπτά μετά την εκτόξευσή του, έναν-έναν, σε ένα χρονικό πλαίσιο περίπου 11 λεπτών. Πρώτο ήταν το βασικό φορτίο, ο ινδικός δορυφόρος παρατήρησης της Γης, Cartosat-2 και ακολούθησαν άλλοι δύο νανοδορυφόροι της ISRO, οι INS-1A και INS-1B, και μετά οι άλλοι 101.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας