Βαθύ “μαχαίρι” σε συντάξεις κι αφορολόγητο ζητούν οι δανειστές, χωρίς “εκπτώσεις”

Βαθύ “μαχαίρι” σε συντάξεις κι αφορολόγητο ζητούν οι δανειστές, χωρίς “εκπτώσεις”
Η πολιτική λύση, στην οποία κατέληξαν Ταμείο και Ευρωπαίοι, λειτουργεί ως "δόλωμα" για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζει το Reuters. Πρόταση take it or leave it από τους εταίρους στον Τσακαλώτο. Πρόοδο "βλέπει" το Μαξίμου, αν και μιλά για παράλογες απαιτήσεις. Έτοιμη η κυβέρνηση να θυσιάσει το αφορολόγητο.

Της Βούλας Μαλαίνου

Ακόμα πιο βαθύ “μαχαίρι” στις συντάξεις και “κόφτη” στο αφορολόγητο ζητεί το μπλοκ των δανειστών από την Αθήνα και μάλιστα χωρίς να ανοίγει “παράθυρο” σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις επί του νέου πακέτου μέτρων. Ουσιαστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στο χθεσινό μίνι Eurogroup, μπροστά στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων εταίρων και της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, το οποίο λέει το εξής: η πρόταση είναι take it or leave it, εκπτώσεις δεν υπάρχουν. Ή συμφωνείτε ή αλλιώς όλα τα ενδεχόμενα πια είναι ανοιχτά. 

Η στάση αυτή των δανειστών δείχνει αφενός ότι ΕΕ και ΔΝΤ έδωσαν τα χέρια και αφετέρου ότι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί προσχωρούν στις θέσεις του Ταμείου, καθώς επιζητούν τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ακόμη ένας στόχος των θεσμών είναι να τελειώνουν άμεσα με το ελληνικό ζήτημα ενόψει κορυφαίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα. nnΟι δανειστές πρότειναν χθες στον κ. Τσακαλώτο τη λήψη μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν, αν η νομοθέτησή τους θα γίνει σε δύο φάσεις, όπως είχε διαρρεύσει λίγες ώρες πριν την πολυμερή συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα, για μέτρα 1% τώρα και 1,5% μετά το 2018.

Το σίγουρο είναι πως ζητούν και άλλο αίμα από την Αθήνα, ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση για να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Που σημαίνει πως η Ελλάδα θα μείνει “εγκλωβισμένη” σε πλεονάσματα 3,5% για χρόνια ακόμη.nnΣήμερα, την επομένη του μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, δημοσίευμα του Reuters χαρακτηρίζει την πολιτική λύση των δανειστών, ως “δόλωμα” για την εξασφάλιση της ένταξης του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες των συζητήσεων όμως αξιωματούχος της ευρωζώνης έκανε λόγο νωρίτερα ότι για συνολικά μέτρα ύψους 2% του ελληνικού ΑΕΠ. Τα μέτρα θα επικεντρωθούν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και σε περικοπές συντάξεων. 

Όπως αναφέρει το Reuters, μια τέτοια πολιτική θα λειτουργήσει ως δόλωμα για το ΔΝΤ,« βοηθώντας» το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.nnΣτόχος των επιπλέον μεταρρυθμίσεων είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θα το διατηρήσει για κάποια χρόνια. Το πόσα χρόνια θα διατηρηθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές, επισημαίνεται. 

Από την πλευρά του το Μαξίμου μιλά για πρόοδο στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αλλά εξακολουθεί να χαρακτηρίζει, ως παράλογες τις απαιτήσεις του Ταμείου.nnΜάλιστα, κυβερνητικός παράγοντας, περίπου την ώρα που τελείωνε το μίνι Eurogroup στις Βρυξέλλες, έλεγε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου -αλλά όχι κάτω από τις 6.000 ευρώ- και παράλληλα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. 

Να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο όριο σήμερα είναι στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά. 

Πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εξετάζεται να υπογράψει τα μισά από τα μέτρα, τα οποία ζητεί το ΔΝΤ, κατεβάζοντας τον λογαριασμό, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του.nnnnΣτο πλαίσιο αυτό, για εσωτερική και εσωκομματική κατανάλωση η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο και το λεγόμενο “παράλληλο πρόγραμμα”, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, ο οποίο περιλαμβάνει κοινωνικές δράσεις και πολιτικές που θα εξισορροπούν τις επιπτώσεις από μέτρα λιτότητας. 

Μάλιστα, αυτή τη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο “μποναμάς” θα αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με τη λήψη μέτρων ανακούφισης από την “ασήκωτη” φορολογία. 

Η κυβέρνηση, εν μέσω ισχυρού πρέσινγκ για λήψη και νέων μέτρων από το ΔΝΤ και ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν πάση θυσία τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ενόψει κρίσιμων εκλογών στην περιοχή, έχει τις εξής επιλογές: Είτε να υπογράψει ακόμη ένα, πιο επώδυνο μνημόνιο είτε να εγκαταλείψει την εξουσία και να πάει σε εκλογές είτε να επιτρέψει στον Σόιμπλε να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και στη συνέχεια να “κουρέψει” το χρέος της. 

Το δίλημμα μεγάλο, αλλά ο χρόνος είναι “εχθρός” στην παρούσα φάση για την Ελλάδα. Τα περιθώρια ρευστότητας “στενεύουν”, όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, όπου τον ερχόμενο Ιούλιο λήγουν ομόλογα ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ. 

Αν η κυβέρνηση πάρει ακόμη ένα πακέτο μέτρων, όπως αυτά που ζητούν οι Αμερικανοί τεχνοκράτες, βάζοντας στον “κόφτη” συντάξεις και αφορολόγητο και στο “στόχαστρο” τις ΜμΕ, αυξάνοντας περαιτέρω τον ΦΠΑ, τότε θα κληθεί σύντομα να μετρήσει αφενός τους “φίλους” της μέσα στο κόμμα της Αριστεράς και αφετέρου την υπομονή και τις αντοχές της κοινής γνώμης, η οποία έτσι κι αλλιώς, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, γυρίζει την “πλάτη” στον ΣΥΡΙΖΑ και στρέφεται προς τη Δεξιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Είναι γνωστό δε όσον αφορά τις εσωκομματικές “τριβές” πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που είναι και ο επικεφαλής των “53”, έχει εκφράσει δυσφορία για την απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play