Η συνταγή της επιτυχημένης διαχείρισης στον ΠΑΟΚ

Η συνταγή της επιτυχημένης διαχείρισης στον ΠΑΟΚ
Τις προηγούμενες σεζόν όταν έφθανε η άνοιξη ο ΠΑΟΚ άλλαζε προπονητή. Φέτος, η ομάδα του Βλάνταν Ίβιτς… πηγαίνει τρένο και όλοι ψάχνουν να βρουν αν ο νεαρός Σέρβος τεχνικός κρατά μαγικό ραβδί. Το Sport24.gr έχει τις απαντήσεις.

Πριν περίπου τέσσερις μήνες ο Βλάνταν Ίβιτς έμοιαζε να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση των διαδοχικών αγώνων που είχε ο ΠΑΟΚ. Δέχθηκε κριτική για τις επιλογές του στο πρώτο ματς με την Καραμπάχ (με δεδομένο ότι ακολουθούσε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, το οποίο ο “Δικέφαλος”, αν και είχε πολύ καλή απόδοση σε μεγάλο διάστημά του, έχασε), η οποία έγινε ακόμη πιο έντονη όταν ήρθε η απρόσμενη ήττα από την ομάδα του Αζεερμπαϊτζάν στην Τούμπα.

Εκείνη η περίοδος φαντάζει πλέον πολύ μακρινή, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να πετύχει το εντυπωσιακό και πολυσυζητημένο “13 στα 14”. Σίγουρα τα όσα έγιναν μετά τον αγώνα με τον Ατρόμητο ( “κόψιμο” Τζαβέλλα από την πρώτη ομάδα με το “ή εγώ ή αυτός” του Ίβιτς και μάντρωμα στο “Μακεδονία Παλλάς” μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό και τα γιαουρτώματα από τον κόσμο) λειτούργησαν ως ηλεκτροσόκ.

Όμως, δεν αρκούν από μόνα τους να εξηγήσουν το μυστικό της φρενήρους πορείας του ΠΑΟΚ. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν στο manual του άκρως αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο ο ΠΑΟΚ δίνει δύο αγώνες σταθερά την εβδομάδα.

Το Sport24.gr επιχειρεί να τις καταγράψει:

1. Η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί και αποδεικνύεται μετά από έξι μήνες ότι η δουλειά που έγινε στις μεταγραφές του καλοκαιριού βοήθησε τον ΠΑΟΚ να στήσει ένα ρόστερ με βάθος και ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Από τις εννιά μεταγραφές του καλοκαιριού, ο ΠΑΟΚ έπεσε έξω μόνο στον Τιάμ τον οποίο πήρε βιαστικά στο φινάλε της περιόδου, εν μέσω της πίεσης για την απόκτηση ενός φορ. Μάτος, Σάχοβ, Κάμπος, Μπίσεσβαρ, Βαρέλα, Κάνιας, Κρέσπο έχουν ρόλο βασικού και ο Μπρκιτς αποτελεί το μπακ-απ του Γλύκου. Όπως και τότε, έτσι και τον Γενάρη οι προσθήκες των Πρίγιοβιτς, Ενρίκε και Ουάρντα (εξαιρείται ο Λάμπρου που αποτελεί κίνηση επένδυσης για το μέλλον) έγιναν με τελική έγκριση από τον προπονητή της ομάδας και ήδη οι δύο πρώτοι έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής..

2. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στον τρόπο καθημερινής δουλειάς και κυρίως στην αποθεραπεία των παικτών μετά τα ματς. Ο Βλάνταν Ίβιτς ζήτησε και είχε από την αρχή ξεχωριστό συνεργάτη για το συγκεκριμένο κομμάτι (Νέναντ Κοβάσεβιτς). Ο ΠΑΟΚ έφτασε τέλη Ιανουαρίου για να βιώσει έναν σχετικά σοβαρό τραυματισμό (αυτόν του Τζάλμα Κάμπος), ο οποίος πάντως είναι πιθανόν να μπει και πάλι σε αγωνιστική δράση σε σύνολο δύο εβδομάδων απουσίας. Επιπλέον, η ΠΑΕ προμηθεύτηκε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε μηχανήματα αποθεραπείας (θαλάμους κρυοθεραπείας, σάουνες, υπάρχει πρόσβαση σε θαλάμους υπερβαρικού οξυγόνου, πισίνες κ.α.) και όλα αυτά βοηθούν να εμφανίζεται η ομάδα φρέσκια και με πολλή ενέργεια παρά τα διαδοχικά ματς.

3. Η διαχείριση του ρόστερ από τον Βλάνταν Ίβιτς γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μην υπάρχει υπερφόρτωση κανενός ποδοσφαιριστή. Από το σύνολο των 35 επίσημων ματς που έχει δώσει μέχρι σήμερα ο Δικέφαλος κανείς παίκτης δεν έχει ξεπεράσει τις 30 συμμετοχές. Σ’ αυτό το γκρουπ υπάρχουν οι Λέοβατς, Κρέσπο και Κάνιας, ενώ από 29 ματς στα πόδια τους έχουν οι Γλύκος. Μάτος και Τσίμιροτ. Για να το πούμε κάπως διαφορετικά, από το απόλυτο των 3150 αγωνιστικών λεπτών που αντιστοιχούν στα 35 επίσημα ματς, κανείς παίκτης του ΠΑΟκ δεν έχει ξεπεράσει τα 2735.

Τόσα έχει ο Μάτος παρότι το πρώτο ματς από κάρτες θα το χάσει την Κυριακή κόντρα στην Ξάνθη (ο Βραζιλιάνος στο τελευταίο παιχνίδι έκανε ντεμπούτο στον θεσμό του Κυπέλλου). Ακολουθούν ο Γλύκος με 2661, ο Κρέσπο με 2520, ο Λέοβατς με 2500 και ο Τσίμιροτ με 2491. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι ήταν απόλυτα στοχευμένη επιλογή του Σέρβου τεχνικού του ΠΑΟΚ να μην παίξουν την Πέμπτη στην Ξάνθη, Κρέσπο και Τσίμιροτ.

4. Ο Βλάνταν Ίβιτς έχει καταφέρει κάτι ακόμη, επίσης πολύ σημαντικό. Ο ΠΑΟΚ δεν εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από κανέναν ποδοσφαιριστή του. Έχει παίξει με επιτυχία σημαντικούς αγώνες χωρίς τον Μάτος, τον Κάνιας, τον Κρέσπο, τον Κάμπος, τον Λέοβατς, τον Γλύκο και είχε μείνει μόνο η απορία αν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τον Τσίμιροτ. Η απάντηση δόθηκε στο τελευταίο του ματς στην Ξάνθη.

5. Τέλος, υπάρχει και η ψυχολογική διαχείριση που γίνεται με τρόπο καθόλα πετυχημένο από τον Σέρβο τεχνικό. Όταν το σερί νικών άρχισε να διευρύνεται σε επίπεδα ιστορικών ρεκόρ, ο 40χρονος κόουτς βγήκε δημόσια και είπε: “ακόμη δεν πετύχαμε τίποτα”. Και μάλιστα, ως τρόπο σκέψης, το πέρασε και στον Ιβάν Σαββίδη που το επανέλαβε στους παίκτες στα αποδυτήρια της Τούμπας, μετά τη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να συγκρατηθεί ο ενθουσιασμός για μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ που ο είναι στερημένη από τίτλους και διαθέτει πολύ και διψασμένο κόσμο, αλλά μέχρι στιγμής όλος μηχανισμός της ΠΑΕ το καταφέρνει μια χαρά.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δοκιμάζονται σε κάθε ματς που περνά και ο Ίβιτς με τους συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι τώρα ο ΠΑΟΚ μπαίνει στην τελική ευθεία (αρχής γενομένης από τα ματς με τη Σάλκε) που θα κρίνει τα πάντα στη σεζόν. Αν καταφέρουν και ανταποκριθούν και σ’ αυτή την πρόκληση, τότε το όνομά τους θα μπει σε περίοπτη θέση στο βιβλίο ιστορίας του συλλόγου.

Πηγή: sport24.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play