Στον “αέρα” η διαπραγμάτευση, δοκιμάζεται η αντοχή της αγοράς

Στον “αέρα” η διαπραγμάτευση, δοκιμάζεται η αντοχή της αγοράς
Την αντοχή της αγοράς δοκιμάζει η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που ήδη ξεπερνά το δίμηνο, δεδομένου του ότι το βασικό σενάριο έφερε τις διαπραγματεύσεις να ολοκληρώνονται στις 5 Δεκεμβρίου. Και δεν υπάρχει τη βεβαιότητα ότι θα ολοκληρωθούν και στο επόμενο Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ ανακινούνται ακόμη και σενάρια επαναφοράς της πρότασης για Grexit από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην κυβέρνηση περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνεδρίαση του Euro Working Group, την Πέμπτη, με την ελπίδα ότι το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί και θα υπάρξει μια αρχική συμφωνία-πλαίσιο, που θα επιτρέψει την επάνοδο των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τεχνική συμφωνία πριν τις 20 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν παρείχε καμία ρητή υπόδειξη ως προς τι προτίθεται να κάνει για το ελληνικό πρόγραμμα και έμειναν αναπάντητα 3 βασικά ερωτήματα:– Προτίθεται να συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας;– Θα διατηρήσει τον ισχύον εποπτικό ρόλο;– θα αποσυρθεί από το πρόγραμμα συνολικά;

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στις «πλάγιες γραμμές» και θα διατηρήσει τον εποπτικό του ρόλο μέχρις ότου είναι διαθέσιμη περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα ισχυρή πίεση στην Αθήνα να ενδώσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ώστε να μείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα με ρόλο χρηματοδότη, συνεχίζει να ασκεί το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Euro Working Group, την Πέμπτη, όπου ο Γ. Χουλιαράκης θα συζητήσει συμβιβαστικές λύσεις, που θα επιτρέψουν την επάνοδο των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, για να κλείσει η τεχνική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Η Γερμανία θεωρεί ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι μια απόφαση του ΔΝΤ να αποσυρθεί θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι αν το ΔΝΤ αποφάσιζε να μη συμμετάσχει, «τότε τελειώνει το πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά της νέας διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ, προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφείς τοποθετήσεις για το θέμα. Το ενδεχόμενο να αποσυρθεί με πρωτοβουλία του Ντ. Τραμπ το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αφήνει, πάντως, ανοιχτό ο καθηγητής Τεντ Μάλοκ, που αναμένεται να διοριστεί πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, την Παρασκευή, και όταν ρωτήθηκε για το θέμα της Ελλάδας, ο Μάλοκ είπε: «Είχα συζητήσεις (σ.σ.: με την ομάδα του προέδρου Τραμπ). Υπάρχει το ερώτημα αν πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα διάσωσης (bail-out) και ποιος θα έχει την ευθύνη γι’ αυτό».

Η τοποθέτηση του «κουμπώνει» με τη γνωστή προεκλογική δήλωση Τραμπ για την Ελλάδα («είναι πρόβλημα της Γερμανίας») .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play