Το ΔΝΤ βάζει τις συντάξεις στον “κόφτη”, χρέος και μέτρα στο “τραπέζι”

Το ΔΝΤ βάζει τις συντάξεις στον “κόφτη”, χρέος και μέτρα στο “τραπέζι”
Στη δημοσιότητα η αξιολόγηση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Θέτει σε πρώτο πλάνο συνταξιοδοτικό, "κόκκινα" δάνεια και φοροδιαφυγή. Επιμένει σε χαμηλότερα πλεονάσματα, ζητεί περαιτέρω μέτρα, αν οι στόχοι "κλειδώσουν" στο 3,5%.

Κανένας ευρωπαϊκός “δάκτυλος” δεν “κουνάει” το ΔΝΤ από τις θέσεις του ως προς την ελληνική οικονομία και ως προς τους όρους, που έχει θέσει, προκειμένου να συμμετάσχε και στο τρίτο πακέτο διάσωσης προς τη χώρα μας. 

Το Ταμείο, μία μέρα μετά τα “καρφιά” του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ σχετικά με την έκθεση για το χρέος, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως “ξεπερασμένη”, δημοσιοποίησε την ετήσια αξιολόγησή του για την Ελλάδα, στην οποία αφενός βάζει στον “κόφτη” τις συντάξεις και αφετέρου θέτει και πάλι ζήτημα βιωσιμότητας, ζητώντας χαμηλότερα πλεονάσματα και επιπρόσθετα μέτρα, εάν Αθήνα και Ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν σε υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους της τάξεως του 3,5%.

Πέρα από τις συντάξεις, οι Αμερικανοί τεχνοκράτες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα “κόκκινα” δάνεια, στην υπερφορολόγηση, καθώς και στη φοροδιαφυγή. Όλα αυτά, ενώ ΔΝΤ και ΕΕ βρίσκονται ακόμη σε ανοιχτή κόντρα για το ελληνικό ζήτημα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει σε ρύθμιση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ πληροφορίες θέλουν και το Ταμείο να περνά περίοδο “εμφυλίου”, καθώς διαρρέει ότι σημειώνονται “γκρίνιες” για τους χειρισμούς ως προς το κεφάλαιο “Ελλάδα”.

“Η Ελλάδα θα πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με μία περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ΔΝΤ, το οποίο κάνει ωστόσο λόγο μία “εντυπωσιακή” προσαρμογή της χώρας ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

“Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, καθώς οι δημοσιονομικές πολιτικές εξακολουθούν να μην οδηγούν στην ανάπτυξη”, επισημαίνει το Ταμείο.

Όπως εξηγεί αναλυτικά, το 50% των αποδοχών των Ελλήνων καταβάλλεται σε φόρους, ενώ το έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό σύστημα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα (10,5% του ΑΕΠ). Την ίδια ώρα, συνεχίζει το Ταμείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% των συνολικών δανείων και οι φορολογικές οφειλές των ιδιωτών αγγίζουν το 70% του ΑΕΠ.

Ως αποτέλεσμα, επενδύσεις και ανάπτυξη παραμένουν αδύναμες, σπεύδει να επισημάνει το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα αυτή τη χρονική περίοδο, δεν χρειάζεται περαιτέρω λιτότητα και αποσαφηνίζει ότι δεν είναι αναγκαίο να “τρέξει” πλεονάσματα, μεγαλύτερα του 1,5%.

Ωστόσο, αν η χώρα αποφασίσει να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1,5%, θα χρειαστεί να αποδείξει την αξιοπιστία της στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, λαμβάνοντας επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ανεξάρτητα του δημοσιονομικού στόχου, συμπληρώνει το Ταμείο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές, φιλικές προς την ανάπτυξη και ως εκ τούτου, προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προκειμένου να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη. Τα οφέλη αυτή της μεταρρύθμισης, συνεχίζει, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Επιπλέον, το ΔΝΤ κάνει ειδική μνεία και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθιστώντας αναγκαία την περαιτέρω μεταρρύθμισή του, ώστε να καταστεί πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό στην προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Ελλάδα επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να διευθετήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέσω της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play