Εκτός “μενού” ΔΝΤ η συζήτηση για συμμετοχή ή αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα
Το σήριαλ με την ένταξη ή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί και πέρα από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Ταμείου, όπου ενώ θα τεθούν επί τάπητος οι δυο εκθέσεις για οικονομία και χρέος, ωστόσο δεν θα ληφθεί καμία απόφαση για τη συμμετοχή και το ρόλο των Αμερικανών τεχνοκρατών στο τρίτο πακέτο διάσωσης.
Τη διευκρίνιση έσπευσε να κάνει, εν μέσω πολλών σεναρίων για την “καυτή” συνεδρίαση της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις με σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
“Διευκρίνηση: Το συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (άρθρο 4) σήμερα. Απόφαση για πιθανή χρηματοδότηση του ΔΝΤ δεν είναι στην ατζέντα”, έγραψε ο ίδιος νωρίτερα τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου ΔΝΤ και 14 ημέρες πριν το Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περνά ξανά τη δική του “γραμμή” και εντείνει τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, προειδοποιώντας πως χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί!
Εβδομάδες νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει στη Wall Street Journal πως “εάν δεν καταλήξουμε σε επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ δεχθεί τις συνέπειες από αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα ήταν ξεπερασμένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι θα συμμετείχε το ΔΝΤ. Εάν (το τρέχον πρόγραμμα) ξεπεραστεί, τότε θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση, στην οποία θα έπρεπε να σκεφτούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά δεν θα αγχωνόμουν. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος”.
Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ο ίδιος ανέφερε ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται υποχρεωτικά από σύγκληση της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, τελικά δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι σχετικές απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταρρίπτονται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια την Μπούντεσταγκ.
Με απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ έχει ως εξής: «Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα».
Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου».
Πάντως, το Ταμείο δεν κάνει ούτε βήμα πίσω ως προς το αίτημα για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου, που ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από την έκθεση για την πορεία της Ελλάδας που θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θεωρείται ως εξαιρετικά μη διατηρήσιμο (βιώσιμο) προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ταμείο υποστηρίζει κατ΄ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία “δημοσιονομικά ουδέτερη πολιτική” επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή περάν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως αναφέρει, απαιτούνται “δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις” όπως μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.
Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή, καθώς θα πρέπει τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν δραστικά. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας