Ομόλογα: Το σκηνικό θυμίζει… “Ιουλιανά 2015”

Ομόλογα: Το σκηνικό θυμίζει… “Ιουλιανά 2015”
Πάνω από 8% εκτοξεύεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ενώ η αξιολόγηση "σέρνεται" και δεν φαίνεται "φως" σχετικά με την επιστροφή των δανειστών. Για αναβίωση του θρίλερ του 2015 μιλούν τα ξένα ΜΜΕ. "Μουδιασμένο" το ΧΑ.

Μνήμες από το αλησμόνητο καλοκαίρι του 2015 ξυπνά η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου την Τρίτη, η οποία έχει εκτιναχθεί πάνω από το 8%, ενώ η αξιολόγηση παραμένει στον “πάγο”, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμη βρίσκεται ακόμη στον “αέρα” και η ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ φαντάζει από δύσκολη έως και απίθανη!

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 8,008% με άνοδο 4,8%, ενώ η απόδοση του 2ετούς εκτοξεύεται κατά 12,5% στο 9,386%. Την ίδια ώρα, στο “κόκκινο” κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ οι επενδυτές διακατέχονται από αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, προχωρώντας σε επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό.

Το ασταθές κλίμα έρχεται να ενισχύσει και η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη ότι η “δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη συζήτηση για τη δραχμή”, η οποία πέρα του ότι σήκωσε πολιτικές “θύελλες”, “γέννησε” και σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς, τη στιγμή δε, που όπως είναι γνωστό, ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει πάρει το πιστόλι πάνω από το τραπέζι, αφήνοντας αιχμές για Grexit.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ξυδάκης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς η δήλωσή του αυτή αντικατοπτρίζει τις απόψεις του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο έτσι κι αλλώς έχει υπεραμυνθεί και στο παρελθόν υπέρ της επιστροφής στο εθνικό μας νόμισμα.

Πάντως, ο κ. Ξυδάκης μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην εγχώρια πολιτική σκηνή, στον απόηχο της δήλωσής του, αναδιπλώθηκε, τονίζοντας πως ποτέ δεν υποστήριξε τα σενάρια περί δραχμής.

Η αβεβαιότητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο είναι ευδιάκριτη και ο χρόνος κάθε άλλο παρά “σύμμαχος” είναι της Αθήνας. Προς το παρόν ο ρόλος του ΔΝΤ, εάν και εφόσον αυτός “κλειδώσει”, βρίσκεται στον αέρα, όπως ακριβώς και η παροχή δανειοδότησης προς την Αθήνα. Παρατηρείται μία ύποπτη στάση αναμονής από όλες τις πλευρές, οι οποίες επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ενώ αβέβαιο είναι, αν θα τα ανοίξουν στο επερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπου η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει μεταφέρει το ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο νέος μήνας, ο Φεβρουάριος αναμένεται ιδιαίτερα “καυτός” για την οικονομία, αλλά και για την κυβέρνηση, τη στιγμή που η εκλολογία ολοένα και εντείνεται. Το Μαξίμου από την πλευρά του ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες στο τέλος της 4ετίας της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το 2019, ωστόσο τόσο οι εταίροι και όσο και η κοινή γνώμη φαίνονται να σφίγγουν το ζωνάρι στον Αλέξη Τσίπρα. Το σενάριο των εκλογών παραμένει στο τραπέζι, ενώ το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αποτελεί “κλειδί” για την πορεία της Αριστεράς στην εξουσία.

Τα δεδομένα, πάντως, όπως έχουν μέχρι τώρα, δεν καταλήγουν στο συμπέρασμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τις 20 του μηνός Αθήνα και δανειστές καλούνται να έχουν διανύσει όλη την απόσταση που τους χωρίζει ως προς τα εκρεμμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε στο επικείμενο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να “κλειδώσει” η συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play