Φάκελος: Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι

Φάκελος: Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι
Η ΑΕΚ έμαθε να ζει χωρίς τον Ουκρανό, αλλά πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα των τραυματισμών του, να έχει ΠΛΗΡΗ γνώση της κατάστασης του και να αποφασίσει άμεσα αν μπορεί να τον υπολογίζει για φέτος ή θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για ένα στόπερ-κολόνα.

​Πέρασαν περισσότερο από 2,5 μήνες από την τελευταία εμφάνιση του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι με τη φανέλα της ΑΕΚ. Ήταν εκείνο το περιπετειώδες παιχνίδι του ΟΑΚΑ, με τον Ατρόμητο, με το 2-0 να γίνεται τελικά 2-2. Έκτοτε, ο Ουκρανός στόπερ, που από το καλοκαίρι και μέχρι εκείνο το σημείο, είχε δείξει ποιος είναι ο λόγος που η Μπαρτσελόνα έσκασε ένα σωρό λεφτά για να τον αποκτήσει, δεν αγωνίστηκε ξανά λόγω τραυματισμών. Μέχρι τότε είχε συνεχείς συμμετοχές και μία μόνο απουσία, στο παιχνίδι της Τούμπας, λόγω όμως γαστρεντερίτιδας.

Μάλιστα, λόγω της διακοπής των πρωταθλημάτων, μετά το ματς με τον Ατρόμητο και μετά την μη κλήση του Τσιγκρίνσκι στην εθνική Ουκρανίας, είχε ασκηθεί δριμύ κριτική στον Ομοσπονδιακό τεχνικό της χώρας, Αντρέι Σεβτσένκο, που δεν κάλεσε τον κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ, για τα παιχνίδια με Φινλανδία και Σερβία.

Το πρώτο… χτύπημα

Ωστόσο, τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, που τον είχαν στοιχειώσει όλα αυτά τα χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους. Ευκαιρίας δοθήσας, με τη διακοπή του πρωταθλήματος, που συνδυάστηκε και με αναβολή μίας εβδομάδας (πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό), ο Ζοσέ Μοράις αποφάσισε για ένα φιλικό παιχνίδι με την Κ-20. Σε αυτό το τεστ, ο Τσιγκρίνσκι αποχώρησε τραυματίας.

«Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι υποβλήθηκε το πρωί σε απεικονιστικό έλεγχο στο Ιατρικό Κέντρο. Στον Τσιγκρίνσκι διαγνώσθηκε θλάση πρώτου βαθμού στον δεξιό τετρακέφαλο», ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν, στις 14 Νοεμβρίου, τρεις δηλαδή ημέρες μετά τον τραυματισμό του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κάτι που δεν ήταν σοβαρό. Βοηθούσε και η αναβολή του πρωταθλήματος και ουσιαστικά ο Τσιγκρίνσκι δεν χρειάστηκε να πιέσει τον εαυτό του. Με συντηρητικό πρόγραμμα και χωρίς να ρισκάρει, συμμετείχε σε μέρος του προγράμματος στην προπόνηση της 24ης Νοεμβρίου. Έχανε ουσιαστικά το ματς με τον Πλατανιά, δύο ημέρες αργότερα, αλλά ήταν κανονικά στη διάθεση του Μοράις για το παιχνίδι με την Κέρκυρα, μία εβδομάδα αργότερα. Για αυτό και μπήκε στην αποστολή με την ομάδα και ταξίδεψε μαζί της. Όμως, αποκλείστηκε τελευταία στιγμή από την 18άδα, αν και στις δοκιμές, σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ήταν «παρών» στο βασικό σχήμα. Η εκτίμηση που μεταφέρθηκε επίσημα από την ΑΕΚ, ανέφερε πως λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου, προτιμήθηκε ο Ουκρανός να προφυλαχθεί.

Από το δεξί στο αριστερό

Μία εβδομάδα μετά την Κέρκυρα, είναι η σειρά του Λεβαδειακού και ο Τσιγκρίνσκι βρίσκεται κανονικά στην αποστολή, που ανακοινώνεται στις 8 Δεκέμβρη. Μία ημέρα αργότερα, την παραμονή του αγώνα, ο Ουκρανός αποχωρεί με ενοχλήσεις από την προπόνηση. «Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι υποβλήθηκε σε απεικονιστικό έλεγχο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και έχει υποστεί διάταση αριστερού προσαγωγού», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν της ΠΑΕ, στις 13/12, έναν ακριβώς μήνα μετά τον προηγούμενο τραυματισμό του και χωρίς ο Ουκρανός να έχει κάνει καμία συμμετοχή μέχρι τότε.

Πριν φύγει όμως η χρονιά, τα μαντάτα ήταν ευχάριστα. Στην προπόνηση της 30ης Δεκεμβρίου, συμμετέχει σε μέρος της ο Ουκρανός και βάζει… πλώρη για το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, στις 7 Γενάρη, αφού σε αυτό με τον Παναιτωλικό στις 2 του μήνα, ήταν δεδομένο ότι θα είναι ανέτοιμος. Ούτε όμως στην Τρίπολη βρέθηκε στην αποστολή, επίσης λόγω καιρικών συνθηκών. Ήταν όμως σε αυτή με τον Λεβαδειακό, για το κύπελλο. Στην 20αδα που θα ταξίδευε στη Λιβαδειά, για το πρώτο ματς του κυπέλλου (που τελικά έγινε χθες), ο Ουκρανός ήταν «παρών». Όμως το παιχνίδι αναβλήθηκε και ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός δεν κατάφερε να αγωνιστεί ούτε τότε.

Νέες ενοχλήσεις και έντονος προβληματισμός

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 11 Γενάρη, ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι αισθάνεται πάλι ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό και η ΠΑΕ ενημερώνει ότι αποχώρησε από την προπόνηση, ενώ την επομένη ξεκινάει ατομικό πρόγραμμα, χωρίς αναλυτικότερη εξήγηση για τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ο Τσιγκρίνσκι χάνει και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να γυμνάζεται σε ατομικούς ρυθμούς και ακόμα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για το πότε θα είναι στη διάθεση του Χιμένεθ, χωρίς νεότερο ρίσκο υποτροπής ή νέου τραυματισμού.

Χωρίς τον ηγέτη της άμυνας

Αν κανείς σταθεί σε στατιστικά στοιχεία για την περίοδο απουσίας του Τσιγκρίνσκι, δεν θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Ο Ουκρανός έχει αγωνιστεί σε 9 παιχνίδια, μαζί με αυτά απέναντι στην Σεντ Ετιέν, με την ΑΕΚ να έχει δεχθει συνολικά 8 γκολ. Αντίθετα, χωρίς τον 30χρονο η άμυνα της Ένωσης έχει παθητικό 11 γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο, σε 13 ματς. Παρ’ ότι όμως τα νούμερα είναι ισορροπημένα, δεν συμβαίνει κάτι αντιστοιχο και με την ισορροπία στην άμυνα. Από την στιγμή που ο Ουκρανός βγήκε από το βασικό σχήμα, η συνολική ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, άρχισε να μπάζει νερά. Δεν είναι μόνο τα τρία γκολ που δέχθηκε από Αστέρα και Παναιτωλικό (μέχρι εκείνο το σημείο 3 γκολ είχε δεχθεί μόνο από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη), αλλά η γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει η άμυνα της ΑΕΚ, όταν λείπει ο ηγέτης της. Ο παίκτης που κατεύθυνε όλη την ομάδα από πίσω με την εμπειρία και το ταλέντο του. Επίσης, η Ένωση έχασε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο. Την ανάπτυξη από τα στόπερ. Ο Τσιγκρίνσκι είναι ο μοναδικός κεντρικός αμυντικός που μπορεί να παίξει με την μπάλα στα πόδια και να ξεκινήσει παιχνίδι από πίσω. Και η ΑΕΚ πέταξε πολλούς πόντους με ομάδες που κλεινοντουσαν στο μισό τους γήπεδο και έκλεβαν βαθμό ή βαθμούς.

Ώρα για αποφάσεις

Απομένει λιγότερο από μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η χειμερινή μεταγραφική περίοδος και πλέον είναι μονόδρομος η ώρα ξεκάθαρων αποφάσεων σχετικά με την περίπτωση του Τσιγκρίνσκι. Ο Ουκρανός δεν είναι ούτε στην αποστολή για την Ξάνθη, που ανακοινώθηκε σήμερα, ενώ δηλώθηκε ξανά στο ιατρικό ανακοινωθέν. Που σημαίνει ότι χάνει σίγουρα και τον επαναληπτικό κυπέλλου με τον Λεβαδειακό, ενώ πιθανότατο σενάριο να χάσει και το παιχνίδι με την Βέροια, την ερχόμενη εβδομάδα, ακόμα και αν αύριο μπει σε κανονικούς ρυθμούς.

Είναι δεδομένο ότι το υπόλοιπο της σεζόν δεν μπορεί να βγει με τους Βράνιες, Λαμπρόπουλο και Κολοβέτσιο, που δίπλα στον Τσιγκρίνσκι (ειδικά οι δύο Έλληνες), ανεβάζουν τα στάνταρ της απόδοσής τους, αλλά χωρίς αυτόν, η ΑΕΚ παρουσιάζει πολλές φορές… τρικυμία. Το ιατρικό επιτελείο, λοιπόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στον Μανόλο Χιμένεθ πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να υπολογίζει τον Ουκρανό. Και αν το χρονικό πλαίσιο είναι αποδεκτό, τόσο για τον προπονητή, όσο και για την ομάδα (και τη λειτουργία της στο γήπεδο, σε υψηλό επίπεδο), τότε η ΑΕΚ θα πορευτεί ως έχει. Ειδάλλως, αν υπάρχει το παραμικρό ερωτηματικό για την αποκατάσταση του Τσιγκρίνσκι, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκτηθεί κάποιος παίκτης για το κέντρο της άμυνας, ανάλογης εμπειρίας και προσόντων με τον 30χρονο άσο. Έστω και με τη μορφή δανεισμού, για να βγει η χρονιά.

Πηγή: aek365.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play