Και εάν μείνουμε χωρίς πρόγραμμα;

Και εάν μείνουμε χωρίς πρόγραμμα;
Οι αναφορές για το «γερμανικό» μνημόνιο εντείνονται την ώρα που αμφισβητείται η εκτίμηση της Αθήνας για ανάπτυξη 2,7% εντός της χρονιάς. Σημαντικές καθυστερήσεις θα επιφέρουν «ασφυξία» στα οικονομικά του κράτους, που μπορούν να φτάσουν μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.

Του Αλέξη Ρωμανού

Για τη χώρα και την ελληνική οικονομία το χειρότερο σενάριο είναι να βρεθεί για αρκετούς μήνες χωρίς πρόγραμμα.

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι ορατός μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν στηρίζουμε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο Μνημόνιο».

Και πώς ο Σόιμπλε, ακόμη και εάν το ήθελε, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα πάει στην Μπούντεσμπανκ.

Πώς θα υποστήριζε ένα νέο μνημόνιο, το 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ;

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στην συμμετοχή και του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως εάν το Ταμείο απεμπλακεί από την Ελλάδα αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ουσιαστικά θέτοντας τέλος στις ορέξεις της Αθήνας για «έξοδο» του ΔΝΤ από τη χώρα μας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως εάν το Ταμείο απεμπλακεί αυτό θα συνιστά απόδειξη πως η χώρα μας δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Χωρίς το Ταμείο, «το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Τι θα συμβεί εάν μείνουμε χωρίς πρόγραμμα;

Η ασφυξία ρευστότητας θα πλήξει τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, ίσως υπάρξει ανάγκη και για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, Η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα αυξάνοντας δραματικά τις ανάγκες χρηματοδότησης τους. Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να οδηγήσει και σε bail in στις καταθέσεις.

Και βεβαίως θα επανέλθουν δριμύτερα τα σενάρια για Grexit και μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δεν θα έλθει στην Ελλάδα καμία ξένη επένδυση με το στόχο για ανάπτυξη 2,7% το 2017 να είναι… όνειρο απατηλό.

Ταμειακά η Ελλάδα μπορεί να φθάσει έως τις αρχές καλοκαιριού του 2017 αλλά μετά τι θα συμβεί;

Ο Ιούλιος αναδεικνύεται ο πιο “καυτός” μήνας του 2017 καθώς υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων.

Στις 17 Ιουλίου λήγουν ομόλογα 2,3 δισ. ευρώ σε ιδιώτες, στις 18 Ιουλίου 290 εκατ. προς το ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση χρέους το τρίμηνο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2017 φτάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα χωρίς νέα δόση.

Το καλοκαίρι καθώς η Ελλάδα πρέπει να καλύψει λήξεις ομολόγων περίπου 7 δισ. μπορεί να οδηγηθούμε σε χρεοκοπία με τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard and Poor’s και Fitch να υποβαθμίσουν πάλι για πολλοστή φορά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και είναι προφανές ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα βρεθούν πάλι στα επίπεδα χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση έχει δύο λύσεις.

Ή συμβιβάζεται για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή πάει σε εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play