Τρέχουν τώρα να προλάβουν το Φεβρουάριο

Τρέχουν τώρα να προλάβουν το Φεβρουάριο
Δεδομένη πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει εντός του Ιανουαρίου και πηγαίνουμε στο Eurogroup του επόμενου μήνα. «Τρέχει» για το QE το οικονομικό επιτελείο, παραμένει στην προκρούστεια κλίνη το αφορολόγητο και νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Το σημερινό Euroworking Group θα δείξει αν θα επανέλθει το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους θεσμούς και την κυβέρνηση και αν δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο EuroWorking Group.

Όμως συμφωνία στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποκλείεται. Ακολουθεί το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και εάν εκεί έχουμε συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου. Το μεθεπόμενο Eurogroup θα γίνει τον Μάρτιο και εάν τότε συμφωνήσουμε, η ποσοτική χαλάρωση θα έλθει με απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο!

Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών και η επίτευξη προόδου προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είναι το ζητούμενο του σημερινού Euroworking Group που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επαφές που είχε χθες ο υπουργός οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και σήμερα με τον Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Κόφτης» σε αφορολόγητο και συντάξεις

Σενάριο που προβλέπει την ένταξη στη διαδικασία του «κόφτη» των μέτρων της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να προσδιοριστεί ο επιθυμητός συμβιβασμός με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν προβλέπει ούτε την ποσοτικοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων, ούτε την εκ των προτέρων νομοθέτησή τους, όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναφοράς των δύο παραπάνω μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης της ισχύος του «κόφτη» δαπανών για μετά το 2018.

Το σχέδιο αυτό δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί σε όλες του τις λεπτομέρειες από την κυβέρνηση. Αποτελεί, ωστόσο, μία κίνηση «καλής θελήσεως» από την ελληνική πλευρά, ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να ικανοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play