Στον “αέρα” η ολοκλήρωση της αξιολόγησης: Χωρίς deadline το ΔΝΤ

Στον “αέρα” η ολοκλήρωση της αξιολόγησης: Χωρίς deadline το ΔΝΤ
Αναμένεται ένα "μπουκέτο" εκθέσεων για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στον “αέρα” αφήνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ΔΝΤ, συνεπώς και τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ενώ ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσον αφορά στην ένταξη του Ταμείου και σε αυτό το μνημόνιο, επισημαίνοντας πως η παρουσία του συνιστά μία αναγκαιότητα για τις κυβερνήσεις κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ο Τζέρι Ράις δήλωσε πως δεν υπάρχει deadline για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

“Δεν έχουμε dealine για την αξιολόγηση”, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ερωτηθείς για το πότε μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα. “Δεν είναι το κύριο θέμα, δεδομένου ότι μεσοπρόθεσμα δεν διαφαίνεται κίνδυνος”, τόνισε ο ίδιος. 

Ο Ράις επεσήμανε ακόμα ότι δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών.

Ο ίδιος προανήγγειλε δε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις αναφορικά με την Ελλάδα. Πρόκειται για την έκθεση του «άρθρου 4», που θα περιλαμβάνει την ανάλυση για το χρέος (DSA) αλλά και μια έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, γιατί καθυστερεί η έκθεση βιωσιμότητας, η οποία αναμενόταν το περασμένο Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι η έκθεση για το χρέος θα είναι αναλυτική και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πακέτο εκθέσεων, ενώ είπε ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική πλευρά. “Δεν είναι ασύνηθες να υπάρχουν «μπρος πίσω» στη δημοσίευση”, δήλωσε ο Ράις,

Αναφορικά με τις θέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα διατήρησε την γνωστή γραμμή: αναφέρθηκε στο άρθρο του Πολ Τομσεν, που, όπως είπε, ξεκαθάριζε την θέση του ΔΝΤ.

“Έχουμε πει ότι με πλεονάσματα 1,5% που εισηγούμαστε το Ταμείο δεν ζητά περισσότερα μέτρα. Αν όμως επιλεγεί υψηλότερο πλεόνασμα θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα”, τόνισε.

Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για το ότι η Ελλάδα προτείνει επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και το εάν αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play