Ο Moody’s προειδοποιεί για τους κινδύνους εντός Ευρωζώνης

Ο Moody’s προειδοποιεί για τους κινδύνους εντός Ευρωζώνης
"Αχίλλειος φτέρνα" οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρωζώνη εντός του έτους σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, που κάνει λόγο για την απειλή "δεξιών και αριστερών αντισυστημικών κομμάτων".

“Καμπανάκι” ανησυχίας για το εκλογικό 2017 της Ευρωζώνης χτυπά ο Moody’s με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης να τονίσει σε σχετική έκθεση του την Πέμπτη πως ελλοχεύουν σημαντική κίνδυνοι για το μέλλον του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ενδεχόμενη ενίσχυση αντισυστημικών κομμάτων στις εκλογικές διαδικασίες σε μια σειρά χωρών.

Οι αναλυτές του Moody’s, αφού αναφέρουν πως οι προοπτικές των οικονομικών για τις χώρες του ευρώ αναμένεται να είναι σταθερές για την καινούργια χρονιά, σημειώνουν πως οι εκλογικές αναμετρήσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2017, αναδεικνύονται σε “αχίλλειο πτέρνα” της Ευρωζώνης, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω ανόδου των δεξιών και αριστερών αντισυστημικών κομμάτων.

Παρότι, σε λίγες χώρες αναμένεται να συγκροτήσουν κυβερνήσεις και να αναλάβουν τα ηνία της ηγεσίας, εντούτοις, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η αυξανόμενη δυναμική τους θα επηρεάσει σημαντικά τον δημόσιο διάλογο, στερώντας από τα συστημικά κόμματα τη δυνατότητα υλοποίησης μη δημοφιλών οικονομικών μέτρων ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία – και ενδεχομένως Ιταλία – θα αποκαλύψουν την έκταση της δυναμικής αυτών των αντισυστημικών κομμάτων, σπεύδει να προσθέσει ο Moody’s.

Σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η οικονομική ανάπτυξη την επόμενη διετία θα είναι πιστωτικά ουδέτερη, ενώ “η κατάσταση του δημόσιου χρέους έχει ήδη σταματήσει να επιδεινώνεται για τις περισσότερες χώρες”.

Κατά μέσο όρο, η ανάπτυξη των κρατών – μελών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3% το 2017 και το 2018, με τον Moody’s ωστόσο, να διαπιστώνει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.

Ενδεικτικά, σε Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβακία, η μεταβολή του ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί το +3%, ενώ σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ηπιότερος, αλλά σε κάθε περίπτωση άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play