Αξιολόγηση: Ο Τσακαλώτος ζητά, η Ευρωζώνη ακούει(;)

Αξιολόγηση: Ο Τσακαλώτος ζητά, η Ευρωζώνη ακούει(;)
Μόνη κοινή διαπίστωση είναι ότι αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

“Pacta sunt servanda”. Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η στάση των ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, η οποία επιθυμεί διακαώς το κλείσιμο της αξιολόγησης, με το βλέμμα στην άνοιξη και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, η οποία έληξε χωρίς δηλώσεις.

Μόνη κοινή διαπίστωση, όπως αυτή “διέρρευσε” από πηγές του ΥΠΟΙΚ είναι ότι αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

 Ο Τσακαλώτος για μια ακόμη φορά άρχισε τις επαφές με τους ομολόγους του, προκειμένου να πιέσουν οι δεύτεροι τους “σκληρούς” του Eurogroup, υπέρ της Ελλάδος.

Και γι’ αυτό άλλωστε, συναντά σήμερα, πριν το EuroWorking Group και τον ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί. Το τι δυνατότητες έχουν οι Σαπέν και Μοσκοβισί να παρέμβουν υπέρ της χώρας δεν είναι γνωστό. Αυτό που είναι όμως ξεκάθαρο είναι ότι με το βλέμμα Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, οι υπουργοί πιέζουν να τελειώνουμε με την αξιολόγηση και να τηρηθεί η συμφωνία. 

Από την πλευρά της, η Αθήνα ισχυρίζεται πως οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται, ενώ οι δανειστές εγείρουν ανεδαφικές απαιτήσεις. Προφανώς.. η καμπάνα χτυπάει για το ΔΝΤ που ζητά μέτρα 5 δις για τη διετία 2018-2020. 

Κάνοντας ένα βήμα πίσω η Αθήνα συζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάποια επιπλέον μέτρα, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί και να κλείσει η συμφωνία. 

Δύσκολο, βέβαια, να μετακινηθεί το ΔΝΤ, το οποίο θέλει περισσότερα. Από την άλλη υπάρχουν φωνές στην ευρωζώνη που λένε πως θα συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα, με ή χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Χθες ο βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα ήταν προτιμότερη, αλλά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν και χωρίς αυτό.

“Ως Eurogroup και ως νομισματική ένωση θα πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε. Κατά προτίμηση με το ΔΝΤ, αλλά θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε”, δήλωσε.

Α.Α.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play