Μπουρούση δημιουργία… αγνοείται!

Μπουρούση δημιουργία… αγνοείται!
Πόσες ασίστ μοίραζε πέρυσι με την Μπασκόνια και πόσες φέτος.

​Το καλοκαίρι ο Γιάννης Μπουρούσης αποτέλεσε και δικαίως ίσως την κορυφαία μεταγραφή του Παναθηναϊκού Superfoods. Αυτό το συμπεράσμα δεν είναι αυθαίρετο αφού η περσινή σεζόν του 33χρονου σέντερ με τη φανέλα της Μπασκόνια ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική και μεγάλη από όλες τις απόψεις.

Ένας από τους τομείς όπου έκανε τη διαφορά ο διεθνής σέντερ την περσινή σεζόν ώστε να αναδειχθεί σε MVP της ACB, μέλος της καλύτερης πεντάδας της Euroleague και να βρεθεί πολύ κοντά και στο βραβείο του πολυτιμότερου της χρονιάς, δεν ήταν μόνο οι πόντοι που σκόραρε…

Πολύ περισσότερο ήταν οι πόντοι που περνούσαν από τα χέρια του, που προέρχονταν από τη δική του άμεση ή έμμεση δημιουργία. Γενικά όλο το παιχνίδι της περσινής ομάδας-θαύμα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς περνούσε απο τα χέρια του Μπουρούση, που ήταν σημείο αναφοράς για τους Βάσκους και ενίοτε ήταν πιο… γκαρντ δημιουργικά από τους φύσει και θέσει οργανωτές της ομάδας.

«Εξαιρετικός πλέι μέικερ»

Δεν είναι τυχαίο πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για να καταδείξει την σπουδαιότητα του Ελληνα άσου στην δημιουργία της ομάδας του, δήλωσε πριν τον ημιτελικό του Final-4 του Βερολίνου με την Φενέρ πως «η Λαμποράλ έχει τρεις σπουδαίους πλέι μέικερ, τον Τζέιμς, τον Ανταμς και τον Μπουρούση»!

Από την πλευρά του, ο Αργύρης Πεδουλάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο SDNA κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού στο Καρπενήσι είχε συμφωνήσει με τον Ζοτς: «Ο Γιάννης είναι όχι μόνο πλέι μέικερ, αλλά και καλό πλέι μέικερ. Εχει δίκιο ο Ζοτς, αλλά εγώ θα πω ότι είναι και εξαιρετικό πλέι μέικερ, όχι μόνο πλέι μέικερ».

Πέρυσι ο Μπουρούσης είχε κατά μέσο όρο ασίστ, αριθμός πολύ σημαντικός αν συνυπολογίσουμε τη θέση του. Φέτος όμως τι κάνει στον συγκεκριμένο τομέα;

Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε για να γίνει ένα από τα δικά του σημεία αναφοράς και για να μπορέσει να επωφεληθεί (και) από αυτή την ικανότητα που έδειξε στη Βιτόρια, όπου ομολογουμένως έπαιξε το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του.

Πτώση 60%!

Ο φετινός Μπουρούσης σαφέστατα δεν είναι ο ίδιος με πέρυσι και αυτό κοστίζει στους πράσινους. Ομως ίσως η πλέον σημαντική διαφορά είναι δεν είναι οι λιγότεροι πόντοι που σκοράρει φέτος ο Ελληνας σέντερ σε σχέση με την περσινή σεζόν, αλλά πολύ περισσότερο οι τελικές πάσες του, που κάνουν ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του…

Την ώρα που στο Basket League οι ασίστ που μοιράζει είναι ουσιαστικά ίδιες με αυτές που μοίραζε πέρυσι στην ισπανική λίγκα στο αντίστοιχο σημείο της σεζόν (2,15 μ.ό. φέτος, ενώ είχε 2 μ.ό. πέρυσι), η μεγάλη διαφορά έγκειται στην Euroleague, εκεί όπου οι πράσινοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την δημιουργία του βασικού ψηλού τους.

Εκεί λοιπόν βλέπουμε τον Μπουρούση των 2,12 ασίστ ανά αγώνα στους πρώτους 16 αγώνες της περσινής σεζόν (10 στην κανονική περίοδο και έξι στο Top-16) να έχει πέσει στις… 0,8 ασίστ. Μια πτώση δηλαδή της τάξης του 60%! Και για να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, από τις 34 ασίστ (22 στην κανονική περίοδο και 12 στο Top-16) φέτος στους αντίστοιχους αγώνες βρίσκεται μόλις στις 12!

Είναι χαρακτηριστικό πως σε κανένα φετινό παιχνίδι της Euroleague με τους «πράσινους» δεν έχει μοιράσει πάνω από δύο ασίστ (τόσες είχε με Εφές, Μακάμπι και Νταρουσάφακα), ενώ πέρυσι είχε σε αρκετά ματς τρεις ασίστ, ενώ είχε μοιράσει έξι τελικές πάσες σε τρία παιχνίδια: Με την Λιμόζ στον πρώτο γύρο, με την Χίμκι στο Top-16, αλλά και στον τρίτο αγώνα των πλέι οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όπου η νυν Μπασκόνια είχε σφραγίσει την πρόκριση στο Final-4!

Οι αριθμοί μπορεί πολλές φορές να παραπλανούν, όμως στην προκειμένη περίπτωση απλώς αποτυπώνουν στην πράξη το γεγονός πως η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του Μπουρούση να δημιουργήσει από το χαμηλό ποστ, κάτι που είχε πολλαπλά οφέλη πέρυσι για τους Βάσκους, αλλά δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν οι «πράσινοι».

Κι αυτό φυσικά δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του ίδιου του παίκτη, αλλά πολύ περισσότερο ευθύνη των plays της ομάδας, που δεν έχουν αυτή τη στόχευση, κάτι που έχει συνέπειες στην επιθετική παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού.

ΑΣΙΣΤ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗ (Μ.Ο.)

 

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 2015/2016

Euroleague (σύνολο): 2,2

Euroleague (στους πρώτους 16 αγώνες): 2,12

ACB (σύνολο): 2,3

ACB (στους πρώτους 13 αγώνες): 2

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2016/2017

Euroleague: 0,8

Basket League: 2,15

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play