Όλοι μαζί δεν κάνουν… μισό Γκιστ!

Όλοι μαζί δεν κάνουν… μισό Γκιστ!
Το κενό που έχει αφήσει ο τραυματίας Τζέιμς Γκιστ στον Παναθηναϊκό Superfoods είναι... τεράστιο

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ των Κυπελλούχων Ελλάδας τραυματίστηκε στην αναμέτρηση του «τριφυλλιού» στην Μαδρίτη και το «σοκ» για τους «πράσινους» ήταν τεράστιο. Άλλωστε, ο Γκιστ είναι ένας παίκτης που εκτός από τις δύο θέσεις που καλύπτει στο παρκέ (πάουερ φόργουορντ – σέντερ) και την καλή στατιστική του, κάνει κι άλλες… δουλειές. Ο 30χρονος παίκτης βγάζει ενέργεια, μαρκάρει διαφορετικούς αντιπάλους και δίνει λύσεις σε πολλά σχήματα.

Στις επτά συμμετοχές του στη φετινή Euroleague μέτρησε 10,7 πόντους, 4,7 ριμπάουντ, 0,9 ασίστ, 1,1 κλεψίματα, 1,7 λάθη και 0,7 κοψίματα ανά παιχνίδι σε 26:40 στο παρκέ. Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για έναν από τους παίκτες – κλειδιά του Παναθηναϊκού Superfoods, έναν βασικότατο άξονα τόσο στο πλάνο του Αργύρη Πεδουλάκη στην αρχή της σεζόν, όσο και σε αυτό του Τσάβι Πασκουάλ.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τον τραυματισμό του Γκιστ στην Μαδρίτη το SDNA επιχειρεί να κάνει το… ταμείο και να βγάλει το συμπέρασμα για το τι έχουν δώσει οι αντι – Γκιστ του «τριφυλλιού». Πόσο έχουν προσφέρει οι Αντώνης Φώτσης και Ντεμέτρις Νίκολς το διάστημα της απουσίας του Γκιστ, κατά το οποίο θεωρητικά έπρεπε να «βγουν» μπροστά, να κάνουν step up και να παίξουν και για τον τραυματία συμπαίκτη τους; Τι αριθμούς έχει στην μέχρι τώρα παρουσία του με την ομάδα του Πασκουάλ στην Euroleague ο Κένι Γκάμπριελ, που αποκτήθηκε ως ο αντικαταστάτης του άτυχου Αμερικανού πάουερ φόργουορντ;

Αντώνης Φώτσης

Μ.ο. στην Euroleague φέτος: 13:42 στο παρκέ με 2,2 πόντους και 2,6 ριμπάουντ (16 συμμετοχές, 4 φορές στην αρχική πεντάδα)

Μ.ο. από τον τραυματισμό του Γκιστ και μετά (εννέα παιχνίδια από το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ μέχρι και το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ): 15′ στο παρκέ με 2,3 πόντους και 2,7 ριμπάουντ

Η εικόνα του «Batman» δεν είναι αυτή των προηγούμενων ετών. Στο ΣΕΦ ο υπαρχηγός των Κυπελλούχων Ελλάδας είχε 0/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 λάθος και 2 φάουλ σε 18:06 συμμετοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό ήταν το 9ο ματς στη φετινή Euroleague στο οποίο ο Φώτσης δεν καταφέρνει να συνδεθεί με το αντίπαλο καλάθι (9/16 ματς). Είχαν προηγηθεί οι αναμετρήσεις με ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ερυθρό Αστέρα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε, Μπασκόνια και Ούνικς Καζάν.

Μάλιστα, από το παιχνίδι που τραυματίστηκε ο Γκιστ μέχρι τον αγώνα του Φαλήρου, στα τελευταία εννέα ευρωπαϊκά παιχνίδια του «τριφυλλιού» ο Φώτσης βρήκε στόχο μόνο στο Μιλάνο, απέναντι στην Αρμάνι (5π.). Συνολικά, ο 35χρονος δεν έχει καταφέρει να δώσει τις λύσεις που έχει ανάγκη η ομάδα του και τα ποιοτικά λεπτά που περιμένει από εκείνον. Επιπλέον, η στατιστική του σε πόντους και ριμπάουντ δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου το διάστημα της απουσίας του Γκιστ.

Ντεμέτρις Νίκολς

Μ.ο. στην Euroleague φέτος: 20:36 στο παρκέ με 5,9 πόντους και 3,3 ριμπάουντ (16 συμμετοχές, 12 φορές στην αρχική πεντάδα)

Μ.ο. από τον τραυματισμό του Γκιστ και μετά (εννέα παιχνίδια από το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ μέχρι και το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ): 20′ στο παρκέ με 5 πόντους και 3,1 ριμπάουντ

Ο Νίκολς δεν είναι αρνητικός στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού Superfoods και κάνει αρκετές δουλειές μέσα στο γήπεδο, όμως το τελευταίο διάστημα (με εξαίρεση την σούπερ εμφάνισή του κόντρα στην Φενέρμπαχτσε), η απόδοσή του είναι μειωμένη. Ο 32χρονος, που βρίσκεται και στο ελληνικό ρόστερ των Κυπελλούχων Ελλάδας για να βρει ρυθμό, στα εννέα τελευταία ματς που δεν παίζει ο τραυματίας Γκιστ έχει τρία παιχνίδια δίχως πόντο. Αρνητική για τον ίδιο σύμπτωση είναι πως δύο από αυτά τα τρία ματς ήταν απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και στο ΣΕΦ (0/4 προσπάθειες συνολικά σε αυτά τα δύο ματς κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο).

Είναι παίκτης οικονομίας, δεν κάνει πολλά λάθη, αλλά δεν μπορεί και να βγάλει την ενέργεια του Γκιστ και να μπει στα… τεράστια παπούτσια του συμπαίκτη του και στις δύο μεριές του παρκέ.

Κένι Γκάμπριελ

Μ.ο. στην Euroleague φέτος (αποκτήθηκε μετά τον τραυματισμό του Γκιστ): 12:57 στο παρκέ με 3,7 πόντους και 1,6 ριμπάουντ (7 συμμετοχές, 5 φορές στην αρχική πεντάδα)

Ο πρώην φόργουορντ της Λοκομοτίβ Κουμπάν αποκτήθηκε ως αντικαταστάτης του Τζέιμς Γκιστ, όμως από την πρώτη στιγμή τα scouting reports των πρώην προπονητών του ξεκαθάρισαν πως δεν έχει παρόμοια στοιχεία με τον παίκτη που ήταν νοκ – άουτ για τον Παναθηναϊκό Superfoods. Για την ακρίβεια, ο Γκάμπριελ είναι πιο πολύ «4» και «3», παρά «4» και «5», όπως ο τραυματίας συμπαίκτης του. Από την στατιστική του ξεχωρίζει (αρνητικά) το 16,7% στα τρίποντα (2/12 προσπάθειες).

Ο 27χρονος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα ματς της Α1 και είναι φανερό πως δεν έχει βρει ρυθμό προς το παρόν. Στις επτά συμμετοχές του είχε 14 πόντους με την Γαλατάσαραϊ, 8 πόντους με την Φενέρμπαχτσε, μόλις 2 πόντους με Νταρουσάφακα και Ούνικς, ενώ δεν σκόραρε κόντρα σε Μπαρτσελόνα, Αρμάνι Μιλάνο και Μπασκόνια. Στο ΣΕΦ δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο από τον Τσάβι Πασκουάλ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά…

Συμπέρασμα

Το κενό του Τζέιμς Γκιστ δεν έχει καλυφθεί σε καμία περίπτωση από τα τρία «4άρια» του Παναθηναϊκού Superfoods. Ο Κρις Σίνγκλετον βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, αλλά παίζει κυρίως στο «5», σε μια θέση που υπάρχει και ο Γιάννης Μπουρούσης, που δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του.

Απέναντι στον Ολυμπιακό το βράδυ της Παρασκευής (6/1), η απουσία του Γκιστ έκανε… μπαμ. Όχι μόνο επειδή είναι ένας «άνθρωπος των ντέρμπι», σκοράρει, κατεβάζει ριμπάουντ, βγάζει ενέργεια, δυσκολεύει τις προσπάθειες των αντιπάλων στη ρακέτα, συνεργάζεται με… κλειστά μάτια με τον Νικ Καλάθη, παίζει άμυνα τον Βασίλη Σπανούλη και μπορεί να αλλάξει το μομέντουμ, αλλά και γιατί όσοι προσπάθησαν να καλύψουν την απουσία του στη θέση «4» δεν τα κατάφεραν σε ικανοποιητικό βαθμό.

πηγή:  sdna.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play