Η τέταρτη φορά του Γιούρι; Μήπως το έχει παραξηλώσει;

Η τέταρτη φορά του Γιούρι; Μήπως το έχει παραξηλώσει;
Η ΑΕΚ ηττήθηκε από την Σάσαρι για την 11η αγωνιστική του Champions League, όμως αυτό που προκάλεσε –ξανά- άσχημη εντύπωση ήταν η νέα αρνητική συμπεριφορά του Γιούρι Ζντοβτς με το ξέσπασμα στον Δημήτρη Μαυροειδή.

​Η ΑΕΚ, σπαταλώντας ένα ημίχρονο και παρουσιάζοντας αρκετά προβλήματα, ηττήθηκε από την Ντιναμό Σάσαρι στην Ιταλία με 80-78, για την 11η αγωνιστική του Champions League.

Άστοχη κυρίως από την γραμμή του τριπόντου και με πολλά λάθη, η «Ένωση» δε μπόρεσε να φτάσει σε μία νίκη, που θα της έδινε σημαντικό προβάδισμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της νεοσύστατης διοργάνωσης, αλλά και για την παρουσία της στη πρώτη τριάδα του πέμπτου ομίλου.

Περισσότερο από το αγωνιστικό κομμάτι, όμως, αρνητική εντύπωση προκάλεσε το επεισόδιο ανάμεσα στον Γιούρι Ζντοβτς και τον Δημήτρη Μαυροειδή, στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου της αναμέτρησης. Ο Σλοβένος τεχνικός κάλεσε τάιμ-άουτ μετά από ένα σερί 4-0 της Σάσαρι (που έφερε τους Ιταλούς στο +9, 69-60) και εξέφρασε με πολύ έντονο τρόπο τα παράπονα του στον Έλληνα σέντερ, κυρίως για την αμυντική του παρουσία. Ο Ζντοβτς ήταν σε έξαλλη κατάσταση, φώναζε συνεχώς και, με μία κίνηση του χεριού του, ζήτησε από τον Μαυροειδή να του απαντήσει στην ερώτησή του. Δείτε εδώ το περιστατικό:

Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σλοβένος τεχνικός ξεφεύγει από το κομμάτι των οδηγιών και της φωνής και φτάνει σε αυτό του ακραίου ξεσπάσματος. Το «ξανθό σκυλί» ήταν ιδιαίτερα ήρεμος στις μέρες που πρωταγωνιστούσε στα παρκέ ως παίκτης, όμως, ως προπονητής παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.

Τουλάχιστον, αυτό έχει δείξει η παρουσία του στη τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο Σλοβένος προπονητής βρίσκεται τους τελευταίους 13 μήνες στον πάγκο της «Ένωσης» και, σε αυτό το διάστημα έχει πρωταγωνιστήσει σε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τέσσερα σχεδόν παρόμοια περιστατικά!

Η αρχή έγινε με τον Ντι Τζέι Κούπερ, στις αρχές του 2016. Ο Αμερικανός γκαρντ αντέδρασε έντονα όταν έγινε αλλαγή στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Αρκαδικό στην Τρίπολη και είχε έντονη λογομαχία με τον Ζντοβτς. Ο έμπειρος τεχνικός κινήθηκε απειλητικά προς τον Κούπερ και τελικά τον έστειλε στα αποδυτήρια.

Λίγο μετά, στις 21 Φεβρουαρίου, ο Ζντοβτς τα έβαλε με τον Τζέι Κόβαν Μπράουν. Ο Αμερικανός γκαρντ υπέπεσε σε ένα λάθος στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Κηφισιά και αφού αποσύρθηκε άμεσα στον πάγκο, άκουσε τις κάτι παραπάνω από έντονες παρατηρήσεις του έμπειρου τεχνικού.

Βέβαια, το πιο ακραίο περιστατικό συνέβη τον περασμένο Μάιο. Στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Γιούρι Ζντοβτς ξέφυγε για τα καλά, έχοντας θερμό επεισόδιο με τον Τορίν Γκριν. Δεν είναι μόνο ότι τα έψαλλε στον Αμερικάνο πλέι-μέικερ, είναι ότι κινήθηκε και να τον χτυπήσει, αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα, όσους είδαν το σκηνικό.

Παρατηρώντας τα τέσσερα βίντεο, μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς κάποιες κοινές συνισταμένες: Φωνές, «γαλλικά» και χειρονομίες από πλευράς Ζντοβτς, απροθυμία για οποιαδήποτε μορφή απάντησης από τους παίκτες, τρομερή ένταση.

Είναι προφανές πως δε γίνεται να φταίνε μόνο οι παίκτες. Και είναι ακόμα πιο προφανές πως με αυτό τον τρόπο, ο Ζντοβτς χάνει, αντί να κερδίζει πόντους. Σίγουρα, ένας προπονητής γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ομάδα του και έχει τις δικές του τακτικές, τους δικούς του τρόπους ώστε να μεταδώσει σε αυτή όσα σκέφτεται, σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο.

Όμως, μετά από το τέταρτο, παρόμοιο (πάνω-κάτω) περιστατικό, είναι ασφαλές να πούμε πως ο Γιούρι Ζντοβτς δε μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του και ξεφεύγει, δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις τόσο εντός, όσο και εκτός ομάδας.

Και αν το «εκτός ομάδας» δεν επηρεάζει τα αγωνιστικά τεκταινόμενα ενός συνόλου, δεν ισχύει το ίδιο και για το «εντός». Τέτοιες κινήσεις, σαν αυτή απέναντι στον Δημήτρη Μαυροειδή, είναι από μόνες τους ικανές να περιθωριοποιήσουν έναν προπονητή και να… διώξει τους παίκτες μακριά του, κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο.

Δε πρέπει να ξεχνάμε πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι πολύ σημαντικός στα ομαδικά αθλήματα. Ένας προπονητής, όσο καλός και αν είναι, πρέπει, πρώτα απ’όλα, να μπορεί να επικοινωνήσει με τους παίκτες του. Οι φωνές, τα «γαλλικά», η ένταση θα είναι (και πρέπει να είναι) μέσα στο πρόγραμμα, όμως είναι απαραίτητο όλα να γίνονται σε κάποια όρια. Όταν αυτό επιτευχθεί, τότε μόνο καλά πράγματα μπορούν να συμβούν. Δεν υπάρχει άλλωστε πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος έχει κατακτήσει τα πάντα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, παρά το δεδομένο… εκρηκτικό του ταπεραμέντο.

Όπως και να έχει, η… ιστορία έγραψε πως ο Γιούρι Ζντοβτς πρωταγωνίστησε, για τέταρτη φορά, σε ένα παρόμοιο, αρνητικό περιστατικό με παίκτη του. Ασχέτως άλλων πραγμάτων, αυτή είναι μία εικόνα, που δεν ταιριάζει σε προπονητή ομάδας υψηλού επιπέδου και χαλάει όσα ωραία πράγματα είχαμε αποκομίσει, όταν ο Σλοβένος “ζωγράφιζε” μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play