Όνειρο… απατηλό το QE για την κυβέρνηση του Τσίπρα

Όνειρο… απατηλό το QE για την κυβέρνηση του Τσίπρα
Όλο και απομακρύνεται η κυβέρνηση από τον στόχο της για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. "Βαρίδια" η αξιολόγηση, που "σέρνεται" και η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αναμένεται αρνητική. Τί λένε οι αναλυτές, τί ζητούν οι Γερμανοί.

Του Αλέξη Ρωμανού

Όνειρο… απατηλό αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Από τη μία η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, από την άλλη η αρνητική, όπως αναμένεται, έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και το… ραντεβού της Αθήνας με τον Σούπερ Μάριο στις 9 του ερχόμενου Μάρτη, όταν ο Ντράγκι θα αποφασίσει για το QE, προφανώς και χάνεται.

Έτσι, η κυβέρνηση της Αριστεράς φαίνεται όλο και να απομακρύνεται από τον απώτερο στόχο της, την ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ, γεγονός θα που στερήσει από τις ελληνικές τράπεζες και κατ΄ επέκταση από την ελληνική οικονομία σημαντική ρευστότητα.

Μπορεί η κυβέρνηση να επικοινωνεί ως δεδομένη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΚΤ, κάθε άλλο παρά θετικά είναι.

Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα ανοίξει το QE χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες της Αθήνας ότι το τέλος της περιπέτειας των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, πιθανώς από το Μάρτιο.

Η Citigroup

Η έλλειψη οποιασδήποτε ανάγκης να κλείσει η αξιολόγηση, καθώς και η άρνηση των πιστωτών να προβούν σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, σημαίνουν ότι είναι απίθανο η δεύτερη αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φεβρουάριο.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Citigroup, σχολιάζοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Ο οίκος σχολιάζει τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι μέχρι τον Μάρτιο τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Φεβρουάριο. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση αυτή τη στιγμή, καθώς η οικονομία δείχνει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης και δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης.

Ενώ η Αθήνα έχει επίσης ως στόχο να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων το καλοκαίρι, αυτό θα απαιτούσε πιθανώς η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ως μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τον Μάρτιο, αναφέρει η Citigroup.

Να λήξει το QE τον Μάρτιο ζητούν οι Γερμανοί

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει και πάλι να πιέζουν την ΕΚΤ να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μάλιστα τον Μάρτιο, εάν οι εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη επιβεβαιωθούν. Ένα σενάριο με μικρές πιθανότητες , τα οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα είναι «καταστροφή» για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών, σε μια ευχάριστη ένδειξη για την ΕΚΤ, ότι οι πιέσεις των τιμών στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενισχύονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play