Τί κρύβουν οι κυβερνητικές επιθέσεις κατά του ΔΝΤ
Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εκφράζουν την απορία τους για τους υψηλούς τόνους που έχουν υιοθετήσει Αθήνα κατά του ΔΝΤ, το οποίο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στο αίτημα της για ουσιαστική ρύθμιση του χρέους.
Κατηγορείται το Ταμείο ότι επιθυμεί περισσότερη λιτότητα ζητώντας επιπλέον μέτρα για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, αλλά γιατί δεν κατηγορούν τους Ευρωπαίους που επιθυμούν τέτοια ψηλά πλεονάσματα, όταν το ΔΝΤ προτείνει πλεόνασα στο 1,5% του ΑΕΠ;
Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μία τέτοια επίθεση της Αθήνας στο ΔΝΤ «δικαιολογείται» μόνο ως στρατηγική για εσωτερική κατανάλωση, εάν ο πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές.
Αν η Ελλάδα και η κυβέρνηση θέλει περαιτέρω αξιόλογη ελάφρυνση χρέους, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος, αν όχι και ο μόνος, σύμμαχός της.
Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ γίνεται πολύ πιο δύσκολο να περάσει οτιδήποτε από τα εθνικά κοινοβούλια.
Πιθανώς ο Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πολιτικά σε όσα θέλει το ΔΝΤ και υιοθέτησε συγκρουσιακή στάση, για να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ή ακόμη και ενός δεύτερου δημοψηφίσματος(;)
Είναι εύκολο να αποδομηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα. Δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, λάθος προβλέψεις, εμμονές σε λανθασμένες πολιτικές, μονομέρεια, λάθη στην αναδιάρθρωση του χρέους είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά που θα μπορούσαμε να συμπεριλάβει κανείς στην μακρά λίστα λαθών.
Ωστόσο αν ο στόχος της ελληνικής οικονομίας είναι η έξοδος από την κρίση και η επανακάμψη στις αγορές τότε είναι αναπόφευκτη η εμπλοκή του ΔΝΤ. Το 2017 ή το 2018 η επανάκαμψη στις αγορές με νέες κρατικές ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση και τότε σίγουρα θα χρειάζεται το ΔΝΤ.
Επίσης δύσκολα μπορεί να προκύψει η οποιαδήποτε λύση για το ελληνικό χρέος χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.
Δεν φεύγει το ΔΝΤ
Οι περισσότεροι πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ δεν θα φύγει ούτε από το πρόγραμμα, ούτε από την τρόικα. Θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στο πρόγραμμα ως εμπειρογνώμονας, διότι αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει τον ESM.
Το ζήτημα είναι αν θα μετάσχει και ως δανειστής με ένα μικρό ποσό στο δάνειο των 85 δισ., το οποίο έχει μεν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει πει ποτέ έως τώρα η Ευρωζώνη αν θα το καλύψει πλήρως.
Αυτό ασφαλώς και το γνωρίζουν ή θα όφειλαν να το γνωρίζουν και στην κυβέρνηση, όταν επιτίθενται στο ΔΝΤ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας