To «knowhow» του Ολυμπιακού και το βελούδινο… συμβόλαιο!

To «knowhow» του Ολυμπιακού και το βελούδινο… συμβόλαιο!
Aλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες, λέει μια παροιμία, που κόντεψε να επιβεβαιωθεί χθες το βράδυ και μάλιστα σε δυο... ορνιθώνες!

​Πρώτα στα Τρίκαλα απ’ όπου δραπέτευσε ο Παναθηναϊκός και εν συνεχεία στην Πυλαία από την οποία απέδρασε ο Ολυμπιακός, συνεχίζοντας την άπταιστη διαδρομή του στην εφετινή σεζόν (11-0) και σημειώνοντας τη 14η απανωτή νίκη του (μετά την εντός έδρας ήττα του από τους «πράσινους» στον πρώτο τελικό της περυσινής σεζόν) και την εικοστή στη σειρά μακριά από το σπίτι του…

Γιατί νίκησε ο Ολυμπιακός και για ποιον λόγο ηττήθηκε ο ΠΑΟΚ; Διότι θαρρώ πως, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν φοβήθηκαν την ήττα, οι γηπεδούχοι φοβήθηκαν τη νίκη!

Ενα λεπτό πριν από τη λήξη, στο κομβικότερο σημείο της συναρπαστικής αναμέτρησης, με το σκορ στο 84-83, ο Μάντζαρης αστόχησε σε δυο βολές, αλλά τον μιμήθηκε ο Κλάντον που πήγε στη γραμμή και πέταξε στα σκουπίδια τις δυο ευκαιρίες, ωστόσο η αυτοχειρία του ΠΑΟΚ έμελλε να έχει και συνέχεια: μετά το «γκολ φάουλ» του Πάτρικ Γιανγκ (84-86) στα 22” ο Ματ Λοτζέσκι στρίμωξε τον Τζόρνταν Σάιμπερτ στην πλάγια γραμμή και τον εξανάγκασε να πετάξει την μπάλα, κάνοντας ταυτόχρονα και την προσευχή του!

Δεν ξέρω εάν -μετά το πάθημα με το σουτ του Στρέλνιεκς στο Μπάμπεργκ- ο Σφαιρόπουλος είχε μπει στο τριπάκι του σαιξπηρικού διλήμματος («to foul or not to foul»), ωστόσο είναι βέβαιο ότι τον τίτλο του MVP ο ασταμάτητος Λοτζέσκι περισσότερο από τους 28 πόντους που πέτυχε τον αξίζει για αυτήν ακριβώς την πολύ σοφιστικέ άμυνα που έπαιξε απέναντι στον συμπατριώτη του…

Αυτή όντως ήταν η άμυνα του… ενός εκατομμυρίου, ενώ το αμέσως προηγούμενο καλάθι του Γιανγκ μπορεί να λογίζεται ως το σουτ του ενός εκατομμυρίου!

Σοβαρολογώ διότι ενώ ο Αμερικανός σέντερ ήταν περαστικός στα προηγούμενα έντεκα λεπτά της παρουσίας του, φρόντισε μέσα σε είκοσι δυο δευτερόλεπτα να αποβεί ο καταλυτικότερος παράγων στη νίκη του Ολυμπιακού με ένα καλάθι, 3/3 βολές και ένα κλέψιμο!

Αυτό σημαίνει οικονομία!

Ο Γιανγκ ήταν ο ΜVP των τελευταίων είκοσι δευτερολέπτων, ο Παπανικολάου της πρώτης περιόδου στην οποία έπαιζε με πατημένο το γκάζι (και… έχωσε κιόλας 3/3 τρίποντα), αλλά basta cosi: ο παίκτης που κράτησε όρθιους τους πρωταθλητές και τους πέρασε με τη δική του βάρκα από την Κόλαση στην οποία τους έσπρωχνε ο Απόλλων Τσόχλας στον Παράδεισο ήταν ο Λοτζέσκι.

Βελούδινο σφυρί όνομα και πράγμα ήταν ο ξανθομάλλης γκαρντ/φόργουορντ, που έπεσε κιόλας στην περίπτωση, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sportday» έβαζε στην πρίζα τον Ολυμπιακό, λέγοντας ότι «βρίσκομαι σε μια φάση της καριέρας μου στην οποία πρέπει να αποδείξω στον εαυτό μου εάν θα λογίζομαι ως ένας από τους καλύτερους ή απλώς ως ένας καλός παίκτης και υπ’ αυτήν την έννοια ένα καινούργιο συμβόλαιο θα με έκανε ευτυχισμένο»!

Τάδε έφη Λοτζέσκι και, προτού αποσώσει την κουβέντα του, απέδειξε ότι αυτό το συμβόλαιο το αξίζει, όπως άξιζε και το προηγούμενο που του είχε προσφέρει πρόωρα ο Ολυμπιακός!

Πλάκα πλάκα και χωρίς να έχω καμιά πρόθεση να ανακατευτώ στις δουλειές και στις προτεραιότητες των Αγγελόπουλων και του Σφαιρόπουλου και μάλιστα σε μια υπόθεση που κάνει τζιζ (Χάινς, Σλούκας, Ντάνστον, Χάντερ), ο Ματ εκτός από ένα καινούργιο συμβόλαιο μπορεί να διεκδικήσει και ένα… άγαλμα στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας!

Υπερβάλλω, αλλά και ο ίδιος ο Ματ χθες στην Πυλαία υπερέβαλε εαυτόν και επίσης υπερέβαλε όλους τους απόντες που δεν ήταν και λίγοι: ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Χάκετ, ο ωσεί παρών Μπιρτς, ο Μιλουτίνοφ ο οποίος πέρασε και δεν ακούμπησε και ο Γιανγκ πριν από την έκρηξη των τελευταίων δευτερολέπτων…

Όπως και πέρυσι (με το καλάθι της ισοφάρισης από τον Χάκετ στη λήξη της κανονικής διάρκειας) ο ελλιπής Ολυμπιακός ζορίστηκε στην Πυλαία, αλλά δραπέτευσε χάρη στην υπεροχή του σε κλάση, ωριμότητα, προσωπικότητες και κυρίως σε τεχνογνωσία και σε έξυπνη διαχείριση των καταστάσεων…

Με το σχόλιό μου περί εξυπνάδας δεν υπονοώ ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε βλακωδώς, ίσα ίσα που επέδειξε γενναιότητα, αποφασιστικότητα και χαρακτήρα, ώστε να επιστρέψει από το -14 (34-48) και να προηγηθεί κιόλας με 82-81 και 84-83. Ωστόσο στο κρισιμότερο σημείο, μισό λεπτό πριν από τη λήξη του αγώνα, λύγισε, ίσως επειδή λιγοψύχησε και έπαθε τρέμουλο μπροστά στην πρόκληση της μεγαλύτερης νίκης του κατά την τελευταία τετραετία!

Δεδομένου ότι με το «what if» των Αμερικανών δεν βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα, παρά μόνο καλλιεργείται η αναπόδεικτη ίντριγκα, ουδείς γνωρίζει τι θα συνέβαινε εφόσον (δεν είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ και) παρέμενε έως στο τέλος στο παρκέ ο Τσόχλας, ο οποίος με επτά σερί πόντους οδήγησε τους γηπεδούχους στο 75-75.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Ολυμπιακός κατάφερε να καμουφλάρει τις ελλείψεις του, να μασκαρέψει την αδυναμία του μέσα στη ρακέτα και τη σκαπούλαρε χάρη στο «knowhow» στο οποίο έχει αποκτήσει ντοκτορά όλα αυτά τα χρόνια και στο γεγονός ότι, ενώ ο ΠΑΟΚ τρόμαξε μπροστά στη νίκη, ελόγου του δεν φοβήθηκε την ήττα!

Πηγή: sportdog.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play