Χρέος: Περιμένοντας την έκθεσή βιωσιμότητας του ΔΝΤ…

Χρέος: Περιμένοντας την έκθεσή βιωσιμότητας του ΔΝΤ…
H έκθεση του Ταμείου αναμένεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρέος απέχει πάρα πολύ από το στόχο της βιωσιμότητας.

Πριν τα Χριστούγεννα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να δημοσιεύσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Δεδομένου του ότι στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το ΔΝΤ πρέπει να είναι 1,5% του ΑΕΠ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν πολύ μικρή θετική επίδραση, η έκθεση αναμένεται να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρέος απέχει πάρα πολύ από το στόχο της βιωσιμότητας. 

Εν τω μεταξύ, επειδή στο τελευταίο Eurogroup ανακοινώθηκε ότι η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν πρόκειται να γίνει παρά μόνο στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το πολιτικό συμπέρασμα από την έκθεση βιωσιμότητας είναι ότι το ταμείο δεν μπορεί να μπει σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Μέρκελ θα ζητήσει εξαίρεση από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, καθώς απαιτεί πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. 

Αίτημα που είναι δύσκολο να δεχθεί η γερμανική πλευρά.nΤο βασικό πρόβλημα είναι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα με την Ελλάδα να αντιπροτείνει 2,5% και 1% και θεσμοθέτηση μέτρων για το 1% από το 2018 και μετά. nΤο ΔΝΤ ζητάει μέτρα 4,5 δισ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. 

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιδιώκει το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να δρομολογηθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, να ανοίξει ο δρόμος προς τις αγορές και τις επενδύσεις και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Αυτό θα το κάνει σαφές ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις που θα έχει μέσα στην εβδομάδα με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ) στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.nn

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play