Με κοινή γραμμή οι “σκληροπυρηνικοί” στο Eurogroup
Επιβεβαιώνονται τα σενάρια που ήθελαν όλους τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να τηρούν κοινή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI οι υπουργοί που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προγραμματίζουν συνάντηση τη Δευτέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και να χαράξουν κοινή γραμμή. Μεταξύ αυτών θα είναι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Γίρκι Κατάινεν.
Ανάλογες συναντήσεις έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς όλες οι πλευρές ψάχνουν να βρουν μια συμφωνία για την β’ αξιολόγηση και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αναμένεται δε να προεδρεύσουν ο Ντομπρόβσκις και ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς ντε Γκίντος.
Στους συμμετέχοντες πέραν του Γερμανού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιλαμβάνεται οι Χανς Γεργκ Σέλινγκ (Αυστρία), Χάρης Γεωργιάδης (Κύπρος), Σβεν Σέστερ (Εσθονία), Πετέρι Όρπο (Φινλανδία), Μιχάλι Βάργκα (Ουγγαρία), Μίκαελ Νούναν (Ιρλανδία), Βλάντισλαβ Γκοράνοφ, (Βουλγαρία) και Ζντράβκο Μάριτς (Κροατία). Ένα γκρουπ που πολλές φορές έχει κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας. Άλλωστε εκτιμάται ότι ο Σόιμπλε είναι αυτός που δίνει τη γραμμή.
Άλλη πηγή υποστηρίζει ότι το λεγόμενο Washington Club μπορεί να συναντηθεί αύριο, Κυριακή, σε τεχνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με το ΔΝΤ.
Οι συμμετέχοντες από ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM αναμένεται να προσπαθήσουν να διαμορφώνουν μια συμφωνία που θα καλύψει το κενό μεταξύ ΕΕ (που επιμένει σε υψηλά πλεονάσματα μετά το 2018) και το ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι στόχοι αυτού του ύψους θα απαιτήσουν νέα δημοσιονομικά μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης.
Το ΔΝΤ θέλει να ξέρει τα πλεονάσματα και μετά το 2020. Αν το ΔΝΤ επιμένει και ζητάει μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά (από 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει σε 3,5% που λέει το Μνημόνιο), σημαίνει πρόσθετα μέτρα 4,2 δισ. Η κυβέρνηση θα προτείνει μια επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2019, αν και πιστεύει ότι και το ΔΝΤ ακόμα θεωρεί άδικο να προβλεφθούν «οριζόντιες» περικοπές και όχι στοχευμένα μέτρα.
Η κυβέρνηση αναμένει από τους δανειστές σε μία «πολιτική συμφωνία», ποντάροντας στην αναμενόμενη αναταραχή στην ευρωζώνη από έναν πιθανό (το πιθανότερο μέχρι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) «όχι» στο Ιταλικό δημοψήφισμα.Το ΔΝΤ θέλει μια κεντρική συμφωνία όπου θα συμπεριλαμβάνονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα καθώς και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το ΔΝΤ επιμένει τρία μέτρα-φωτιά:-Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 30%.-Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ, στις 5.000 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.-Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας