Δεν γυρίζει με ευχές η οικονομία

Δεν γυρίζει με ευχές η οικονομία
Ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομίας "βλέπει" ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο στήριξης από την πολιτεία, σχολιάζει ο giannis.tassiopoulos@localhost.www.pagenews.gr στο www.pagenews.gr.

Ακούμε τα κυβερνητικά στελέχη να μας λένε συνέχεια ότι του χρόνου στην οικονομία τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Ισχυρίζονται ότι το 2017 θα γυρίσει προς όφελος της αγοράς. Το συμπέρασμα αυτό, που καταθέτουν, μοιάζει περισσότερο με ευχή και δυστυχώς η αγορά και η οικονομία δεν γυρίζει με ευχές. 

Αυτό το ξέρουν καλά όσοι βιώνουν τα όσα διαδραματίζονται στην αγορά, όσοι έχουν μικρή ή μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Η αγορά και η οικονομία δεν μπορεί να αλλάξει πορεία, την ώρα που όλοι ξέρουν ότι το 2017 θα εφαρμοστούν νέα φορολογικά μέτρα αφαίμαξης των επιχειρήσεων, την ώρα που όλοι ξέρουν ότι θα πάμε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση μπορεί να μην σκέφτεται νέα μέτρα προς ψήφιση, αλλά νέα μέτρα θα εφαρμόσει. Τα χρήματα, που απαιτούνται να δοθούν από ιδιώτες και επιχειρήσεις με την εφαρμογή των νέων μέτρων, θα κοπούν από την κατανάλωση, δεν θα ριχτούν σε νέες επενδύσεις, θα “κάνουν φτερά” εντελώς από την αγορά. 

Με δεδομένη τη νέα αυτή αφαίμαξη δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι το κλίμα στην αγορά θα γυρίσει. Την προοπτική μάλιστα της οικονομίας και της αγοράς την κάνει πιο απαισιόδοξη το έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην πολιτεία και στην αγορά. Η αγορά-και όταν λέμε αγορά, εννοούμε επιχειρήσεις και εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα-“βλέπει” καθημερινά ότι είναι ο πρώτος στόχος για την άντληση νέων εσόδων και τα δημόσια ταμεία. Ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομίας “βλέπει” ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο στήριξης από την πολιτεία. 

Για να μπορέσουν τα κυβερνητικά στελέχη να επαληθεύσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις τους για την προοπτική της οικονομίας το 2017, θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να αποκαταστήσουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης, που υπάρχει στις σχέσεις τους με την επιχειρηματική κοινότητα. Οφείλουν να αποδείξουν στην πράξη ότι η αγορά μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος και την κυβέρνηση. 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν ούτε σαν σκέψη στο μυαλό των κυβερνώντων. Μπορεί η κυβέρνηση με την τακτική της να κερδίζει χρόνο, δεν θα κερδίσει έτσι όμως το στοίχημα της ανόρθωσης της οικονομίας της χώρας μας, που είναι και το μέγα ζητούμενο για όλους μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play