Παρέμβαση Στουρνάρα: Μείωση των πλεονασμάτων, χωρίς “βαριά μέτρα”

Παρέμβαση Στουρνάρα: Μείωση των πλεονασμάτων, χωρίς “βαριά μέτρα”
Σοβαρούς κινδύνους από την μην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης "βλέπει" ο διοικητής της ΤτΕ.

Την ώρα που Κομισιόν και ΔΝΤ ετοιμάζονται να παρουσιαστούν ως ένα αρραγές μπλοκ απέναντι στην ελληνική πλευρά στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όπως ακριβώς προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, και ενώ η Αθήνα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να λάβει και νέα μέτρα, αν θέλει συμφωνία για το χρέος, ο διοικητής της ΤτΕ παρεμβαίνει, τονίζοντας πως αφενός πως η οικονομία της χώρας κινδυνεύει, αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση και αφετέρου πως είναι εφικτό να μειωθούν τα πλεονάσματα, χωρίς όμως “βαριά μέτρα” στο χρέος. 

Ειδικότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο φόρουμ του Ελληνο – Αμερικανικού Επιμελητηρίου και αναφερόμενος εκτενώς στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, σημείωσε πως η ελληνική οικονομία απ’ το β’ εξάμηνο έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 είναι επιτεύξιμος, αν και με κινδύνους. Όπως είπε, προϋπόθεση είναι μέχρι τέλος του έτους να έχει κλείσει η αξιολόγηση. 

Ο βασικότερος κίνδυνος, που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ, είναι η μη επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας για την αξιολόγηση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα μία αναβολή των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις επενδύσεις στη χώρα. Θα επιβάρυνετη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. 

“Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του στόχου του προγράμματος, με αυξημένη μάλιστα πιθανότητα να τον υπερβεί. Σημαντική φαίνεται ότι είναι η συμβολή των αυξημένων ηλεκτρονικών συναλλαγών στην αποκάλυψη φορολογικής βάσης, διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επέκτασή τους και στην υπόλοιπη οικονομία θα έχει θετική περαιτέρω επίδραση στα φορολογικά έσοδα”, είπε.

“Σημειώνεται ότι, ενώ στα πρώτα δύο προγράμματα ο κίνδυνος εστιαζόταν κυρίως σε ενδεχόμενες διαφωνίες μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας για ορισμένα μέρη των προγραμμάτων αυτών, στο τρέχον πρόγραμμα έχει προστεθεί και η σοβαρή διαφωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο για την ελάφρυνση του χρέους όσο και για το εκτιμώμενο αποτέλεσμα των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, πάνω στο πρωτογενές αποτέλεσμα μετά το 2018”, είπε.

“Παράλληλα, υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες που συνδέονται με το εξωτερικό περιβάλλον (ενδεχόμενη άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού, και από μια έξαρση του προστατευτισμού διεθνώς. Μία ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης είναι επίσης ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος εξαιτίας της γεωπολιτικής μας θέσης)”, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο οδικός χάρτης:

α. επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι μια νίκη να παραμείνει η κυβέρνηση προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις

β. Αντιμετώπιση των NPLs. Παρά τη μείωση των δυο τελευταίων τριμήνων το πρόβλημα παραμένει (σ.σ. σχετικά στοιχεία θα δοθούν αύριο). Βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για ένα ταχύτερο πλαίσιο, όπως η δευτερογενής αγορά NPLs και ένα ενισχυμένο πλαίσιο για εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και νομική προστασία των στελεχών που εμπλέκονται στις διαδικασίες. Όπως είπε, αν πιαστούν οι στόχοι των NPLs, οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα κεφάλαια απ’ όσα σήμερα. Κάλεσε δε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε πιο ενεργητική διαχείριση.

Τα προβλήματα στα Δ.Σ. δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Τις επόμενες εβδομάδες θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες.

γ. Κινήσεις στο χρέος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup θα διευκολύνουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης. Μια μείωση του στόχου στα πλεονάσματα μετά το 2018 στο 2% είναι δυνατή αν συνδυαστεί με ήπια μέτρα που δεν φέρνουν ζημιά στους πιστωτές, όπως η επέκταση για 20 χρόνια των λήξεων.

δ. Χαλάρωση και τελικά κατάργηση των capital controls

ε. Αλλαγή στο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών μετά το 2018 ή με περαιτέρω περικοπή δαπανών και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

στ. Μείωση της ανεργίας με κατάλληλες πολιτικές απασχόλησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play