“Αγκάθια” στο δρόμο προς το Eurogroup: Όλα παίζουν, έως και εκλογές!
Της Βούλας Μαλαίνου
Με το “αφήγημα” για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να πέφτει πάνω σε… νάρκες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χαμηλώνει τώρα τον πήχη προσδοκιών, προσβλέποντας ακόμη και σε ό,τι λιγότερο μπορεί να λάβει για το χρέος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεδομένης της καθυστέρησης, που “παίζει” άλλωστε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η δεύτερη αξιολόγηση φαντάζει σχεδόν απίθανο πια να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων του Μαξίμου, ενώ όσο και αν στην Ηρώδου Αττικού “ξορκίζουν” τα σενάρια εκλογών, οι διεργασίες στους ευρωπαϊκούς κόλπους, η οργισμένη κοινή γνώμη και κυρίως η αδυναμία του πρωθυπουργού να διαχειριστεί αυτή τη “θύελλα” προβλημάτων, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και αυτό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Η εβδομάδα δεν έχει ξεκινήσει και με τους καλύτερους οιωνούς, παρόλο που στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και το Εκτελεστικό Μέλος της ΕΚΤ Μπερνουά Κερέ, ώστε να “σπρώξουν” την αξιολόγηση και να στηρίξουν την Αθήνα όσον αφορά στο “καυτό” ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, τώρα και όχι μετά τις γερμανικές εκλογές. Οι εξελίξεις εντός του Σαββατοκύριακου αναφορικά με τις εξ’ αποστάσεως διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για υψηλές αξιώσεις στο σημερινό EGW. “Λευκός καπνός” σίγουρα δεν αναμένεται να βγει. Αυτό που η Αθήνα μάλλον θα λάβει, είναι μία γερή γεύση για το σκληρό πόκερ, που πρόκειται να ακολουθήσει στο επικείμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Ο δρόμος προς το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι στρωμένος με “αγκάθια”. Ο λόγος πρωτίστως για το τεράστιο χάσμα Αθήνας -δανειστών ως προς την “καυτή πατάτα” των εργασιακών. Το βελτιωμένο-στο ελάχιστο-κείμενο των θεσμών, το οποίο εστάλη στη νεαρή υπουργό Εργασίας, δεν φάνηκε να ικανοποίησε καθόλου την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς οι δανειστές δηλώνουν αμετακίνητοι ως προς τις θέσεις τους όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα δε, η “τρύπα” των 600 εκατ. ευρώ ως προς τα δημοσιονομικά του 2018 αποτελεί ακόμα μία βασική εκκρεμότητα.
Οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του κινδυνεύουν να βρεθούν επικίνδυνα εκτεθειμένοι, εάν μέχρι το τέλος του 2016 δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Βέβαια, τα επικοινωνιακά τρικ από το Μαξίμου δεν σταματούν, καθώς στελέχη του δηλώνουν αισιόδοξα πως η πολιτική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού ως προς το χρέος θα πιάσει τόπο. Ο κ. Μοσκοβισί αναλαμβάνει από την άλλη το ρόλο του διαμεσολαβητή, την ώρα που Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονται σε ανοιχτή κόντρα για το ελληνικό ζήτημα, η γερμανική πλευρά επιμένει πως τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει στον … αέρα. Είναι άλλωστε γνωστό πως σε κάθε δύσκολη συγκυρία ο Γάλλος επίτροπος εμφανίζεται, ως “σύμμαχος” της Αθήνας.
Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup μόλις ξεκίνησε και όμως οι εκκρεμότητες ως προς τα προαπαιτούμενα σχηματίζουν “βουνό”. Απώτερος σκοπός του πρωθυπουργού είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στo QE της ΕΚΤ, η οποία χωρίς ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι δυνατή. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και χωρίς διευθέτηση του χρέους, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι διαφωνεί.
Από το “μέτωπο” της κυρίας Αχτσιόγλου μυρίζει σίγουρα “μπαρούτι”. Πληροφορίες λένε ότι οι δύο πλευρές θα επισπεύσουν τις διαβουλεύσεις, ώστε να κλείσουν μες στην εβδομάδα όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ωστόσο οι δανειστές φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν πίσω αρκετά βήματα. Την ίδια στιγμή με κατεπείγουσες διαδικασίες θα “τρέχουν” προς ψήφιση νομοσχέδια στη Βουλή. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, βλέποντας το χρόνο αντίπαλό του, έχει δώσει “γραμμή” να κλείσει η αξιολόγηση το… πόδι.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ποντάρει στην πολιτική διαπραγμάτευση, ακόμα και στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επόμενος σταθμός του; Το Αμπού Ντάμπι, όπου θα δει τον Γάλλο πρόεδρο. Ωστόσο, εν αμφιβόλω τίθενται τόσο η συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνονται να «κλονίζονται» από τα απανωτά παραληρήματα του «σουλτάνου» για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του ίδιου προς την ΕΕ για το προσφυγικό.
Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, με αφορμή τη Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία. Πέρα από το ραντεβού του με τον Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένο τετ-α-τετ και με το διάδοχο του θρόνου, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν. Στην πραγματικότητα το ταξίδι αυτό για τον κ. Τσίπρα αποτελεί την ύστατη προσπάθεια, προκειμένου να αναζητήσει «συμμάχους», οι οποίοι θα στηρίξουν το αίτημά του για ελάφρυνση του χρέους εδώ και τώρα.
Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αθήνας και δανειστών θυμίζει κάτι από… προεκλογική εκστρατεία. Στην Ηρώδου Αττικού τα σύννεφα έχουν “πυκνώσει” και οι εξελίξεις αποδεικνύουν περίτρανα πως τί και αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακάτεψε την τράπουλα, αλλάζοντας χέρια στα κρίσιμα χαρτοφυλάκια καθ΄υπόιδειξη της τρόικας, ο ανασχηματισμός δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία πρόφαση για να κρατηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, σε περίπτωση που η ώρα της κάλπης σημάνει νωρίτερα.
Αναμφισβήτητα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για τη χώρα όσο και για την Αριστερά. Πολιτικοί παράγοντες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τη στροφή του πρωθυπουργού στην κοινωνία, τονίζουν πως ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να πάρει σύντομα την απόφαση να προσφύγει στις κάλπες, γι’ αυτό και στήνει τώρα τη στρατηγική του, έτσι ώστε τουλάχιστον να διατηρήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιοπρεπή επίπεδα, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “σαρώνει” σε όλα τα σημεία και τον πρωθυπουργό να χάνει όλο και περισσότερο έδαφος.
Η στιγμή για να κάνει ο κ. Τσίπρας εκλογές, είναι η καταλληλότερη, αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, επισημαίνοντας πως εάν ο ίδιος χάσει και το τελευταίο του επικοινωνιακό “χαρτί”, το οποίο είναι η διευθέτηση του χρέους, δεν είναι καθόλου απίθανο να θελήσει να “δραπετεύσει” από την εξουσία, επικαλούμενος τις “τρικλοποδιές”, που έβαλαν οι εταίροι σε χώρα και κυβέρνηση, ώστε να μην ορθοποδήσουν. Μάλιστα, θα παρουσιάσει και τον κ. Μητσοτάκη, ως “σύμμαχό” τους, όπως εξάλλου έκανε και χθες, τονίζοντας πως ο αντίπαλός του θέλει το τέταρτο μνημόνιο, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους ευρωπαϊκούς κόλπους για το χρέος κρίνουν τις εξελίξεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας