“Ράβε-ξήλωνε” τώρα και για τον εξωδικαστικό

“Ράβε-ξήλωνε” τώρα και για τον εξωδικαστικό
Εμπλοκή στο παρά πέντε στα Hilton Groups. Γιατί τα τεχνικά κλιμάκια χτυπούν καμπανάκι για "χασούρα" φορολογικών εσόδων. "Ψυχρολουσία" στο ΥΠΟΙΚ. Νέο ραντεβού την Τρίτη.

Εκεί που η ελληνική πλευρά μιλούσε για σημεία σύγκλισης με τους δανειστές όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις “κόκκινες” επιχειρηματικές οφειλές προς το Δημόσιο, εκεί σημειώθηκε και η εμπλοκή και μάλιστα από τα τεχνικά κλιμάκια αυτή τη φορά και όχι από το κουαρτέτο των θεσμών, προκαλώντας ψυχρολουσία στο Οικονομικό επιτελείου, που βιάζεται να κλείσει άρον άρον τα ανοιχτά μέτωπα, έτσι ώστε να μην εκτροχιαστούν οι χρόνοι. 

Ειδικότερα, πληροφορίες που βλέπουν τη Δευτέρα το φως της δημοσιότητας επισημαίνουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια εξέφρασαν ενστάσεις επί του συστήματος του εξωδικαστικού, κάνοντας λόγο για ανατροπή στον υπολογισμό των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια έκρουσαν τον κώδωνα ότι εταιρείες που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις για χρέη προς το Δημόσιο, είτε πρόκειται για τις 100 δόσεις είτε για λιγότερες, θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, έτσι ώστε να αυξήσουν τις δόσεις της ρύθμισης, χτυπώντας έτσι “καμπανάκι” για “χασούρα” φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανησυχίες των τεχνικών κλιμακίων προκάλεσαν “σύγκρυο” στην Αθήνα, ενώ έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις τους εκπροσώπους των θεσμών, με αποτέλεσμα το ζήτημα του εξωδικαστικού να παραμείνει σε εκκρεμότητα και οι δύο πλευρές να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αύριο, Τρίτη, ημέρα μάλιστα αποχώρησης της τρόικας, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα εξ’ αποστάσεως.

Σημειώνεται πάντως πως η Αθήνα έχει ήδη κάνει υποχώρηση στα “παζάρια” για τον εξωδικαστικό, καθώς εκτός συστήματος μένουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικότερα, στον μηχανισμό δεν θα μπορούν υπαχθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά θα υπάγονται όλα τα άλλα νομικά πρόσωπα που φέρουν «εμπορική ιδιότητα», με την προϋπόθεση ότι ο ετήσιος τζίρος τους θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Η ανατροπή αυτή στα σημερινά Hilton Groups ενδέχεται να εκτροχιάσει τα χρονοδιαγράμματα, τη στιγμή που στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι μέχρι τις 28 του τρέχοντος μηνός να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, έτσι ώστε στο EWG της ίδιας ημέρας να υπάρξει δήλωση περί προόδου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο προς συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι κινήσεις στην Ηρώδου Αττικού δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε ο,τιδήποτε μπορεί να πάρει για το χρέος, έστω και στο minimum, δηλαδή στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς έχει προαναγγείλει πως θα πέσουν στο τραπέζι του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και ο Γερούν Ντάισελπμπλουμ. Απώτερος σκοπός; Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το λεγόμενο QE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play