Νέοι “κεραυνοί” Σόιμπλε κατά Ομπάμα για το “κούρεμα” χρέους
Μέσα σε μόλις 48 ώρες ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε έριξε απανωτές “βολές” κατά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έκανε δήλωση-παρέμβαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά τη διήμερη ιστορική επίσκεψη του στην Αθήνα.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος με επιστολή του στην ΕΕ, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς, απαντώντας στην έκκληση της Κομισιόν για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας στην ευρωπεριφέρεια, δήλωσε σε εκδήλωσή του στη Βιέννη ότι “όλοι όσοι μιλούν τώρα για ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, δεν βοηθάνε εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις”.
“Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο οικονομικά, θα κατανοούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει πολλές δύσκολες μεταρρυθμίσεις, για να επιτευχθεί αυτό, που θέλει να επιτύχει”, συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως χθες ο Σόιμπλε υποστηρίξε ότι η χορήγηση μιας ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα θα αποτελούσε “κακή υπηρεσία” για τη χώρα. “Όποιος λέει ότι ‘θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας’ προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία (disservice)”, είπε ο ίδιος.
Οι “κεραυνοί” του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έπεσαν, ενώ η Αθήνα αποτιμούσε ακόμη το ταξίδι του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου και κατά πόσο τα μηνύματα στήριξης, που ο ίδιος έστειλε για χρέος και προσφυγικό, μπορούν να πιάσουν τόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την απάντηση έσπευσε να τη δώσει άμεσα ο Σόιμπλε, ο οποίος “γκρέμισε” τις αξιώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, στο δρόμο προς το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Ομπάμα, αφότου έφτασε στο Βερολίνο, είχε “μυστικό” γεύμα με την Άγγελα Μέρκελ, ενώ οι δύο τους συναντώνται αυτή την ώρα στην καγκελαρία.
Μέσα σε μόλις 48 ώρες ο Βολφγανγκ Σόιμπλε έριξε “κεραυνούς” κατά του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος έκανε δήλωση-παρέμβαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά τη διήμερη ιστορική του επίσκεψη στην Αθήνα.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος με επιστολή του στην ΕΕ, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς, απαντώντας στην έκκληση της Κομισιόν για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας στην ευρωπεριφέρεια.
Οι “κεραυνοί” του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έπεσαν, ενώ η Αθήνα αποτιμούσε ακόμη το ταξίδι του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου και κατά πόσο τα μηνύματα στήριξης, που ο ίδιος έστειλε για χρέος και προσφυγικό, μπορούν να πιάσουν τόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την απάντηση έσπευσε να τη δώσει άμεσα ο Σόιμπλε, ο οποίος “γκρέμισε” τις αξιώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, στο δρόμο προς το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Ομπάμα, αφότου έφτασε στο Βερολίνο, είχε “μυστικό” γεύμα με την Άγγελα Μέρκελ, ενώ οι δύο τους θα συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι, στις 15.15, ώρα Ελλάδος.
Στο μεταξύ, τα δεδομένα αλλάζουν. Οι Βρυξέλλες φέρονται να διαφοροποιούνται από τις γερμανικές θέσεις και να προσχωρούν στις αντίστοιχες της Ουάσινγκτον όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα.
Το ρόλο του “καλού” ενάντια στον “κακό” (Σόιμπλε) ανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος άνοιξε “παράθυρο” σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας πως στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τον ερχόμενο μήνα θα τεθούν επί τάπητος τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μακροπρόθεσμα. Σαφώς και η “όπισθεν”, που φέρονται να τραβούν οι Βρυξέλλες, οφείλεται στην επιμονή τους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο. Το Ταμείο έχει θέσει τους όρους του: ζητεί μειωμένα πλεονάσματα και αστερίσκο για το χρέος, προκειμένου να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι αποστάσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι πρωτοφανείς και στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στο Ταμείο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε από το Λονδίνο ότι αν και το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να καταστεί πιο «βιώσιμος».
Επισημαίνεται ότι εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αλλάξει, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, πριν από τη λήξη του προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό του, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα χώρας, ενώ το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να μεταθέσει άλλη μία φορά στο μέλλον την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας