“Ρήγμα” Βρυξελλών-Βερολίνου και στη μέση η Ελλάδα

“Ρήγμα” Βρυξελλών-Βερολίνου και στη μέση η Ελλάδα
Δεν "χωράνε" δημοσιονομικοί ελιγμοί, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Όχι λέει ο Σόιμπλε στην έκκληση της Κομισιόν για χαλάρωση της λιτότητας. "Αδειάζει" τον Γιούνκερ. "Nein" και για το χρέος. Οι προβολείς στο ραντεβού Ομπάμα-Μέρκελ.

“Τζάμπα ο κόπος Ομπάμα. Το χρέος θα ρυθμιστεί από το 2018”, ανέφερε πηγή από το περιβάλλον της Άγγελας Μέρκελ στη γερμανική Bild και ήδη επιβεβαιώνεται. Τα μηνύματα από το Βερολίνο, στον απόηχο της των δηλώσεων αντι-λιτότητας του απερχόμενου πλανητάρχη και ενώ οι Βρυξέλλες άνοιξαν για πρώτη φορά “παράθυρο” σε μείωση των πλεονασμάτων ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, είναι άκρως αποθαρρυντικά, κόβοντας τα χαμόγελα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία αξιώνει ότι στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία με τους δανειστές. 

Τα δεδομένα αλλάζουν. Οι Βρυξέλλες φέρονται να διαφοροποιούνται από τις γερμανικές θέσεις και να προσχωρούν στις αντίστοιχες της Ουάσινγκτον όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα. 

Στο μεταξύ, η Κομισιόν ζήτησε χθες χαλάρωση της λιτότητας στην ευρωπεριφέρεια και η απάντηση από το Βερολίνο είναι σαφής και κατηγορηματική: Δεν “χωράνε” δημοσιονομικοί ελιγμοί, δείχνοντας ως υπαίτια καταρχήν την Ελλάδα λόγω του μεγάλου ελλείμματος.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς την ΕΕ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει:”Έχουμε μια κριτική στάση στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνολική επονομαζόμενη ‘δημοσιονομική στάση’ της Ευρωζώνης”.

“Υπό το φως των υψηλών ακόμα επιπέδων χρέους στην ΕΕ, δεν βλέπουμε δυνατότητα για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική”, τονίζεται. “Δεν υπάρχει περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς στη Γερμανία υπό το φως των μεσοπρόθεσμων προκλήσεων”, επισημαίνεται στην επίμαχη επιστολή.

Χρέος: Ο “καλός” Ντάισελμπλουμ, ο “κακός” Σόιμπλε και οι άλλοι…

Τα πολλά χαμόγελα “κόπηκαν” στο Μέγαρο Μαξίμου, διαβάζοντας τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ “άδειασε” τον Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι “όποιος λέει ότι θα σας ανακουφίσουμε από τα χρέη σας, προσφέρει στην Ελλάδα κακή υπηρεσία”.

Οι “κεραυνοί” του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έπεσαν, ενώ η Αθήνα αποτιμούσε ακόμη το ταξίδι του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου και κατά πόσο τα μηνύματα στήριξης, που ο ίδιος έστειλε για χρέος και προσφυγικό, μπορούν να πιάσουν τόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την απάντηση έσπευσε να τη δώσει άμεσα ο Σόιμπλε, ο οποίος “γκρέμισε” τις αξιώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, στο δρόμο προς το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο Ομπάμα, αφότου έφτασε στο Βερολίνο, είχε “μυστικό” γεύμα με την Άγγελα Μέρκελ, ενώ οι δύο τους θα συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι, στις 15.15, ώρα Ελλάδος.

Οι Βρυξέλλες από την άλλη αλλάζουν στάση, όχι μόνο σε σχέση με αυτή που κρατούσαν όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος, αλλά διαφοροποιούνται τώρα από τις θέσεις του Βερολίνου. Το ρόλο του “καλού” ενάντια στον “κακό” (Σόιμπλε) ανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος άνοιξε “παράθυρο” σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας πως στο συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης τον ερχόμενο μήνα θα τεθούν επί τάπητος τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για μακροπρόθεσμα. Σαφώς και η “όπισθεν”, που φέρονται να τραβούν οι Βρυξέλλες, οφείλεται στην επιμονή τους για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο. Το Ταμείο έχει θέσει τους όρους του: ζητεί μειωμένα πλεονάσματα και αστερίσκο για το χρέος, προκειμένου να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι αποστάσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι πρωτοφανείς και στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στο Ταμείο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε από το Λονδίνο ότι αν και το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να καταστεί πιο «βιώσιμος».

Επισημαίνεται ότι εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αλλάξει, τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, πριν από τη λήξη του προγράμματος, καθώς, σύμφωνα με τον κανονισμό του, το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα χώρας, ενώ το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να μεταθέσει άλλη μία φορά στο μέλλον την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Η Αθήνα από την πλευρά της περιμένει και προσδοκά, αν και το επικείμενο ραντεβού Ομπάμα-Μέρκελ στο Βερολίνο μάλλον μυρίζει… “μπαρούτι” για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης έως τις 28 του τρέχοντος μηνός.

Ο απερχόμενος πλανητάρχης παρείχε στήριξη μεν ως προς το επίμαχο ζήτημα του χρέους χωρίς δια ταύτα δε, καθώς η θητεία του στο Λευκό Οίκο λήγει και επίσημα στις 20 Ιανουαρίου, όταν η σκυτάλη θα περάσει στον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει αναφορά στο ελληνικό πρόβλημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play