(upd) Κυβέρνηση: Σε πρώτο πλάνο το αφήγημα Τσίπρα για αξιολόγηση και επενδύσεις

(upd) Κυβέρνηση: Σε πρώτο πλάνο το αφήγημα Τσίπρα για αξιολόγηση και επενδύσεις
Αλλάζουν χέρια αυτή την ώρα τα υπουργεία. "Τρέξτε" για να προλάβουμε τους χρόνους, το μήνυμα Τσίπρα προς τη νέα κυβέρνηση. Σε αναμμένα κάρβουνα το Μαξίμου, περιμένοντας θεσμούς και Ομπάμα. Δείτε live εδώ την τελετή παραλαβής-παράδοσης των υπουργείων.

Της Βούλας Μαλαίνου

Σε… πρώτο πλάνο μπαίνει από σήμερα το… αφήγημα του πρωθυπουργού για συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, την ώρα που οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά, ενώ οι εκκρεμότητες σχηματίζουν “βουνό”. Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε το περασμένο Σάββατο και σήμερα αλλάζουν “χέρια” τα χαρτοφυλάκια στη “σκιά” του μηνύματος του Αλέξη Τσίπρα ότι “τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα”.

Τη στιγμή που παραμένει στον αέρα η υπόθεση με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ενώ η αξιολόγηση κινδυνεύει να “τραβήξει” πολύ χρονικά, το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει πάση θυσία την «προβολή» του νέου «αφηγήματος» προς τους φορολογούμενους, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Υπενθυμίζουμε, άλλωστε, ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει ακόμη και στους πλέον στενούς συνεργάτες του ότι ισχύει στο ακέραιο καταρχάς, αυτό που είχε πει, όταν κέρδισε για τρίτη φορά στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2015: «Όλοι κρίνονται»!

Στο Μαξίμου δείχνουν προς τα έξω την εικόνα της απόλυτης ικανοποίησης σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι αφενός επρόκειτο ξεκάθαρα για ανασχηματισμό κομματικών ισορροπιών και αφετέρου ότι η “καυτή πατάτα” των εργασιακών βρίσκεται στα χέρια της μόλις 31 ετών, Έφης Αχτσιόγλου, γεγονός που έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από όλη την εγχώρια πολιτική σκηνή, για το κατά πόσο η νέα υπουργός μπορεί να φέρει στις πλάτες της το “βαρύ κι ασήκωτο” χαρτοφυλάκιο του Εργασίας.

Παρά τους όποιους επικοινωνιακούς ελιγμούς της Αριστεράς, στην Ηρώδου Αττικού το κλίμα είναι άκρως τεταμένο και η ψυχρολουσία από την πρόσφατη δημοσκόπηση-κόλαφο της Public Issue, η οποία κατέγραψε προβάδισμα 24 μονάδων για την ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου, παραμένει ζωντανή!

Την ίδια ώρα, η Αθήνα τελεί σε στάση αναμονής τόσο για την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών όσο και για την περιβόητη επίσκεψη Ομπάμα, για την οποία βέβαια ο πήχης των προσδοκιών έχει κατέβει από την πλευρά του Λευκού Οίκου, αν και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται τώρα να χαλαρώνει τα “ζωνάρια” ως προς το επίμαχο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Είναι βέβαιο, πάντως, πως το Μαξίμου περιμένει με αγωνία την αντίδραση της “αφρόκρεμας” των δανειστών στα Hilton Groups για τους… νέους υπουργούς. 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στο πρώτο υπουργικό ο πρωθυπουργός έδωσε τη “γραμμή” της απόλυτης αφοσίωσης στο σκληρό πόκερ με τους εταίρους, δίχως ωστόσο να κάνει “σημαία” τα περί “κόκκινων γραμμών”, όπως συνηθίζει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Τουναντίον, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό, το οποίο αναμένεται να ζητήσει και το σημερινό Eurogroup από την Αθήνα: Βάλτε τα πόδια στην πλάτη, ώστε να ολοκληρώσουμε εντός στόχων την αξιολόγηση. “Αλλιώς, χανόμαστε”, θα μπορούσε να είναι η συνέχεια, καθώς το 2016 φτάνει σε λίγο στο τέλος του κι όμως τα ανοιχτά μέτωπα όσον αφορά το σκέλος της διαπραγμάτευσης είναι και πολλά και δύσκολα!

Πάντως, στη θέση των “κόκκινων γραμμών”, μπήκε η ξαφνική “εμμονή” του πρωθυπουργού για επενδύσεις, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι τώρα που απομακρύνθηκα οι “συγκρουσιακοί” υπουργοί από τα “καυτά” υπουργεία, οι ιδιωτικοποιήσεις θα… στεριώσουν.

“Ανοίξαμε για επενδύσεις” το μήνυμα του Παπαδημήτριου

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η τελετή παραλαβής-παράδοσης των υπουργείων.

Μήνυμα πως η “Ελλάδα είναι ανοιχτή για ιδιωτικές επενδύσεις” θέλησε να στείλει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναλαμβάνοντας τα νέα υπουργικά καθήκοντα του στο χαρτοφύλακιο Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο νέος υπουργός,  η Ελλάδα θέλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να εκπέμψει το μήνυμα ότι διάκειται φιλικά στις επενδύσεις και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό.

Η χώρα θα επιδιώξει την προσέλκυση επενδύσεων, στα πλαίσια του ευρώ, και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Υπογράμμισε, δε, τα αβαντάζ της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης προσφέρει νομισματική σταθερότητα, πρόσβαση στην ανοιχτή αγορά της ΕΕ και διαπραγματευτική ισχύ έναντι τρίτων χωρών. Επιπλέον διαθέτει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τόνισε.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επισήμανε ότι θα έχει στενή συνεργασία με τα άλλα παραγωγικά υπουργεία καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι θα στηριχθεί στα στέρεα θεμέλια που έχει θέσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε: “Σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε σκληρή δουλειά», ενώ σε πιο προσωπικό τόνο ανέφερε ότι “θα υπηρετήσω την πατρίδα με όλες τις δυνάμεις μου”.

Κουρουμπλής σε Σκουρλέτη: Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι

Στο “καλό έργο” που παραδίδει η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη στάθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέγοντας πως “σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι”. Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια του ΥΠΕΣ και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.

“Αν πρέπει να ζωγραφίσουμε τα συνθήματα στη σημαία του υπουργείου αυτά είναι “περισσότερη συμμετοχή παντού” και “περισσότερη δημοκρατία παντού”. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τα σώματα ασφαλείας, τα οποία οφείλουν να επιτελέσουν το ρόλο τους υλοποιώντας τη δύσκολη εξίσωση της ασφάλειας και της δημοκρατίας” τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης μεταξύ υπουργών της ίδιας κυβέρνησης και όχι για αλλαγή πολιτικής, προσθέτοντας πως “το κοινό πλαίσιο που μας δεσμεύει είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του Σεπτεμβρίου 2015, που οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι”.

Ο ίδιος παρέπεμψε στα λόγια του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ότι “οι δυσκολίες είναι μεγάλες, αλλά έχουμε δυνατότητες για να κατακτήσουμε πράγματα. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν”. Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη “να δείξουμε τον καλύτερο ευατό μας, να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο λεπτό, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο”.

Στο υπουργείο Αθλητισμού

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού αφού χαρακτήρισε ως “μεγάλη τιμή η επιλογή μου”, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο του προκατόχου του: “Δεν έχω να πω πολλά. Ο Σταύρος Κοντονής έριξε γροθιά στο μαχαίρι και εγώ θα συνεχίσω το έργο που αφήνει. Στην ίδια ακριβώς γραμμή. Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι έκνομες ενέργειες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα δείξουμε μηδενική ανοχή στα φαινόμενα που κρατούν δέσμιο το ποδόσφαιρο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ανέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επισήμανε: “Υπηρέτησα για 20 μήνες με δικαιοσύνη το συγκεκριμένο υπουργείο. Από την αρχή δε διστάσαμε να βάλουμε μια τάξη σε μια χαοτική κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια. Αυτό που ζούσαμε ως πολίτες κάθε Κυριακή με τη βία και τη διαπλοκή, η κυβέρνηση δεν το έκρυψε κάτω από το χαλί. Αντίθετα ανέδειξε το πρόβλημα, και πήραμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Δείτε εδώ ζωντανά την τελετή παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play