Με “ηλεκτρονικές” διαβουλεύσεις προχωρά η δεύτερη αξιολόγηση
Με βραδείς ρυθμούς προόδου των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση παραπέμπουν οι πρώτες εκ του σύνεγγυς επαφές υπουργών με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα κάνει δεκτά τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από τον Δεκέμβριο, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι συνομιλίες με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα κατέδειξαν ότι δεν είναι επαρκής ο βαθμός ωριμότητας των διαπραγματεύσεων για να κλείσει η αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ καθοριστικής σημασίας για την προώθηση των διαπραγματεύσεων θα είναι οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις, που θα γίνουν το προσεχές 15θήμερο, μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Σε αυτές τις “ηλεκτρονικές” διαβουλεύσεις θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη πρόοδος, ώστε στην ολιγοήμερη παραμονή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, την περίοδο μεταξύ 15 και 24 Νοεμβρίου, να κλείσουν τα θέματα της αξιολόγησης, για να υπάρχει χρόνος για την περαιτέρω επεξεργασία τους στο Euro Working Group και τη διαμόρφωση σχετικής εισήγησης στο Εurogroup του Δεκεμβρίου.
“Καίνε” τα εργασιακά
Τα εργασιακά “καίνε” την κυβέρνηση, καθώς η σκληρή στάση των πιστωτών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αλλαγών στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού και των ομαδικών απολύσεων – τουλάχιστον στο βαθμό που επιθυμεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Οι “κόκκινες” γραμμές που θα προτάξει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά τέθηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του οικονομικού επιτελείου.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς για τα εργασιακά.
Το Υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι δεν ισχύουν για την περίπτωση της Ελλάδας τα περί δανέζικου μοντέλου εργασίας, που αφορούν ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας και ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις
Όπως εξήγησε, πρόκειται για προτάσεις της Κομισιόν που περιλαμβάνονταν στο αρχικό υπόμνημα των δανειστών.
Καθυστερήσεις στο… ασφαλιστικό
Καθυστερήσεις στην έκδοση μιας σειράς από σημαντικές αποφάσεις στο ασφαλιστικό έχουν διαπιστώσει οι θεσμοί, όπως δείχνει το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup στις 7 – 8 Νοεμβρίου που προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει έως το τέλος του έτους, δηλαδή σε λιγότερο από δύο μήνες, την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2017, τις αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και την ένταξη των ταμείων πρόνοιας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης που θα μετονομαστεί σε ΕΤΕΑΠ.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχεδιάζουν την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων προκειμένου αφενός να μην επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αφετέρου να εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας