Σε… αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση ενόψει του νέου γύρου της αξιολόγησης

Σε… αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση ενόψει του νέου γύρου της αξιολόγησης
Οι περικοπές στο υπουργείο Άμυνας και τα προνοιακά επιδόματα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ακολουθούν δύο «καυτές» εβδομάδες για την κυβέρνηση για να προετοιμαστεί για τη συνέχεια της δεύτερης αξιολόγησης με την επόμενη αποστολή των θεσμών να έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 14 – 21 Νοεμβρίου.

Το «πρέσινγκ» των δανειστών στην κυβέρνηση είναι συνεχές , ενώ από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης κατέστη φανερό ότι οι θεσμοί δεν έδωσαν την συγκατάθεσή της ούτε σε απλούστερα θέματα όπως είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, η θεσμοθέτηση του πλαστικού χρήματος και η σύνδεσή του με το αφορολόγητο.

Έχουν μείνει ανοικτά όλα τα «καυτά» ζητήματα στα οποία προστέθηκε και το ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος επιμένουν ότι έχει κλείσει.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Οι επικεφαλής των θεσμών έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ανοικτά καυτά ζητήματα, όπως:– τα εργασιακά, απαιτώντας ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, νέο συνδικαλιστικό νόμο για δυσκολότερη προκήρυξη απεργιών και μείωση του κατώτατου μισθού στις προβληματικές επιχειρήσεις και– τα δημοσιονομικά, όπου βλέπουν τρύπες στον προϋπολογισμό του 2017, προλειαίνοντας το έδαφος για νέα μέτρα .

Πιέσεις για νέα μέτρα ύψους 400 εκατ.

Την ίδια ώρα ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ, ασκούν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, αμφισβητώντας τους στόχους για το 2017. Συγκεκριμένα, «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,15% του ΑΕΠ με 0,2% του ΑΕΠ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017. Κάτι που σημαίνει «τρύπα» έως και 360 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει κενό για το 2017, καθώς οι όποιες αποκλίσεις έχουν εντοπιστεί από την τρόικα θα καλυφθούν από την υπεραπόδοση των εσόδων. Φέτος εκτιμάται ότι τα έσοδα θα κινηθούν πολύ καλύτερα από το στόχο και το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως αυτό θα συμβεί και το 2017.

Για το 2017 όμως, με βάση τα μέτρα τα οποία ενσωματώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι έως και κατά 2 δέκατα χαμηλότερο σε σχέση με τον στόχο (1,75% του ΑΕΠ με βάση το Μνημόνιο, 1,80% σύμφωνα με το προσχέδιο), μια απόσταση η οποία μεταφράζεται σε άνοιγμα 350-400 εκατ. ευρώ.

Με την επάνοδο των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών για τον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής) έχει στόχο να κλείσει το τεράστιο χάσμα το οποίο χωρίζει το υπ. Εργασίας από τους θεσμούς και στα τρία παραπάνω μέτωπα, όπως φάνηκε κατά τον πρώτο κύκλο των επαφών τους την περασμένη εβδομάδα.

Το Εργασιακό και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αποτελούν κομβικά κομμάτια της 2ης αξιολόγησης, ενώ το Ασφαλιστικό εξακολουθεί να απασχολεί τους θεσμούς κυρίως σ’ ο,τι αφορά το προχώρημα της διαδικασίας ενοποίησης των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα ενιαίο υπερ -φορέα (σ.σ. Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) από 1.1.2017, όπως προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που έχει τεθεί σε ισχύ από 12.5.2016 (σ.σ. αποτέλεσε κομμάτι της 1ης αξιολόγησης που έκλεισε τον περασμένο Ιούνιο).

Σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, και Εργασίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, αναζητούνται κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2017 για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το συγκεκριμένο θέμα αποτελείένα από τα σημεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Επίσης υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακλαώτου με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρη Βίτσα, σε μια προσπάθεια να βρεθούν 400 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Στο στόχαστρο τα προνοιακά επιδόματα

Με δεδομένο ότι η τρόικα ανοίγει ξανά το ασφαλιστικό ενώ ζητά επιπλέον μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, εκτιμάται ότι τα προνοιακά επιδόματα θα μπουν στο στόχαστρο.

Σύσκεψη με αντικείμενο τα προνοιακά επιδόματα είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, καταγράφονται 15 προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν αλλά θα επανεξεταστούν πολλά από αυτά.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1. Το επίδομα θέρμανσης2. Παροχές διακοπών σε ανέργους3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι’ αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play