Κουαρτέτο: Αποχωρεί με… μία μακρά λίστα εκκρεμοτήτων
Μία μακρά λίστα ανοιχτών θεμάτων αφήνουν πίσω τους και αποχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, για να επιστρέψουν το Νοέμβριο, μήνα ιδιαίτερα “καυτό” για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αν σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως ορόσημο το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Από τη στιγμή της αναχώρησής του και μετά οι δανειστές θα επικοινωνούν εξ’ αποστάσεως με την ελληνική πλευρά για την πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα: ακατάσχετο, εξωδικαστικό συμβιβασμό, δημοσιονομικοί στόχοι, ειδικά μισθολόγια είναι τα βασικά και πολύ κρίσιμα από αυτά.
Ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά, κόκκινα δάνεια και τράπεζες θα βρεθούν στο τραπέζι των σημερινών Hirlton Groups. Το σημερινό πρόγραμμα επαφών ξεκίνησε με τα εργασιακά (10.00) και το ασφαλιστικό (στις 11:30), για να συνεχιστεί με θέματα τα οποία σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα (στη 1:00 το μεσημέρι) και τα δημοσιονομικά (στις 3:30).
Στις 5:30 μ.μ. έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση ανασκόπησης όλων των ανοιχτών θεμάτων, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Οι δανειστές δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την πορεία εφαρμογής των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών κατά 1%, που είχε συμφωνηθεί τον προηγούμενο Μάιο και παρά το ότι ο Υπουργός Εργασίας δηλώνει ρητά ότι, «το ασφαλιστικό έχει κλείσει», αναμένεται να ζητηθεί επίσπευση των εκκρεμών αποφάσεων, για την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, περικοπών.
Θα ζητηθεί, επίσης, «οδικός χάρτης» για την επίσημη σύσταση και πλήρη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης, κάτω από την «ομπρέλα» του οποίου θα μπουν σχεδόν όλα τα υπάρχοντα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Το πώς και το πότε θα πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη ενοποίηση εισφορών και παροχών από όλα τα Ταμεία που θα απαρτίζουν το νέο Ταμείο, θα είναι τα σημεία αναφοράς.
Στα εργασιακά θα ζητηθεί από το υπουργείο Εργασίας η πλήρης πρότασή του για τα ζητήματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση: τις ομαδικές απολύσεις, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Στο πεδίο των δημοσιονομικών και ειδικά σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2017, θα ζητηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας των εσόδων, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, στο τέλος του επόμενου χρόνου.
Θα ζητηθούν επίσης, οι αναλυτικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες έως το τέλος του χρόνου, καθώς και επανεξέταση των αμυντικών δαπανών, όπως και συγκεκριμένο τρόπο μεθοδολογίας για την περικοπή δαπανών 400 εκατ. ευρώ που δεν έγιναν φέτος, για τον επόμενο χρόνο.
Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων θα εξετασθεί η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των κόκκινων δανείων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας