Grexit και διαγραφή χρέους; Ένα σενάριο από το μέλλον…

Grexit και διαγραφή χρέους; Ένα σενάριο από το μέλλον…
Η Γερμανία και ο Σόιμπλε έχει προτείνει και στον Βενιζέλο και στον Βαρουφάκη έξοδο από το ευρώ και ένα πρόγραμμα βοήθειας. Αλλά και η κυβέρνηση Σαμαρά και η κυβέρνηση Τσίπρα είπαν όχι.

Του Αλέξη Ρωμανού

Διαγραφή χρέους και επιστροφή στη δραχμή προτείνει ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Φέλμπερμάιερ, ο διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Οικονομίας του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo.

Για κάποιους κάτι τέτοιο μοιάζει ένα σενάριο βγαλμένο από το… μέλλον. Η Γερμανία και ο Σόιμπλε έχει προτείνει και στον Βενιζέλο και στον Βαρουφάκη έξοδο από το ευρώ και ένα πρόγραμμα βοήθειας, που θα εξασφάλιζε ότι δεν θα επικρατήσει το χάος στη χώρα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζική ανεργία ή έλλειψη φαρμάκων. Αλλά και η κυβέρνηση Σαμαρά και η κυβέρνηση Τσίπρα είπαν όχι.

Διεθνείς οίκοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ότι αργά ή γρήγορα το δίλημμα Grexit ή 4ο μνημόνιο θα επανέλθει και εθισμένοι από τα μνημόνια η Ελλάδα θα επιλέξει και πάλι την επιλογή του 4ου μνημονίου. Το θέμα όμως είναι εάν οι εταίροι μας θα υπογράψουν νέο μνημόνιο ή θα μας δείξουν την έξοδο από το ευρώ.

Μπορεί να αποτελέσει μια βάση διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος η επιστροφή στη δραχμή; Αυτό αναρωτήθηκε αρθρογράφος της , λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση Τσίπρα – Μέρκελ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών. 

Η αρθρογράφος υπενθυμίζει τη σπάνια ταύτιση απόψεων μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, όταν ο τελευταίος σε κάποια συνάντηση είχε πει ότι η διαγραφή χρεών δεν αποφέρει οφέλη, γιατί σε τρία χρόνια θα ξαναγίνουν αν δεν αλλάξει το ίδιο το σύστημα.

«Στο ερώτημα, πόσο καιρό ακόμη θα συνομιλούν οι δύο πολιτικοί χωρίς αποτέλεσμα, η απάντηση είναι μόνο μία: Όσο καιρό χρειάζεται μέχρι να αδειάσουν τα ταμεία στην Ελλάδα», υποστηρίζει η αρθρογράφος. 

«Μόνο τότε η Γερμανία και οι άλλες χώρες του ευρώ θα βρεθούν ενώπιον του προβλήματος, αν θα χαρίσουν τα ελληνικά χρέη πολλών δισ. ευρώ». «Αυτό εξαρτάται από τα ελληνικά ανταλλάγματα. 

Εάν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή συστήματος που είχε προτείνει ο Βαρουφάκης μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ευρώ, θα ήταν για το Βερολίνο μια σταθερή βάση διαπραγματεύσεων» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η επιστροφή στη δραχμή και στη συνέχεια η υποτίμηση της, θα επιβαρύνει το χρέος του δημοσίου προς εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διευθέτηση του, ώστε τουλάχιστον η αξία του να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν την επιστροφή στη δραχμή.

Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η πιθανότητα ενός κουρέματος μετά από συμφωνία με τους δανειστές είναι πολύ μικρή. Ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα του χρέους μονομερώς, κίνηση όμως που θα την οδηγήσει σε πλήρη αποκλεισμό από των εξωτερικό δανεισμό και τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης.

Άρα μία επιστροφή στη δραχμή θα είχε κάποιο νόημα εάν μας μα «χάριζαν» το χρέος το μεγαλύτερο μέρος του οποίου τα έχουν τα κράτη της Ε.Ε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play